Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Başbakan Davutoğlu'ndan 'Daha Fazla Sığınmacı Alın' Çağrısı

Başbakan Davutoğlu'ndan 'Daha Fazla Sığınmacı Alın' Çağrısı

Hande öçalan
24.09.2015 - 18:23 Son Güncelleme: 24.09.2015 - 18:32

Başbakan Davutoğlu, AB, ABD ve BM temsilcilerine gönderdiği mektupta, göçe hedef ülkeleri daha fazla sığınmacı kabul etmeye davet etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB üyesi ülkelerin hükümet başkanları, AB Konseyi ve Komisyonu başkanları, ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterleri İyad bin Emin Madani ve BM Genel Kurul Başkanı Mogens Lykketoft'a mektup gönderdi.

Yıldız Aktaş'ın haberine göre; başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgi baz alındığında, Başbakan Davutoğlu, göç veya sığınmacı krizi bağlamında farkındalığı arttırmak, bu krize ilişkin Türkiye'nin yaklaşımı ve çözüm önerilerini paylaşmak üzere, AB üyesi ülkelerin hükümet başkanlarına, AB Konseyi ve AB Komisyonu başkanlarına, ABD Başkanı'na, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve İslam İşbirliği Teşkilatının Genel Sekreterlerine ve BM Genel Kurul Başkanı'na mektuplar gönderdi.

Mektuplarda, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç ve sığınmacı kriziyle karşı karşıya olunduğuna ve insani krizin büyüklüğünün küresel yaklaşımları gerekli kıldığına işaret edildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine göre dünyada en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunan Türkiye'nin, Suriyelilere yönelik, din ve etnik köken ayrımı gözetmeksizin 'açık kapı politikası' izlemeye devam ettiğinin altı çizilen mektuplarda, bugüne kadar Suriyeler için yapılan harcamaların (8 milyar dolara yakın) yanında uluslararası toplumun katkısının çok cüzi miktarda (417 milyon dolar) kaldığına dikkat çekildi.

Durumun artık sürdürülebilir olmadığı belirtilen mektuplarda, ülkelerine dönme ümidini giderek yitirmeye başlayan ve mevcut göç veya sığınmacı krizinin temelini oluşturan Suriyeliler için Türkiye'nin elinden gelen tüm çabayı gösterdiği ifade edildi. 

Türkiye'nin 2015 yılı başından bu yana 56 bine yakın düzensiz göçmeni denizden kurtardığı, göç veya sığınmacı krizine karşı üzerine düşen sorumluğu fazlasıyla yerine getirdiği belirtilen mektuplarda ancak mevcut krizin tek bir ülkenin sadece kendi imkanlarıyla çözebileceği boyutların çok ötesine geçtiğine dikkat çekildi.

Mektuplarda uluslararası toplumun insani krize karşı harekete geçmesinin gereklik arz ettiği vurgulandı ve göçte hedef ülkeler daha fazla sayıda sığınmacı kabul etmeye davet edildi.

Uluslararası Çağrı Yapıldı

Uluslararası Çağrı Yapıldı

Mektuplarda ayrıca, mevcut krizin sadece güvenlik önlemleriyle aşılamayacağı gerçeğinden hareketle, göç veya sığınmacı krizinin siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik kaynaklı temel nedenlerine yönelik kalıcı çözümler üretilmesi, bu bağlamda çatışma bölgelerinde barış ve istikrarın tesisine yönelik adımlar atılması ve göçte kaynak ülkelere insani ve kalkınma yardımlarının arttırılması yönünde uluslararası topluma çağrıda bulunuldu.

Uluslararası toplumdan ayrıca, göç veya sığınmacı krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması ve krizin etkilerini hafifletilmesi amacıyla mali yardımların arttırılması da talep edildi. 

Diğer taraftan Suriyelilerin kendi ülkelerine dönebilmelerinin sağlanmasını teminen gerekli koşulların yaratılmasının önemine de vurgu yapıldı.

Mektuplarda, Türkiye'nin çabaları sonucu BM Genel Kurulu, gündeme dahil edilen göç veya sığınmacı krizinin ele alınacağı oturumda ve ekim ayında Türkiye'nin başkanlığında İstanbul’da düzenlenecek olan Küresel Göç ve Kalkınma Formu Zirvesi (GFMD) sırasında göç veya sığınmacı krizinin önüne geçilmesi ve uzun vadede kalıcı çözümler üretilebilmesi için tüm ülkelerinin aktif katkı sağlamalarının beklendiğine dikkat çekildi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam