Bebeklerde Sıkça Görülen İdrar Yolu Enfeksiyonları Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey
Bebek ve çocuklarda sıkça görülen idrar yolu enfeksiyonları, erken teşhisin önemi ile ebeveynlerin üzerine titizlikle eğilmesi gereken konulardan biri...
1. Ortalama olarak her 100 çocuktan 3'ünün geçirdiği idrar yolu enfeksiyonları, tedavisi oldukça kolay olsa da, fark edilmemesi durumunda küçük çocuklar için risk taşıyor.
2. Bir yaşından küçük bebekler idrar yolu enfeksiyonundan daha fazla etkileniyor ve özellikle kız çocukları arasında bu risk çocukluktan ergenliğe kadar devam ediyor.
Yaşamlarının ilk 3 ayı dışında, kızların üriner problemleri erkeklerden daha fazla görülüyor. Kızların birden fazla İYE geçirmesi ihtimali de, yine erkeklerden daha fazla.
3. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse, belirtileri fark etmek de o kadar zorlaşıyor; hatta çoğu bebek hiç belirti vermiyor…
Kendini ifade edemeyen 0-3 yaş arası minikler, idrar kontrolleri olmadığı için daha riskli bir gruba giriyor.
4. Ateş, kusma, huzursuzluk, iştahsızlık, kilo alamama, idrarda değişik renk veya koku gibi durumlarda ise, mutlaka doktoruna başvurmak gerekiyor.
Çocuğunuz bu semptomlardan sadece birine sahip olduğunda veya semptomlar hafif olduğunda panik yapmanıza gerek yok, ama takipte kalmanızda fayda var.
5. Bir aylık bebeklerde; vücut ısısında düşme veya yükselme, meme emmede azalma, tepkisizlik gibi önemli belirtiler enfeksiyona işaret edebiliyor.
Bu yaş grubunda böbrekler kolaylıkla zedelenebilir ve incinebilir olduğu için bu belirtileri kesinlikle atlamamak gerekiyor.
6. Hastalık genel olarak üst idrar yolu enfeksiyonu ve alt idrar yolu enfeksiyonu olarak ikiye ayrılıyor...
Enfeksiyon böbreklerde veya üreterlerde olduğunda üst idrar yolu enfeksiyonu; mesane veya üretrada teşhis edildiğinde ise alt idrar yolu enfeksiyonu olarak adlandırılıyor.
7. Eğer ateş çok yüksekse ve kusma, yan ağrısı gibi şikayetler varsa; böbrek iltihabı ve diğer risklere karşı hemen tedaviye başlanması gerekiyor.
Küçük yaşlarda geçirilen üst üriner sistem enfeksiyonları, ileri dönemlerde hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi riskler yaratıyor. Hatta idrar semptomları, diyabet gibi daha ciddi bir hastalığı işaret edebiliyor. Bu nedenle doktorunuza danışmakta gecikmemeniz oldukça önemli.