Bahara girerken araçlarda kontrol edilmesi gereken 6 nokta
Bahara girerken araçlarda kontrol edilmesi gereken 6 nokta
Soğuk kış günlerini yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Bahar ayı ile birlikte aracınızı bakımını yaparak hem aracınızın parçalarının ömrünü artıracak hem de güvenli bir sürüş sağalayacaksınız.
Aküyü kontrol edin
Kış mevsimi arçalar için zor bir dönemdir. Termometre sıfır derecenin altına düşüğünde akünün performansı da düşer. Nemli kir, aküyü boşaltan elektirik kaçaklarına neden olur. Akünüzü mutlaka temizleyin. V kayışını düzenli olarak kontrol ettirin. Akünün şasi bağlantısının olduğu bölümde pas olmamasına dikkat edin. Akünün şarj durumunu servisinizde kontrol ettirin. Şarj sorunu olan aküler yeterli enerjiyi biriktiremediğini unutmayın.
Fren sistemini gözden geçirin
Aracınızın en önemli noktalarında birisi si de fren sistemidir. Kış koşulları, karlı günlerde yola atıla tuzlar fren sisteminde korozyana sebep verebilmektedir. Frene bastığınızda aracınız sağa veya sola çekiyorsa, frene basınca gıcırtı ve sürtünme gibi normal dışı bir ses duyuyorsanız, fren pedalınızda yumuşa hissediyorsanız aracınızı mutlaka servise götürün.
Isıtma ve havalandırma sistemini test edin
Isıtma ve havalandırma sistemini korumak için klima kontrol sistemi kış mevsimi boyunca ayda 1 kere, en az 10 dakika çalıştırılmalıdır. Kış aylarında yeterli çalışmayan klimalar yaz aylarında sorun yaratabilmektedir. Bahar ayına girerken klimanızın sorunsuz çalıştığından emin olun.
Hava filtresini kontrol edin
Hava filtresi, kışın yağmur, toz, çamur gibi sebeplerle kirlenmektedir. Hava filtresi, yeterli seviyede oksijen sağlayamadığında motorda güç kaybı oluşmaktadır. Bu durumda yakıtın çoğu yanmadan egzozdan çıkacak, yakıt tüketiminiz artacaktır. Bahar ayına girerken hava filtresini temizletmek, tercihen yenilemek gerekir.
Lastiklerinizi kontrol edin
Yıpranmış lastikler kızaklama riskini arttırmakta ve ıslak zeminde frenlemeyi azaltmaktadır. Yasa gereği lastiklerinizin diş derinliği minimum 1.6 mm olmalıdır. Aracını performanslı kullanan ve emniyetine özen gösteren sürücülerin yazın 3 mm, kışın 4 mm diş derinliğinin altına düşen lastiklerini yenilemeleri güvenlik açısından faydalıdır. Lastik basıncınızı 2 haftada 1 kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Silecekleri ve cam suyunu kontrol edin
Kışın yağmur, kar ve yoldan gelen çamur sebebiyle su püskürtme sisteminiz yıpranmış olabilir. Su püskürtmenizin sorunsuz çalıştığından emin olun. Kış koşullarında silecekler yıpranmaktadır. Silecekleriniz yıprandıysa değiştirin. Kış aylarında olduğu gibi bahar aylarında da deterjan katkılı su kullanmanız, camlarınızın daha temiz ve çiziksiz olmasını sağlayacak.
Araç bakımının uzmanlık gerektirdiğini unutmayın. Aracınızın uzun ömürlü olması ve güvenli bir sürüş için periyordik bakımlarını yetkili ve uzman servislerde yaptırmaya özen gösterin.
Yorum Yazın