onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Araştırma: Toplumun Dörtte Üçü Sosyalleşemiyor

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Araştırma: Toplumun Dörtte Üçü Sosyalleşemiyor

Emre Ordu
09.07.2022 - 11:12 Son Güncelleme: 09.07.2022 - 11:14

İstanbul Ekonomi Araştırmaları’na göre halkın yüzde 76’sı sosyalleşemiyor. İşverenler de toplu taşımaya yöneliyor. Her 10 kişiden 9’u temel ihtiyaçlarını karşılarken bile iki kere düşünüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Toplumdaki yoksullaşmayı gözle önüne serdi

Toplumdaki yoksullaşmayı gözle önüne serdi

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Ekonomi Araştırmaları tarafından, 5-11 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde bin 500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonuçları ekonomik krizle birlikte değişen ve dönüşen toplumsal ilişkileri gözler önüne serdi. 

Araştırmanın sonuçları sonuçlara göre, hayat pahalılığı nedeniyle yüzde 76’lık kesim dışarıda daha az sosyalleşmeye başladığını belirtirken yüzde 73 toplu taşıma araçlarını kullanmaya başladığını ifade ediyor. Toplumun yüzde 67’si ise siyasete yaklaşımının ve siyasi tercihlerinin değiştiğini belirtiyor. Yüzde 10 ise yüksek enflasyon karşısında yeni kazanım arayışlarına girerek kripto paraya yatırım yaptığını söylüyor.

En yüksek oran 35-34 yaş aralığında

En yüksek oran 35-34 yaş aralığında

Dışarıda daha az sosyalleştiğini söyleyenlerin en yüksek olduğu yaş grubu yüzde 80 ile 25-34 yaş aralığı. 65 yaş ve üstü katılımcılar hariç tüm yaş gruplarında daha az sosyalleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 70’in üzerinde. İstihdam grupları açısından bakıldığında ise dışarıda daha az sosyalleştiğini belirtenlerin en yüksek oranda olduğu grup öğrenciler. Öğrencilerin yüzde 80’inden fazlası hayat pahalılığından dolayı dışarıda daha az sosyalleşmeye başladığını ifade ediyor.

Toplu taşıma araçlarını kullanma oranlarını incelediğinde bu oranın en yüksek seviyede gerçekleştiği istihdam grubunun yevmiyeli çalışanlar olduğu görülüyor. Yevmiyeli çalışanlarda toplu taşıma kullanmaya başladığını söyleyenlerin oranı yüzde 85’in üzerindeyken işverenlerde bu oran yüzde 60’ın altında.

Bununla birlikte, 2018 genel seçimlerinde AKP’ye oy veren katılımcıların yüzde 55’inden fazlası “hayat pahalılığı neticesinde siyasete yaklaşımlarının ve siyasi tercihlerinin değiştiğini” ifade ediyor. Bu oran MHP seçmeninde yüzde 65’in üzerinde.

Yüzde 90'ı alışverişte iki kere düşünüyor

Yüzde 90'ı alışverişte iki kere düşünüyor
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hayat pahalılığı ile birlikte yeni maddi kazanım arayışlarına giren ve kripto para yatırımı yapanlar da var. Araştırma sonuçlarına göre yaş grubu gençleştikçe kripto para yatırımı yapanların oranı artıyor. Bu oranın en yüksek olduğu yaş grubu 18-24 yaş aralığı. Bu gruptaki katılımcıların beşte biri kripto para yatırımı yaptığını belirtiyor. 

Bu oran 25-34 yaş grubunda yüzde 10 seviyesine geriliyor. İstihdam grupları açısından bakıldığında ise en çok öğrencilerin ve maaşlı devlet çalışanlarının kripto para yatırımı yaptığı görülüyor. Öğrencilerde kripto para yatırımı yapma oranı yüzde 20’nin üzerinde.

Öte yandan on katılımcıdan dokuzu bir ürün ya da hizmet satın almadan önce iki defa düşündüğünü ifade ediyor.

BirGün

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
14
6
3
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Amon Ra

Ülke Kıbrıs savaşı nedeniyle ambargolar yediğimiz yıllardan bile kötü durumda. Benzin kuyrukları, yağ kuyruğu kavgaları, halk ekmek kuyrukları. Kötü beslenme... Devamını Gör

Sağlıklı yiyecekler bariz pahalı olduğu için bazı insanlar sağlıksız alternatiflere yöneliyor maalesef :(

Alkan Alkan

Dolaptaki yumurtanın, peynirin bittiğini görmeye bile tahammül edemiyorum artık. Hazretleri sağ olsun memleketi kapalı bir hapishaneye cevirdi. Hayat zor kuş... Devamını Gör

Toplumun değil Türklerin dörtte üçü sosyalleşemiyor. Bir şey yapmaya kalksak bir türlü dozunu ayarlayamıyoruz. Her davranışımız ayrı bir ironi doğuruyor.