onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Arap Yarımadasının Parlayan Yıldızı Katar'a Giden Gezginin Kaleminden 13 Seyahat Notu

Arap Yarımadasının Parlayan Yıldızı Katar'a Giden Gezginin Kaleminden 13 Seyahat Notu

Seymen Bozaslan bir gezgin ve blog yazarı. Instagram sayfasını takip edenler bilir, neredeyse her gün başka bir şehirde. Yeni yerler keşfetmeyi ve buralarda yaşadıklarını küçük notlar aracılığıyla takipçileriyle paylaşmayı seviyor. Geçtiğimiz günlerde de seyahat rotasını Katar'a çevirdi. 🐪🌅

Instagram sayfasına göz atmak için

İşte Seymen Bozaslan'ın Katar Gezisinde Kaleme Aldığı 13 Seyahat Notu:

1. 6 ülkeden 8 blogger Katar’da buluştu!

1. 6 ülkeden 8 blogger Katar’da buluştu!

'6 farklı ülkeden 8 seyahat bloggerı Katar’da buluştuk. Bu sene 29 Mart – 8 Nisan tarihleri arasında 8.si düzenlenen Katar Uluslararası Yemek Festivali’ne  katılmak ve Doha’yı keşfetmek için çantalarımızı aldık yola koyulduk. Amacımız ise çok basit aslında. Bilinmeyen bir coğrafyada olan şehir ve festivali gözlemlemek ve ülkelerimizde anlatmak.

2 İngiliz, 2 Amerikan, 1 İtalyan, 1 Fransız, 1 Singapurlu ve 1 Türk gözlemlerimizi yaptık. Şimdi sıra ülkelerimiz de anlatmaya geldi. Hazır mısınız?'

2. Katar’da Katarlı bulmak çok zor.

2. Katar’da Katarlı bulmak çok zor.

Çok ilginç bir bilgi bu. 2,3 milyon olan Katar nüfusunda 100.000 civarında Katar vatandaşı var. Nüfusun geri kalan kısmını ise, şirketlerde çalışmak için gelen yabancı çalışanlardan oluşturuyor.  Sokaklarda çok fazla Filistinli, Yemen, Ürdünlü, Filipinli, Hintli insanlara rastladım. Türkler de az değil. Türkiye’den çalışmaya gelen ve yaşayan çok sayıda vatandaşımız da bulunmakta. Yani Katar sokaklarında Katarlıya rastlamak gerçekten çok zor.

3. Falcon Souq

3. Falcon Souq

Katar erkeklerinin en büyük hobisi şahinler. Souq Waqif bölgesinde labirent sokaklar içinde kaybolurken şahin yetiştiren esnaflara rastladım. Gözleri kapatılmış onlarca şahin var her dükkanda. Minimum 5000 TL civarında satılan şahinlerin fiyatları 200.000 TL’ye kadar çıkıyor. Şahinler için özel dükkanlar hatta hastahaneler var. Souq Waqif ziyaretiniz sırasında dükkanları ziyaret edebilir, hatta korumalı bir şekilde şahinleri elinize alabilirsiniz. Şahinlerin gözleri ise hedef gözetmesinler, saldırgan olmasınlar diye düşünülerek kapalı.

4. Sky Dinner

4. Sky Dinner
4. Sky Dinner

Sky Dinner nedir biliyor musunuz ? Ben Doha’ya gitmeden 1 gün önce öğrendim. Vinç sistemiyle 22 kişilik bir masanın 30 metre kadar yükseldiği bir platformda bir akşam yemeği yedim. İnanılmaz bir tecrübeydi gerçekten. 45 dakika süren bu yemekte hem Doha’yı tepeden görme hem de şefimizin birbirinden lezzetli yemeklerini deneyimleme şansı buldum. 45 dakikalık bu yükselişin en can alıcı noktası ise hem masanın hem de oturduğum koltuğun 360 derece dönebilmesi. İnanılmaz bir tecrübeydi.

5. Katar mutfağı

5. Katar mutfağı

Dünya mutfaklarının buluşma noktası Katar. Bir çok dünya mutfağından örneklerin bulunduğu restoranlar ziyaret edebileceğin gibi kendi kültürü de var. Tarım alanının sınırlı olmasına rağmen Katar yemekleri gayet çeşitli. Bu yemeklerden bazılarından kısa kısa bahsetmek istiyorum. Yoğurtla servis edilen deniz mahsullü veya etli bol baharatlı pirinç pilavı ve koyun etinden oluşan machboos isimli bir yemekleri var. Gayet lezzetli. Et ve sebze ağırlıklı sulu yemekleri olan Kabsa’da öne çıkan lezzetlerinden birisi.

6. İslami Eserler Müzesi

6. İslami Eserler Müzesi
6. İslami Eserler Müzesi

Özellikle Türkiye, İran, Mısır ve Hindistan’dan gelen eserlerle kurulu bir müze olan İslami Eserler Müzesi  gerçekten eşi benzeri olmayan mimari bir yapı içerisinde ziyaretçilerini bekliyor. Son derece modern salonlarda sergilenen eserlerde özellikle İran işlemeciliğine ve sanatkarlığına hayran kalabilirsiniz.

