Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Avrupa'nın Seçim Sezonu 'Wilders Etkisiyle' Başladı: Hollanda'daki Seçimin Galibi Rutte
Hollanda'da yapılan genel seçimde bin 114 aday ve 28 parti yarıştı. Seçimleri, 150 sandalyeli parlamentoda 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Rutte'nin lideri olduğu Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi kazandı. Rutte, 'Görünen o ki VVD üst üste üçüncü defa Hollanda'da birinci parti olmayı başardı' diye konuştu. Lahey'de seçmenlerine seslenen Rutte, 'Brexit ve ABD başkanlık seçiminin ardından bu gece Hollanda popülizmin yanlış türüne dur dedi' ifadelerini kullandı. Aşırı sağcı Wilders ise 20 milletvekili ile ikinci oldu. Görünen o ki en az 4 partili bir koalisyon yolda...
Hollanda ile yaşanan diplomatik kriz sebebiyle bu seçimler, Türkiye'de de yakından izlendi.
13 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede sandıklar dün Türkiye saati ile saat 23:00’te kapandı.
Araştırma şirketi Ipsos'un verilerine göre, Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Liberal Parti (VVD) 33 sandalyeyle ilk sırada yer aldı.
Rutte'nin partisi yine de aldığı oyla, 2012 seçimlerinde elde ettiği 41 sandalyenin gerisinde kaldı.
Seçim sonuçlarının netleşmeye başlamasının ardından zaferini ilan eden Rutte, yaptığı açıklamada, “Brexit ve ABD’de Trump’n kazanmasından sonra Hollanda yanlış bir popülizme ‘hayır’ dedi. Artık beraber olup istikrarlı bir hükumet kurmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Aşırı sağcı Geert Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) 20 sandalye kazandı.
Hollanda'daki seçimlerin sürpriz kazananı ise Yeşiller Partisi oldu.
İşçi Partisi'nin ise ağır darbe aldığı görülüyor. Anketler İşçi Partisi'nin parlamentodaki 38 sandalyesinin 9'a düşeceğini gösteriyor.
Türk milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi 3 sandalye elde etti.
Erdoğan'a oy atıldı...
Seçimde bin 114 aday ve 28 parti, 150 sandalye için yarıştı.
Seçim, sadece Hollanda açısından değil, AB'nin geleceği açısından da önem taşıyor.
Adaylar seçim öncesi son mesajlarında ne demişti?
Seçim kampanyası boyunca ülkedeki camileri kapatarak İslam’ı yasaklayacağı sözünü veren ırkçı lider Geert Wilders son mesajında, sadece radikal unsurlara değil aynı zamanda İslam dininin kendisine de karşı durulması gerektiğini söyledi:
“Geçen yıl Almanya ve Avrupa’da yaşanan saldırıları biliyorsunuz. Eğer kendimizi buna karşı korumazsak ki bu sadece cihatçılara karşı değil İslam’ın kendisine karşı da olmalı. Eğer uzak durursak İslam, Hollanda ve özgür Batı dünyamızın artık var olmayacağını garanti edecektir. Bunun olmasına asla izin vermeyelim”
İki dönemdir başbakanlık görevini yürüten ve seçimden en güçlü parti olarak çıkmasına kesin gözüyle bakılan Mark Rutte ise son sözlerini Lahey kentinde söylemişti.
Hollanda oldum olası en az iki partili koalisyonlarla yönetiliyor.
Hollanda ekonomisinin krizden çıkmasıyla birlikte, bu yılki seçimlerin ana gündem maddesi de göç konusu oldu, söylem ise milliyetçiydi...
Siyasi yorumcular, partilerin kampanyalarında ekonomi ve mali krizden çıkış gibi politika odaklı davranmaktan çok, milliyetçi duygulara hitap etmeye çalıştıklarına dikkat çekti.
Başbakan ve VVD lideri Mark Rutte, seçim kampanyasını başlattığı açık bir mektupta 'normal olmaya' ve Hollanda kültürünü kabul etmeye hazır olmayanların ülkeden ayrılması gerektiğini söyledi.
İnsan hakları örgütleri ise Rutte'nin göç konusunda tavrını sertleştirerek anayasayı ihlal ettiğini öne sürdü.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Hollanda Direktörü Anna Timmerman BBC'ye yaptığı değerlendirmede, 'Rutte, sanki 'light' PVV gibi davranıyor' demişti.
Rutte, nefret suçu işleyen mültecilere verilecek cezaların artırılması, kamusal alanda peçenin yasaklanması ve savunma harcamalarının yükseltilmesini vaat etti.
Rutte'nin bu tutumunun 'Wilders etkisiyle' Hollanda'da siyasi eksenin sağa kaymasından kaynaklandığı öne sürüldü.
Bu arada Hollanda nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unu göçmenler oluşturuyor.
Resmi sonuçlar ise 21 Mart'ta açıklanacak.
Sonuçların resmiyet kazanmasının ardından hükümet kurma görüşmeleri başlayacak.
En fazla milletvekili çıkaran partinin diğer partilere hükümet kurma teklifi götüreceği sürecin günler, haftalar hatta aylar süreceği belirtiliyor.
1977'deki seçimin ardından hükümet 208 günde kurulmuş, 2012'de ise sonuca 54 günde ulaşılmıştı.
AA, Reuters, Euronews ve BBC Türkçe
Yorum Yazın
İnş Wilders gibi adamlar kazanır da, Avrupa'da bizim asla tasavvur edemeyeceğimiz imkanlarla yaşayıp, sonra oradan TR'de HAYIR diyenlere vatan haini diyen yo... Devamını Gör
Adamlar oyu çöp kutusuna mı atıyor? Bana mı öyle geldi?
Adamlar mal mı bizim toplum gibi ki böyle basit oyunları yiyecekler..Sonuçta eğitimli toplumların kararları da daha akılcı oluyor..
Oha. Adamların oyları açıklaması 6 gün sürüyor. Bizde 2 saatte açıkladılar. Minnacık ülkesiniz 6 gün ne Allasen ?
Biliyorum. Normalde 8 saatte falan açıklıyorlardı. Ama 6 gün...