onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Başlar?

Şebnem Sucu
03.09.2021 - 16:48

Bebekler doğduklarında günün büyük bir kısmını uykuda geçirirken zamanla uykuda geçirmiş oldukları zaman azalmaya başlar. Yani gündüz uykuları azalarak gece uykuları neredeyse kesintisiz bir hal alır. Bebeklerin gece uykularının beyin gelişimi katkısı büyüktür. Eğer bebeğiniz hızlı nefes alıyor, gözlerini sık sık kıpırdatıyor ve ağız hareketleri (gülümseme) yapıyorsa bebeğinizin REM yani Rapid Eyes Movement uykusuna geçtiğini anlayabilirsiniz. REM uykusu ise beyindeki nöron bağlantılarının kuvvetlenmesi ve gündüz öğrendiklerinin bilinçaltına yerleşmesi için son derece önemlidir. Bu sebeple bebek uyku düzeni kazandıktan sonra özellikle ilk 3 yaşına kadar REM uykularının kesintisiz devam ettirilmesi gerekir. Peki, bebeklerde uyku düzeni ne zaman başlar? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yenidoğan bebekler gündüz ve gece boyu herhangi bir zamanda yaklaşık olarak 30 dakika ile 4 saat arasında değişiklik gösteren kısa aralıklı uyku düzenine sahiptirler. Bu süreçte gece ve gündüz uyku ayırımları olmadığından pek çok bebek, özellikle gündüz uykularına daha eğilimlidir. Dolayısıyla gece bölünen uykular ebevynlerde bebeklerde uyku düzeni ne zaman başlar? Sorusunu akıllara getirir. Genellikle ilk üç ay dağınık olan gece uykularının düzene girmesi için ebeveynlere yol gösterecek olan birkaç tüyo uyku düzeninin erken dönemde oturmasına yardımcı olur. Peki, bebeklerde uyku düzeni ne zaman başlar? İşte detaylar…

BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Bebeklerin uyku düzeni yenidoğan döneminde ebevynler açısından oldukça zor bir süreçtir. Tüm gün bebeğin bakımı ile ilgilenen ebevynlerin bu dönemde en çok ihtiyaç duydukları şey biraz olsun uyumaktır. Bu sebeple birçok anne-baba bebeklerde uyku düzeninin ne zaman başladığı konusunda bilgi edinmek ister.

Bebeklerin ilk 3 aylık dönemde uykuları düzensizdir. Bu süreçte ara ara uyurlar ve emmek isterler. Aynı zamanda gündüz uykuları geceye oranla daha uzundur. 3 ayın sonunda bebeğiniz dış dünyaya daha hazır hale gelir, sindirim sistemi gelişir ve uyku düzeni oturmaya başlar. Yani 3 ayın bitiminde bebeklerin birçoğu tüm gece uyur. 4 aylık döneme girildiğinde ise gündüz uykuları kısalmaya ve gece uykuları uzamaya başlar.

BEBEĞİN UYKUSU GELDİĞİNİ NASIL ANLARIM?

Bebeğinizin vücut dili ile verdiği mesajları takip etmeniz gerekir. Örneğin; uykusu gelen bebekler genel olarak huysuzlaşır, yorgun bir bebek huysuzluk yaparak gereksinim duyduğu uykuya kavuşmak ister. Daha büyük bebeklerde ise bu durum esneme, yatağı gösterme, gözleri ovuşturma ve sebepsiz yere ağlama gibi belirtiler ile görülmektedir.

UYKU DÜZENİ OLUŞTURMAK İÇİN BAZI İPUÇLARI

• Bebeğinizi saat 18:00’dan sonra uyutmamaya çalışın. Bu saatten sonrası gece uykusuna girer. Son gündüz uykusundan sonra en az 3 saat kadar bekleyin.

• Gündüz onunla oynayabilir ve onu oyalayabilirsiniz.

• Uykudan önce yeteri kadar beslemeye özen göstermelisiniz.

• Gece odasının karanlık olmasına özen gösterin. 

• Ortam sıcaklığını iyi ayarlayın. Sıcak ya da soğuk bir oda uykusundan uyanmasına neden olabilir. 

• Gece uykusundan önce papatya, badem veya lavanta yağı ile masaj uygulamak gece rahat uyumasını teşvik eder.

• Yatakta besleme ya da oyun gibi etkinliklerden kaçının. Yatağın uyku alanı olduğunu anlamasını sağlayın.

• Altının temiz olduğundan emin olun.

Bebeğinizin uykusu geldiği anda yatağına yatırın, emzirme esnasında uyumasına izin vermeyin. Yatağına yatırdıktan sonra uykuya dalması için başucunda bekleyebilirsiniz. Bu şekilde vereceğiniz uyku eğitimi bebeğinizin yatağına yattığında zamanla kendi kendine uyumasına yardımcı olur. Aynı zamanda bebeğinizin yatağını yakınıza alabilirsiniz. Bebeğiniz bu şekilde kendini güvende hisseder ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak sizin için daha kolay olur.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın