Baba Olmanın Yaş Sınırı Var Mı?
Baba Olmanın Yaş Sınırı Var Mı?
Baba adayları, anne adaylarına göre yaş konusunda daha avantajlıdır. Bunun sebebi ise, sperm sayısı ve üretimi yaşa bağlı olarak azalsa da, yani baba olma şansı yaşla beraber azalsa da tamamen kaybolmamaktadır. Fakat zaman içerisinde, çevresel faktörler kaynaklı olarak sperm kalitesi, hareketliliği ve morfolojisi bozulabilir. Bu durumda da baba olma şansı olumsuz etkilenebilir.
Sperm kalitesini azaltan faktörler nelerdir?
Sperm kalitesini, sayısını ve morfolojisini yani kısaca baba olma şansını olumsuz etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bunlar arasında:
Stres,
Sigara kullanımı,
Alkol kullanımı,
Beslenme alışkanlıkları,
Çevresel faktörler,
Aşırı sıcak ortamda çalışma,
Ağır ve çok egzersiz yapmak,
Kimyasal bulunan ortamlarda çalışmak,
Sürekli oturmak,
Dar giysiler giymek.
Bu gibi dış faktörler dahi spermlerin morfolojisini ve DNA yapısını bozabilmektedir. Spermlerin DNA’sı yaşla beraber de bozulmaktadır. Bu durumda da anomali sorunu ya da diğer sorunlar meydana gelebilir.
Fazla kilolu olmak baba olma şansını etkiler mi?
Düzenli ve yeterli beslenme, üreme organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesini sağlayacaktır. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, spermde yaşanabilecek olumsuz durumları azaltacaktır. Bu durumda da ileri yaşta da baba olma şansı saklı tutulacaktır. Ancak fazla kilolar, üreme organlarının işlevini bozabileceği için baba olma şansını oldukça azaltmaktadır. Obezite de bu sorunlarının başında gelmektedir. Östrojen tutulumuna bağlı olarak sperm parametreleri negatif yönde etkilenmekte ve vücutta östrojen ve testosteron oranının bozulmasına neden olmaktadır. Bu sebeple de sperm üretimi ve kalitesinin bozulduğu görülmektedir.
Baba olma şansının yaş ile bir sınırlaması olmasa da yaş ilerledikçe ve çevresel faktörlerin etkisi ile baba olma şansı azalmaktadır. Bu durum çoğunlukla 65 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda ise durum daha farklıdır. Kadınlar dünyaya belirli bir yumurtalık rezervi ile gelmektedir. Bu rezervler anne karnında milyon iken, doğumdan adet olma sürecine kadar 300 binlere düşer. Bu düşüş, menopoz dönemine kadar sürer ve menopozda nihayet biter. Ancak anne adaylarının gebe kalma şansı 35 yaşından sonra azalmaktadır. Yumurtalara, 35 yaşına kadar kalite ve sayı bakımından düşüşe geçer. Bu durumda da anne olma şansı azalmaktadır.
Baba adayları bu açıdan daha şanslıdır.
Erkeklerde yaş sınırı nedir?
Yukarıda bahsedildiği gibi erkeklerde bir yaş sınırlaması yoktur. Örnek olarak bir erkek 65 yaşında cinsel ilişki kurabiliyorsa ve ejakulasyon gerçekleşiyorsa, baba olma şansı mevcuttur. Bu aşamada sperm sayısı oldukça önemlidir. Örnek olarak gençliğinde sperm sayısının yetersiz olduğu teşhisi almış bir erkek için ilerleyen yıllarda baba olma şansı daha azdır. Ancak sıfır değildir.
Bir önce ki yazımızda Sperm Sayısı Kaç Olmalı? konusu anlatılmıştır.
Yorum Yazın