onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bel Ağrısı Çekenler Buraya! Ağrılarınız Hakkında Merak Ettiğiniz 25 Soru ve Cevabı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bel Ağrısı Çekenler Buraya! Ağrılarınız Hakkında Merak Ettiğiniz 25 Soru ve Cevabı

Neredeyse herkes yaşamının belli bir bölümünde bel ağrısı çeker. Bel çevresi, göğüs kafesinden pelvise uzanan karın arkasındaki bölgedir ve aynı zamanda lomber bölge olarak da adlandırılır. Bel ağrısı genellikle kendiliğinden düzelir ve genellikle bir gerilme hasarının sonucudur. Bel ağrısı için birçok tedavi vardır. Uzun süren bel ağrılarınızın gerçek nedenini öğrenmek için mutlaka doktora danışın.

Kaynak: Low Back Pain: Symptoms, Causes, Treatment, Relief

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Bel ağrıları büyük risk taşır mı?

Bel ağrısı, bir kişinin erken yirmili yaşlarında başlayabilir ve yetişkinlik boyunca devam edebilir. Çalışmalar, genel nüfusun% 80'ininin yaşamlarında bir süre bel ağrısı (LBP) çektiğini göstermiştir. Bu yüzden hangi aktivitelerin sizi tehlikeye sokabileceğini bilerek bel ağrılarını önlemeye dikkat edebilirsiniz.

2. Peki bel ağrılarına sebep olabilecek fiziksel aktiviteler neler?

  • Manuel malzeme taşıma (özellikle kaldırma)

  • Gövde dönmesi

  • Gövdeyi öne doğru bükme

  • Gövdeyi yana bükme

  • Aşırı gerilme

  • Düşme

  • Uzanarak oturma

  • Masabaşı işler

  • Fiziksel güç gerektiren işler

  • Vücut sarsılması

  • Ayrıca sigara içmek, obezite, aşırı uzun boylu olmak.

3. Bel ağrınızı tanımladınız mı?

3. Bel ağrınızı tanımladınız mı?

Bel ağrısı semptomları keskin ve bıçak gibi olan ağrılardan donuk ağrılara kadar değişiklik gösterebilir. Ağrılar sürekli veya aralıklı olarak pozisyonel olabilir. Akut bel ağrısı, yaralanmalardan kaynaklı olarak aniden ortaya çıkabilir. Kronik bel ağrısı üç aydan uzun süren ağrı olarak tanımlanır. 72 saatten uzun süren bel ağrınız varsa mutlaka doktora danışın

4. Bu bir kas zorlanması mı yoksa siyatik mi?

4. Bu bir kas zorlanması mı yoksa siyatik mi?

Aşırı egzersiz veya ağır kaldırma sonrası oluşan bel ağrısı sıklıkla fiziksel aktiviteden oluşan yaralanmadır. Bununla birlikte, bazen bu aktiviteler disk hasarı ve rüptür veya herniasyona neden olur. Bel fıtığı diski siyatik siniri tahriş ettiğinde, bel ağrısına neden olabilir.

5. Siyatik nedir?

5. Siyatik nedir?

Siyatik, siyatik sinir üzerinde baskı nedeniyle oluşan bir sinir ağrısı türüdür. Siyatik sinir, kalçaların arasından aşağı doğru ve bacağın arkasına kadar uzanan geniş bir sinirdir. Siyatik sinire basılması veya sinirin sıkışması, şok benzeri, yanık bel ağrısına neden olur. Bazen insanlar sanki ağrının kalçalardan aşağı doğru yayıldığını hatta bazen ayağa ulaştığını söylerler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Bel ağrısına sebep olabilecek bir işiniz mi var?

6. Bel ağrısına sebep olabilecek bir işiniz mi var?

Belin sürekli bükülmesi, çekilmesi v.b hareket ve duruşları içeren bir iş, yaralanmalara ve bel ağrısına neden olabilir. Garip bir pozisyonda uzun süre oturmak bile bel ağrısına neden olabilir. Hatta saatlerce ayakta durulması gereken bir işe sahipseniz bu da belinizde rahatsızlık yaratabilir. Bel ağrısını önlemenin en iyi yolu, risk altında olup olmadığını bilmektir.

