onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Atom Bombasının Mucidi' Olarak Tanınan İlginç Bir Bilim İnsanı: Robert Oppenheimer

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

'Atom Bombasının Mucidi' Olarak Tanınan İlginç Bir Bilim İnsanı: Robert Oppenheimer

Anıl Göç
09.08.2016 - 12:13

Bilim insanı daima dünyanın iyiliği için çalışır ve insanlığa hizmet eder. Fakat bu amacın dışında, istemeden de olsa insanlığa zararı dokunan bazı bilim insanları da tarihte mevcut olmuştur. İşte Robert Oppenheimer da bu bilim insanlarından sadece birisidir. O, bazıları için şanssız bir bilim insanıydı, bazılar için ise atom bombasının tasarlanmasında payı olan bir suçlu...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İlk Yıllar

İlk Yıllar

Robert Oppenheimer 22 Nisan 1904 yılında New York'ta, 1888'de Almanya'dan Amerika'ya göç etmiş Yahudi kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası tekstil işleriyle uğraşıyordu, annesi ise başarılı bir ressamdı. Kendinden başka bir de küçük erkek kardeşe sahipti. İleride kendisi de, kardeşi de birer bilim insanı olacaklardı. Robert Oppenheimer ilk eğitimini 1911 yılında başladığı Ethical Culture Society Okulunda aldı.

Yüksek Öğrenim

Yüksek Öğrenim

Oppenheimer, 18 yaşına gelinceye kadar çok iyi bir eğitim aldı. Okuduğu okulda Fransızca ve İngilizce üzerine kaliteli bir eğitim veriliyordu. Mezun olacağı seneye gelince kimya ve fizik bilimleri Oppenheimer'in ilgisini çekmeye başlamıştı. Sonrasında yüksek öğrenimi için Harvard Üniversitesine girdi. Buradaki eğitimi sırasında tarih, kimya, fizik, matematik ve felsefe alanında kendini geliştirdi ve Harvard Üniversitesini tam 3 yılda bitirmeyi başardı.

Avrupa Yılları

Avrupa Yılları

Oppenheimer lisans diplomasına kavuşmuştu, fakat bu onun için yeterli bir seviye değildi. 1924 yılında lisansüstü eğitim için İngiltere'ye, Cambridge Christ's Kolejine gitti. Buradaki laboratuvar çalışmalarında fazlaca deneyim kazandı. Fakat deneysel uygulamalar Oppenheimer'ın ilgisini çekmiyordu. O, teorik fizikçi olmak istiyordu. 1926 yılında Cambridge'i terk ederek, Almanya- Göttingen Üniversitesine gitti ve 1927 yılında daha 23 yaşındayken buradan doktorasını aldı.

Öğrencilikten Öğretmenliğe

Öğrencilikten Öğretmenliğe

Robert Oppenheimer doktor olduktan sonra, resmen öğrencilik dönemi bitmişti. Artık öğreticilik devresi başlayacaktı. 1927 yılında Harvard'a geri döndüğünde artık teorik fizik alanında bir uzmandı. 1928 yılında ise California Üniversitesi, Berkeley'de resmen hocalığa başladı.

Bilimsel Çalışmalar

Bilimsel Çalışmalar

Robert Oppenheimer bilimsel ilgi alanları olarak teorik astronomi, nükleer fizik, spektroskopi (madde inceleme bilimi), kuantum alan teorisi, kuantum elektrodinamikleri ve kuantum mekaniği gibi konuları çalıştı. Albert Einstein olmak üzere birçok dünyaca ünlü bilim insanıyla birlikte çalıştı. İlerleyen yıllarda birçok başarı elde eden fizikçilerin ve kimyacıların çoğu, Robert Oppenheimer'ın okuldan arkadaşlarıydı. 1940 yılına gelindiğinde Oppenheimer, Katherine Puening Harrison ile hayatını birleştirdi. Çift, 1941 ve 1944 yıllarında doğan iki çocuğa sahip oldular.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Manhattan Projesi

Manhattan Projesi

Bu sıralarda II.Dünya Savaşı da çoktan başlamıştı. Tüm dünyada kanlı, hüzünlü ve sıkıntılı yıllar yaşanmaktaydı. 1941 yılından beri Amerika, nükleer bombalar üzerine çalışmaktaydı. Sonunda Robert Oppenheimer da bu araştırmalara dahil edildi ve projenin bilimsel başkanlığına getirildi.

Yürütülen nükleer araştırmalar kısa sürede başarılı sonuçlar vermeye başlamıştı. Amerika yüksek sayıdaki vasıflı bilim insanını bu projeye memur etmişti. Zira Amerika, Almanya zulmünden kaçan birçok fizik ve kimya alanındaki uzmanı da ülkesine kabul etmişti.

Trinity Nükleer Testi

Trinity Nükleer Testi

Takvimler 16 Temmuz 1945'i gösterdiğinde, tasarlanan ilk nükleer bombanın testi yapılacaktı. Deney New Mexico'da, Socorro'ya 56 km uzaklıktaki Alamogordo'da yapılacaktı. Testte kullanılacak temel malzeme bir plütonyum bombasıydı. Daha sonra, bu bombanın tıpatıp benzeri olan Fat Man isimli atom bombası, bu testten sadece birkaç hafta sonra Japonya'ya, Nagasaki'ye atılacaktır. Trinity testi sonucunda tam 20 kiloton TNT bombası gücündeki bir enerji açığa çıktı. İnfilak anından hemen sonra çekilmiş olan bu fotoğrafta gözlemlenen çember, yerden 200 metre kadar yükselmiştir.

67 Yaşında Hayata Veda

67 Yaşında Hayata Veda

Robert Oppenheimer, II.Dünya Savaşı sonrasında bilimsel araştırma ve çalışmalarına devam etti. Savaşta oynadığı rol bakımından, ömrünün geri kalan yıllarında gazetecilerin ve tarihçilerin ilgi odağı oldu. 1965 yılında Robert Oppenheimer, gırtlak kanserine yakalandı. Devamındaki birkaç yıl kemoterapi görerek tedavisini sürdürdü. Soğuk bir şubat ayının 15. günü 1967 yılında komaya girdi ve 18 Şubat 1967 tarihinde, 62 yaşındayken yaşama veda etti. 

Robert Oppenheimer, günümüzde halen ''atom bombasının babası'' namıyla anılmaktadır.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
İletişim: history.anilgoc@gmail.com
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
73
72
33
22
17
9
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
abithetraveler

Oppenheimer aynı zamanda Chandrasekhar sınırını geçen yüksek kütleli yıldızların içine çökerek kara delikleri oluşturacağını dile getiren ilk teorik fizikçid... Devamını Gör

feyk

"now i am become death, the destroyer of worlds." ilk atom bombasini test ettikden sonra robert oppenheimer'in hindu kutsal metinleri gita'dan yaptigi alinti... Devamını Gör

Urgunta Biotar

Videoyu da ekleseydin çok daha güzel olurmuş. https://www.youtube.com/watch?v=lb13ynu3Iac (Yüz ifadesi çoğu şeyi açıklıyor)