Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
5 Madde ile Avrupa'daki Göçmen Krizinden Para Kazananlar
İkinci Dünya Savaşı’nda bu yana Avrupa’da yaşanan en büyük göçmen krizlerinden bir tanesi aynı zamanda Yunanistan esnafından Amerika'daki büyük şirketlere kadar pek çok kesim için gelir kaynağı olmuş durumda.
Avrupa’da alarm verici seviyelere ulaşan göçmen krizi, esnaftan büyük sermayeli şirketlere büyük bir kâr ağı yarattı. Wall Street Journal’ın haberine göre, yaşanan trajedi sık kullanılan rotalarda özellikle küçük işletmeler için büyük fayda sağlarken, dev finans şirketleri için de büyük fırsatlar barındırıyor.
2014 yılından bu yana, bir milyondan fazla mülteci Avrupa Birliği ülkelerine sığınmak için ülkelerini terk etti. Sadece Almanya 800,000 üzerinde göçmen ağırlamaya hazırlanıyor.
Yüzde 70 Suriyeli olan bu ailelerin birçoğu yolculuk için para ayırmış orta sınıf aileler.
Peki doğudan batıya durdurulamayan bu akımdan kimler gelir sağlıyor?
1. Göçmen kampı işletmeciği
Londra merkezli bir özel sermaye fonu şirketi 2013 yılındaki raporunda, göçmen kampı işletmeciliğinin organik ve kâr marjı yüksek bir büyüme vadettiğini söylemişti.
Avusturya'da mülteci kampı işleten İsviçreli şirket ORS, devlet yerine göçmen akımından para kazanan şirketlerden biri.
2007’de 33 milyon olan cirosunu geçen sene 99 milyona çıkartan ORS, göçmenlere barınak ve yemek sağlamaktan, kampları yönetmeye kadar çeşitli servisler sunarak kâr gütmeyen organizasyonlarla rekabet ediyor.
İsviçre’de başlayıp zamanla Avusturya ve Almanya’ya kadar uzanan şirket, 2011’de devletin bütün resmi göçmen kamplarının yönetimini üstlenmişti. Asli görevi göçmenlerle ilgilenmek Swiss Red Cross gibi sivil toplum kuruluşları ise devlet ihalelerini kazanmakta ORS gibi başarılı olamıyorlar.
Fakat özel şirketlerin göçmenleri korumakta daha başarılı olup olamadığı tartışma konusu. Viyana’daki ORS kampındaki koşullar Birleşmiş Milletler Göçmen Temsilciliği tarafından ‘’insan onurunu aşağılayıcı’’ olarak tanımlanmıştı. Af Örgütü kamptaki tıbbi ve psikolojik desteğin eksikliğine dikkat çekmişti.