7. Peki kimler mesleklerinden dolayı daha çok bel ağrısı çekiyor?

  • Havayolu ekibi (pilotlar, bagaj görevlileri)

  • Cerrahlar

  • Hemşireler ve sağlık çalışanları

  • Otobüs ve taksi şoförleri

  • Depo işçileri

  • İnşaat işçileri

  • Halı montajcıları ve temizleyicileri

  • Çiftçiler (tarım, süt ürünleri)

  • Temizlikçiler

  • Kütüphaneciler

  • Ofis personeli (örneğin, arşivciler, bilgisayar operatörleri)

8. Çantanızı hafifletmek işe yarar mı?

Aşırı dolu bir çanta, evrak çantası veya el çantası taşımak belinizi zorlayabilir. Ağır bir yük taşımanız gerekirse, kol çantası yerine tekerlekli bir evrak çantası kullanmayı düşünün. Taşıdığınız ağırlık miktarını azaltarak, omurga üzerindeki basınç miktarını azaltırsınız. Ayrıca sırt çantalarının aşırı yüklenmediğinden emin olarak çocuklarınızın belini sağlıklı tutmaya yardımcı olun.Ağır bir sırt çantası, küçükleriniz için gelecek bel ağrısı anlamına gelebilir.

9. Spor yaparken de bel ağrılarına neden olabilirsiniz.

Beldeki çoğu atletik yaralanma, omuriliği çevreleyen bağ dokuları veya kasların gerilmesi, burkulması ile ilgilidir. Ciddi durumlar veya komplikasyonlar, rutin burkulma veya zorlanma ile benzer semptomlara sahip olabilir. Koşu, futbol ya da voleybol gibi yüksek etkili sporlar genellikle bel ağrısına neden olabilir. Tekrarlayan bükülmelerin sıklıkla yer aldığı golf gibi sporlar da bel ağrısına neden olabilir.

10. Beliniz için uygun duruş önemli.

10. Beliniz için uygun duruş önemli.

Bel dik durup kamburumuzu çıkarmadığımızda en iyi desteği sağlar. Çalışma sırasında bel desteği ile uygun şekilde oturulması ağrıyı önleyebilir. Ayakta dururken ayaklardaki uygun denge aynı zamanda bel ağrısı gelişme riskini de en aza indirebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Fıtık mı normal bir bel ağrısı mı?

11. Fıtık mı normal bir bel ağrısı mı?

Omurganın kemikli yapıtaşları, omurgalar arasında jel benzeri diskler ile tamponlanır. Bu diskler yaşlanma ile dejenere olabilir ve sonuç olarak yaralanmalara yatkındır. Bir disk koptuğunda, belirgin ağrıya neden olabilen bel fıtığı olarak adlandırılır.

12. Bel ağrısına neden olan kronik koşullar:

12. Bel ağrısına neden olan kronik koşullar:

Kronik bel ağrısına yol açabilen durumlar arasında spinal stenoz, spondilit ve fibromiyalji sayılabilir. Spinal stenoz, omuriliğin geçtiği normal spinal kanalın daralmasıdır. Spondilit, omurganın kronik iltihaplanmasıdır. Fibromiyalji, kronik kas ağrısı ve hassasiyeti olan bir kas bozukluğudur.

13. Ağrılarınız kötüye mi gidiyor?

Giderek artan bel ağrısını önlemek için şu ipuçlarını deneyin:

  • Tüm gün ayaktaysanız, rahat, alçak topuklu ayakkabılar giyin.

  • Ayaktayken veya otururken kambur durmayın.

  • Evde veya işteyken, çalışma masalarınızın doğru yükseklikte olduğundan emin olun.

  • Spor ve diğer yorucu fiziksel aktivitelerden önce ısınma ve esneme hareketleri yapın.

  • Çok ağır ve kaldırırken eğilmeniz gereken nesneleri kaldırmaya çalışmayın.

  • Sağlıklı bir yaşam tarzını hayata geçirin, sigara içmeyi bırakın ve fazla kilolarınızdan kurtulun.