7. Yemek festivali

7. Yemek festivali

Katar’a gelmemizin ana sebebi yemek festivaliydi. Güzellik yarışmasında yer alan yarışmacılar gibi yanyana dizilmiş stantlar ziyaretçilerin ilgisini çekmek için oldukça çaba sarfetmişlerdi. Her biri ayrı şirinlikte mekanların önlerinde çok şık oturma alanları, oturma alanlarına ise çok lezzetli ürünler servis edildi. Çim zemin olması da ayrı bir bahar havası kattı açıkçası.

8. Çöl safarisi tecrübesi

8. Çöl safarisi tecrübesi

'Arap ülkelerine gidince aklına gelen ilk 3 şey nedir?' diye sorsam muhtemelen çöl safarisini mutlaka söylersin. Yani söylersin herhalde değil mi? Katar çölünü gitmeden önce Doha’da yaşayanlar çöllerini çok övdüler. 'Düzlüğü ve tepelerinin eğimi de kumu da farklıdır' dediler. Sıcak çökmeden sabah erkenden yola çıktık. Asfaltı bitirip, çöl sınırına geldiğimizde aracın lastiklerini indirdik ve başladık safariye. Yarım gün süren yolculukta kum tepelerinden aşağıya araçla geri geri de gittik. Yan bir şekilde tırmanışlar da yaptık. Mideyi alt üst eden tecrübe sonrası çöl ve denizi buluşturan noktada mükemmel bir yemek yedik.

9. Denk gelen ortak noktalarımız var.

9. Denk gelen ortak noktalarımız var.

Katar ile saat farkımız yok. Para birimimiz neredeyse aynı değerde. 10 Katar Riyali neredeyse 10 Türk lirasına eşit. Seyahat severler için ise güzel bir haber. Vize yok.

10. Şakayı seviyorlar, inanılmaz misafirperverler.

10. Şakayı seviyorlar, inanılmaz misafirperverler.

Şaka yapmayı, eğlenmeyi gerçekten çok seviyorlar. Bindiğim teknede kandura adı verilen beyaz elbisesiyle Titanic duruşu yapan Arap’tan, sokaklarda birbirleriyle neşeli sohbet eden esnaflara kadar bir çok detay çekti dikkatimi. Düşündüğümün aksine, eğlenceli insanlardı. Ayrıca, bir dükkana selamın aleyküm diyerek girersen oooo aleyküm selam diyerek karşılıyorlar ve hemen bir şeyler ikram etmek istiyorlar. Bu da genelde hurma oluyor. Test edildi onaylandı.

11. Souq Waqif

11. Souq Waqif

Katar’ın ruhunu hissedebileceğin bölge burası. Bizim Kapalı Çarşı gibi geleneksel ticaretin hala devam ettiği, labirent sokaklarda kaybolabilir kendini birkaç saatte olsa burada yaşıyor gibi hissedebilirsin. Çok otantik mimaride restoranlar bu bölgede seni bekliyor.

12. Sıcaklar Fena

12. Sıcaklar Fena
12. Sıcaklar Fena

Bölgenin sıcakları meşhur malum. Özellikle Mayıs ile Eylül arası dönemde sıcaklık 60 derecelere kadar yükseliyor. Bu yaşamı da şartlara göre şekillendirmeye sebep olmuş. Mesela sıcaklar hissedilmeye başlandığı an itibariyle mesailer değişiyor. Bankalar 13.00’e kadar çalışıyor. Esnaf ise 12.00-16.00 saatleri arasında kepenk kapatıyor. 16.00 sonrasında havalar biraz rahatlayınca da tüm halk özellikle Souq Waqif olan bölgeye atıyor kendisini.  Açıkçası sıcakları hissedince Arapların neden Kandura adı verilen beyaz veya siyah elbiseyi giydiğini de daha iyi anlar oldum.

13. 2022 Dünya Kupası Katar’da

13. 2022 Dünya Kupası Katar’da

Katar 2022 Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak. Dünya kupası organizasyonlarının genelde yazın olduğunu düşünürsek tüm dünyanın aklında tek bir soru var. Bu sıcakta maçlar nasıl oynanacak? Bu konu hakkında Katar devlet olarak garanti vermiş durumda. 

Turnuvanın oynanacağı dönemde 50 60 derece civarında olacak sıcak stadyumlarda 22 23 derece civarında  hissedilecek  taahhüdü verilmiş FIFA’ya. Nasıl olacağı gerçekten merak konusu. Bekleyip göreceğiz.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
22
10
5
4
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Katar'da ev hzimetinde çalışan yabancı kadınlara yapılan tecvüz vakalarının sayısını, kadınların toplumsal yaşamdaki "0" varlığını, pasaportuna el konulup eş... Devamını Gör

Kayzer Soze

Para konusuna bir açıklık getirmek isterim. Katar`da sabit kur sistemi kullanılmaktadır ve dışarıdan gelen tüm paralar Katar Riyaline eşittir o da ABD doları... Devamını Gör

Gezsene Co

Katar hakkında bilmedikleriniz, https://gezsene.co/2017/09/18/katar-doha-gezilecek-yerler/