Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bakan Çelik, 'Vicdanım Rahat' Dedi, İşçileri Eleştirip Patronları Övdü
Soma’daki maden faciası ve İstanbul’daki Torun Center asansör cinayeti sonrası eleştirilerin odağındaki isim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Bana diyorlar, ‘Vicdanen rahat mısın?’ Evet rahatım” dedi.
Soma’dan bir hafta önce haykırmış
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Seminerleri’nin 9’uncusunda konuşan Bakan Çelik, Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamdan bir hafta önce sendikacılara, “İşçinin güvenliği sağlığı örgütlenmeyle ilgili sorunları var. Bunları daha çok dile getiren bir 1 Mayıs anlayışı ortaya getirin” diye haykırdığını ifade etti.
Bakan Çelik Soma faciasından dert yandı: Başarılarımızı gölgede bıraktı
Bakanlığının işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin mevzuatı hazırlama ve denetleme noktasında yükümlü olduğunu savunan Çelik’in vicdanı da rahat: “Bana diyorlar ‘Vicdanen rahat mısın?’ Evet rahatım. Yasa çıktı, mevzuatta problem yok. Büyük ekseriyette kimin ne yapacağı belli. Denetim yapılıyor mu, yapılıyor. Türkiye’de 1 milyon 630 bin işyeri var. Bunların hepsine müfettiş atanmaz ki.”
Bakan Çelik’e göre iş cinayetlerinin nedeni işçilerin ‘bilinç eksikliği’
Torunlar İnşaat’a ait Torun Center şantiyesinde yaşanan ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör faciasını hatırlatan Çelik, “Denetim yapıyorsunuz. Ayrıldıktan bir ay içinde bina 4 – 5 kat, 20 – 30 metre yükseliyor. Her kalıp çakışta, tahta çakışta her kolon yükselişte müfettiş orada olacak diye bir şey yok” derken, iş yerindeki sorumluluğu İş Sağlığı Yasası ile her işyerine bir işyeri sağlığı güvenliği uzmanı koyarak çözmeye çalıştıklarını kaydetti.
‘Asıl işveren, alt işverenmiş ne fark eder’
Soma katliamının ardından taşeron uygulamasına ilişkin yapılan düzenlemeye dikkat çeken Bakan Çelik, “Bakanlar Kurulu yayınlayacak. Şu işlerde hizmet alımı yapılabilir denebilir. Taşeron, taşeron gidiyor. Mesele işyerinin kim olduğu değil. Asıl işveren, alt işverenmiş ne fark eder ikisi de işveren. Haklar nedir çalışma ortamı nedir Bunu konuşan yok” dedi.
İşçilere karşı patronları savundu
“Benim bir huyum var. İşçi ile konuşurken, işçileri tenkit etmek” diyen Çelik, iş kazalarında suçun sadece işverende olmadığını vurguladığı konuşmasında işçilere yönelik tenkitlerini sürdürürken bazı patronları da övmeyi de ihmal etmedi: “Patronlarla dün akşam beraberdik onlara da söylemem gerekenleri söyledim. Sen baretini takmayacaksın. Eldivenini giymeyeceksin. Varolan ekipman kullanmayacaksın. ‘Böyle alışmadım, böyle daha rahat çalışıyorum’ diye bir lüksün yok. Kurallara uymak işçinin görevidir. Öyle işveren var ki her türlü ekipmanı çıkarıyor, hazırlıyor. İşçi ise bunları kullanmakta imtina ediyorsa kendimizi de sorgulamamız gerekiyor.”
‘Eğer vicdanlar pas tutmuşsa onu silmek çok zor’
Konuşmasının başında, bakanlığı döneminde yaşanan iş cinayetlerine karşın ‘mevzuatta ve denetimde problem yok’ diyerek vicdanının rahat olduğunu belirten Bakan Çelik, devamında ise şunları söyledi: “Her işin başı vicdanlı hareket etmekten geçiyor. Eğer vicdanlar pas tutmuşsa onu silmek çok zor. Vicdanların paslarını gidermeye dönük herkes kendini check etmelidir.”
Diken