14. Bel ağrısına bir tanı konulması

14. Bel ağrısına bir tanı konulması

Bel ağrınızın tanımı, doktorunuzun durumunuzu doğru bir şekilde teşhis edebilmesi için çok önemlidir. Bel ağrısının ne zaman ve nerede başladığını, hangi aktiviteleri yaptığınızı, ilgili semptomları ve herhangi bir kronik tıbbi durumu not etmek yararlı olabilir.

15. Bel ağrısı teşhisi için kullanılan testler neler?

15. Bel ağrısı teşhisi için kullanılan testler neler?
  • Röntgen 

  • Bilgisayarlı tomografi (CT) 

  • Myelograms

  • Diskografi 

  • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) 

  • Elektro Teşhis 

  • Kemik taramaları 

  • Ultrason görüntüleme 

  • Kan testleri 

Doktorunuz uygun gördüğünde başka testler de isteyebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. Bel ağrısı için sıcak veya soğuk terapi uygun mu?

16. Bel ağrısı için sıcak veya soğuk terapi uygun mu?

Sıcak veya soğuk paketler, ağrıyı hafifletmeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. ısıyla gelen yatıştırıcı bir rahatlama ya da soğuk bir paketle ağrıdan kurtulma sadece geçicidir ve ciddi bel ağrısı nedenlerini tedavi etmeyecektir.Buna rağmen akut, subakut veya kronik ağrıları olan insanlar için daha rahat hareket etmede etkili olabilirler.

17. Yatak istirahati ağrının geçmesinde etkili olur mu?

17. Yatak istirahati ağrının geçmesinde etkili olur mu?

Doktorlar genellikle günlük yaşamınızın normal aktivitelerini mümkün olan en kısa sürede sürdürmenizi tavsiye eder. Çalışmalar, sık yatak istirahatinin bel ağrısını uzatabileceğini veya kötüleştirebileceğini düşündürmektedir. Yatak istirahati ayrıca, depresyon, azalmış kas tonu ve bacaklardaki kan pıhtıları gibi ikincil komplikasyonlara da yol açabilir. Bunun yerine acıyı belirgin daha da kötüleştiren aktivitelerden kaçınarak hareket etmeye devam etmelisiniz. Bel ağrısından muzdarip olanlar aktif kalarak daha fazla esneklik ve daha hızlı iyileşme sağlayabilir.

18. Bel ağrısı için yoga?

18. Bel ağrısı için yoga?

Bel ağrısı üç ay içinde kaybolmazsa, yoga'nın yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır. Yakın bir zamanda yapılan bir çalışmada, 12 haftalık yoga dersi alan kişilerin, ders sonunda daha az bel ağrısı çektikleri görüldü.Ve yoganın faydası, derlser bittikten sonra da devam etti.

19. Omurga manipülasyonu bel ağrısını geçirir mi?

19. Omurga manipülasyonu bel ağrısını geçirir mi?

Omurga manipülasyonu, bazı hastalarda bel ağrısını tedavi etmek için kiropraktörler ve osteopatik doktorlar tarafından kullanılır. Omurga manipülasyonu, tahriş olmuş kasları gevşetmek ve ağrının şiddetini azaltmak için bel çevresine el basıncıyla uygulanır. Bu teknik bel ağrısının altta yatan nedenlerini tedavi etmeyecek, yalnızca bel ağrısından geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Fakat uzman olmayan kişiler tarafından uygulanan bu tarz uygulamalar bel ağrınızı geçirmekten çok sağlığınıza zarar verebilir.

20. Bel ağrısı için masaj yaptırmak etkili mi?

20. Bel ağrısı için masaj yaptırmak etkili mi?

Çalışmalar, masaj tedavilerinin kronik bel ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Masaj tedavisi, insanları günlük yaşamdaki normal aktivitelerine geri getirebilir ve ağrıyı azaltabilir. Masaj terapisi sınırlıdır ve spinal komplikasyonlar, yaralanmalar veya disk problemleri olan hastalar için en etkili çözüm olmayacaktır çünkü masaj, kas gerginliğinin serbest kalmasına odaklanır ve omurganın yapısıyla ilgili değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

21. Akupunktur bel ağrısına iyi gelir mi?

21. Akupunktur bel ağrısına iyi gelir mi?

Akupunktur kronik bel ağrısı için orta derecede etkili olabilir. Akupunktur ile vücudun çeşitli noktalarına ince iğneler yerleştirilir.

Akupunktur uygulayıcıları, bu ince iğnelerin cilde sokulduğu ve daha sonra bükülme ya da dokunma ile uyarıldığı zaman, endorfin, serotonin ve asetilkolin gibi doğal olarak ortaya çıkan kimyasal maddelerin, ağrıyı hafifletmek için serbest bırakıldıklarını varsaymaktadır.

Anekdot kanıtlar akupunkturun etkili bir ağrı kesici olabileceğini düşündürmektedir. Akupunktur tedavisinin etkinliğini kanıtlamak için daha fazla bilimsel ve klinik çalışma yürütülmektedir.

22. Bel ağrısı tedavisinde ağrı kesici ilaçlar

22. Bel ağrısı tedavisinde ağrı kesici ilaçlar

Hem akut hem de kronik bel ağrısını tedavi etmek için çok çeşitli ilaçlar kullanılır.Doktorunuzun önerdiği analjezik ilaçlar ağrıyı hafifletmek için özel olarak formüle edilmiştir. 

Ayrıca bel ağrısını hafifleten ve yatıştırıcı birçok topikal krem ​​veya sprey vardır. Bunlar cilde uygulanır ve böylece ağrı hissini hafifletmek için lokalize sinirleri uyarır. Topikal analjezikler enflamasyonu azaltabilir ve kan akışını artırabilir.

23. Bel ağrısını azaltması için uygulanan enjeksiyonlar

23. Bel ağrısını azaltması için uygulanan enjeksiyonlar

Epidural steroid enjeksiyonları, düşük bel ağrısı ve siyatik tedavisi için yaygın olarak kullanılan kısa süreli bir seçimdir. Bu enjeksiyonlar, ağrıyı hafifletmek için inflamasyonu azaltarak çalışır. Enjeksiyonlar kısa süreli kullanım için tasarlanmıştır ve uzun vadede ağrıyı daha da kötüleştirebildikleri için uzun bir süre kullanılmamalıdır.

24. Ameliyat zamanı mı?

24. Ameliyat zamanı mı?

Diğer tüm tedavi seçenekleri denendiğinde, bel cerrahisi genellikle son çare olmaktadır. Cerrahi, ciddi kas iskelet sistemi yaralanmaları veya vertebraların kayması veya çökmesi sonucu oluşan sinir sıkışmasının neden olduğu ağrıyı hafifletmek için bir seçenek olarak düşünülebilir.

Bel ameliyatları genellikle uzun bir iyileşme süresine sahiptir ve bazı hastalar ameliyat sonrası hareketliliğini ve esnekliğini kaybedebilir. Tüm cerrahi prosedürlerin başarılı olmadığının da belirtilmesi önemlidir. Bu nedenle, hastaların doktorları ile konuşmaları ve bel ameliyatı geçirmeden önce bir prosedürle ilişkili tüm riskleri bilmeleri önemlidir.

25. Bel ağrısı için fizik tedavi:

25. Bel ağrısı için fizik tedavi:

Rehabilitasyon programları sadece iyileşmede yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bel bölgesini güçlendirebilir. Kısa ve uzun vadeli sonuçları optimize etmek için germe, kuvvetlendirme ve düşük etkili egzersizlerle rehberli fizik tedavi uygulanır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Belinizi güçlendirmek için ipuçları:

Belinizi güçlendirmek için ipuçları:

Düşük bel ağrısını önlemek için yaygın olarak fleksiyon ve ekstansiyon egzersizleri kullanılır. Fakat göz önünde bulundurduğunuz herhangi bir programı doktorla mutlaka gözden geçirin.

Bel ve sırt ağrılarınızı hafifletmek için doktorunuza danışarak bazı egzersiz hareketlerini denemeye başlayabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
76
15
7
7
6
4
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Enes Bitik

boşverin bunları siz yumurtanın akıyla sarısını ayırın :D ya da kalkan balığının erkeği olucak ama sırtındaki boncukları götünüze sokun süper oluyo hastalık ... Devamını Gör

aerialz

#2 "manuel malzeme taşıma" ne demek allah aşkına, kol gücüyle yük kaldırma demek varken. bazen gerçekten çok saçmalıyorsunuz. neyse, galeri yararlı.