'Baraj Uzlaşması' Arayan MHP 'Milli Bakiye' Sisteminin de Konuşulabileceğine İşaret Etti
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 'Direkt 'Yüzde 10 barajı düşsün' şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Fakat yüzde 10'un devamına da sıcak bakma var. Bu neye bağlı? Şarta bağlıyoruz. Partiler kendi aralarında görüşecekler, konsensüs nerede sağlanıyorsa, ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmeyi istiyoruz. Sayın genel başkanımızın yaptığı, söylediği bu.' dedi. Yalçın'ın basına yansıyan açıklamalarında ilk ve son kez 1965'de uygulanmış 'Milli Bakiye' modeli vurgusu öne çıktı...
Yalçın, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu konularında, MHP'nin bir birikiminin ve hazırlığının bulunduğunu belirten Yalçın, 'Bu hazırlık, karşıdan gelen teklife göre masaya yatırılır, o zaman bir tartışma ortamı meydana gelir. O noktadan itibaren de MHP görüş ve düşüncelerini ifade eder. Yani 48 yıllık bir siyasi partinin hazırlıklı olmaması, bu tip gelişmeler karşısında tavrı olup olmamasını tartışmaya hiç gerek yok. Bir tavrımız var, düşüncelerimiz var.' dedi.
İktidarın, uyum yasalarını kamuoyuna getirip diğer siyasi partilere sunmasını beklediklerini dile getiren Yalçın, siyasi partilerin de buna göre görüş ve düşüncelerini aktaracaklarını kaydetti. Yalçın, 'Yani bizim kafamızda çok şey var, hazırız. Ama siyasi iktidar ne diyecek onu görmemiz lazım.' ifadesini kullandı.
Yalçın, "Kanaatimce Sayın Başbakan, Sayın Genel Başkanımızın demecinde söylemeye çalıştığını gayet doğru anlamış. Tam da kendisinin ifade ettiği gibi." dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı, sözlerine şöyle devam etti:
Sayın Genel Başkanımız '5 mi olur, 7 mi olur yoksa 10'da mı kalır, bakalım göreceğiz' derken işte bu tartışmaya işaret ediyordu. Artık bunu konuşalım istiyoruz biz. Söylemeye çalıştığımız bu. Yoksa direkt 'Yüzde 10 barajı düşsün' şekliyle bir yaklaşım biçimi yok. Ama ona sıcak bakma var, doğru. Fakat yüzde 10'un devamına da sıcak bakma var. Bu neye bağlı? Şarta bağlıyoruz. Partiler kendi aralarında görüşecekler, konsensüs nerede sağlanıyorsa, ortak akıl nerede oluşuyorsa ona göre hareket etmeyi istiyoruz. Sayın Genel Başkanımızın yaptığı, söylediği bu.'
Seçim sistemine ilişkin bir önerilerinin olup olmadığı sorusuna ise Yalçın, 'Kafamızda, gelecek olan teklifi görmeden bir öngörü yapmaktan imtina ediyoruz. Bugüne kadar da yapmadık. Yani iktidar partisi neyi getirir, onun görmek istiyoruz. Ondan sonra fikirlerimizi beyan etmek istiyoruz. Böyle olunca da bir öngörü olması söz konusu değil.' yanıtını verdi.
Yalçın, ancak arka planda ve zihinlerinde birtakım çalışmaların bulunduğunu ve MHP'nin, seçim sistemlerini tek tek ele alarak değerlendirdiğini aktararak, 'Ama bunlar daha masaya çıkmadı. Masaya çıkabilmesi için karşının göstereceği, ortaya koyacağı teklifi görmek lazım. Dar bölge mi, daraltılmış bölge mi, milli bakiye mi, en yüksek oranlı seçim sistemi mi' diyecek, yoksa D'Hondt'ta mı kalalım diyecek? Birçok yolu var bunun. Seçim sistemini eğer değiştireceksek, o zaman temsilde adalet nasıl gözetilir? Bunu düşünmemiz lazım. Bizim söylemeye çalıştığımız bu' dedi.
Türkiye'de bu sistem yalnızca 1965 seçimlerinde uygulandı.
Millî bakiye sisteminde, seçim bölgelerindeki milletvekili sayıları nispi temsil sistemine göre belirleniyor.
Partilerin seçim çevrelerinde aldığı bütün artık oylar toplanıyor. Açıkta kalan milletvekili sayısına bölünerek milli seçim kotası bulunuyor.
Her partinin elindeki toplam artık, oy milli seçim kotasına bölünerek, bununla orantılı bir şekilde milletvekilleri dağıtılıyor.
Yorum Yazın
La bi siktirin gidin 😡😡 Yazın yediğin hurmalar, kışın götünü tırmalar 😡😡
İtfaiye çağırın tutuşanlar var
Bırakalım yansınlar kardeşim. İzlemesi çok zevkli oluyor. :)
Desenize Bahçeliyi de yarı yolda bıraktılar. :d