onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Arpacık Nedir, Belirtileri Nelerdir? Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Arpacık Nedir, Belirtileri Nelerdir? Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
06.09.2021 - 08:28

Göz enfeksiyonları arasında kişilerde sık görülen arpacık, ilk etapta kaşıntı ve batma hissi ile başlar ve giderek belirgin bir şekilde şişmeye başlar. Genellikle tek gözde meydana gelir ve bazı durumlarda göz kapağının tamamen şişmesine sebep olabilir. Halk arasında it dirseği olarak ifade edilen arpacık, genellikle evde uygulanan sıcak kompres ile kendiliğinden geçer. Çıban veya sivilceye benzerliği ile bu enfeksiyonu teşhis etmesi kolay olup tedavinin en önemli aşamasını hijyen kuralları oluşturmaktadır. Peki, arpacık nedir, belirtileri nelerdir? Arpacık  tedavisi nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Arpacık, iç ve dış arpacık olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. İç arpacıklar genellikle göz kapağında oluşur ve zamanla büyüyerek acı verici bir hal alırlar. Dış arpacık ise yağ bezlerinde ya da kirpik diplerinde meydana gelir. Yağ bezlerinde iltihaplanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan arpacık oluşumunda stafilokok bakterisi önemli rol oynamaktadır. Peki, arpacık tam olarak nedir, belirtileri nelerdir? Arpacık tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar…

ARPACIK NEDİR?

Arpacık hemen hemen herkesin kendinde ya da yakınında karşılaştığı cilt rahatsızlıklarından biridir. Oldukça hassas olan göz çevresinde oluştuğundan kişide rahatsızlık hissi yaratır. Sıklıkla göz kapaklarındaki yağ bezelerinin tıkanması nedeni ile meydana gelir. Görünüm olarak sivilce veya çıbanı andırırlar. Göz kapağında ağrı ve yaşarmaya neden olan bu cilt rahatsızlığı, özellikle bireyde vücut direncinin düştüğü zamanlarda sık meydana gelir. Küçük bir nokta ile başlayan arpacık kısa sürede batma, yanma ve kaşıntılara sebebiyet verir.

ARPACIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Arpacık oluşmaya başladığında bölgede bir şişlik hissedebilirsiniz. Ardından alanda batma ve kaşıntı meydana gelir. Bunları takiben ortalama 1-2 günün ardından aynaya baktığınızda kolaylıkla görebileceğiniz içi iltihap dolu şişlikle karşılaşabilirsiniz. Gözde sulanmaya neden olur, sabah uyandığınızda gözünüzü açmakta zorlanabilirsiniz. Aynı zamanda ışığa karşı hassasiyet ve sarı iltihaplanma arpacığın en yaygın belirtileri arasında yer almaktadır.

ARPACIK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Arpacık doktorunuzun göz çevresine yaptığı küçük bir muayene ile kolaylıkla teşhis edilir. Çoğu zaman ciddi komplikasyonlara neden olmadığı gibi tedavisi evde uygulanan sıcak pansuman ile iyileşir. Aynı zamanda doktorunuzun reçete edeceği antibiyotikli göz damlaları ya da antibiyotik içerikli kremler arpacığın iyileşme süresini hızlandırmaktadır. Eğer göz çevrenizde enfeksiyon kaybolmaz ise oral yolla alınan bir antibiyotik kullanmanız önerilebilir. Arpacığın 1-2 hafta içinde iyileşmemesi ve yerini kist oluşumuna bırakması halinde ise 15 dakika süren küçük bir ameliyat ile iltihaba ek olarak kiste neden olan yağ birikimi temizlenir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın