onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Belki Sizin de Başınıza Gelmiştir? İş Hayatında Hangi Eylemlerin Mobbing Olduğunu Biliyor muydunuz?

Belki Sizin de Başınıza Gelmiştir? İş Hayatında Hangi Eylemlerin Mobbing Olduğunu Biliyor muydunuz?

11.10.2020 - 09:45 Son Güncelleme: 17.02.2021 - 13:01

Mobbing; iş hayatında yer alan çoğu kişinin duyduğu bir kavram. Bu kavramdan haberimiz olsa dahi nelerin tam olarak mobbing olduğunu bilmekte sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu rehber niteliğinde yazımızda, nelerin mobbing olduğunu ve nelerin -olumsuz olsalar dahi- mobbing kapsamına girmediğini açıklayacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İlk olarak tanımdan başlayalım: Mobbing nedir?

İlk olarak tanımdan başlayalım: Mobbing nedir?

İş yerlerinde çalışanlara yönelik gerçekleştirilen, sistematik bir şekilde; yıldırma, dışlama, pasifize etme ve duygusal taciz yöntemleriyle bireyi işyerinden ihraç etmeyi amaçlayan eylemlere denir.

Hangi eylemlerin mobbing olduğuna biraz daha detaylı değinelim:

1. Çalışanı gruptan hariç tutma

1. Çalışanı gruptan hariç tutma

Bulunduğunuz ekipte çeşitli kararlar alınıyor ve bundan sizin haberiniz olmuyorsa ve hatta şirket içi etkinliklerle ilgili size haber verilmiyorsa bir dışlama yani mobbing söz konusu olabilir.

2. Aşağılama

Sürekli olarak bir aşağılama ile karşı karşıyaysanız bu bal gibi mobbingdir. Patronlar sizin sahibiniz değil sadece üstünüzdür. Haliyle sizi aşağılamaya hakları yoktur.

3. Şaka ile alay konusu yapma

Bu çok hassas bir nokta. Bazı sinsi insanlar şaka maskesi altında sizinle alay edebilirler, herkesin içinde küçük düşürebilirler. Bu şakalar sizin için onur kırıcıysa ve sürekli yapılıyorsa mobbing ile karşı karşıyasınız demektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

4. Dedikodu yapma

Yaptığınız işlerle alakalı veya işiniz dışında sizinle alakalı diğer çalışanların dedikodu yaptığını biliyorsanız ve bu devamlılık arz ediyorsa mobbinge uğruyorsunuz diyebiliriz.

5. İftira atma

İftira atmak zaten kötü bir davranış. Ancak bu sürekli oluyor üstüne bir de bu iftira sonucu diğer çalışanlar size cephe alıyorsa bu da çok açık bir mobbing eylemidir.

6. Tehdit ve şiddet

İki kelime de kendini çok net anlatıyor aslında, uzun uzun anlatmaya gerek

yok.  Ancak tehdit her zaman fiziksel tehdit olmayabilir. Üstlerinizden  Bu

işi yapmazsan kovulacaksın”, aynı seviyedeki çalışanlardan ise  “Bu işi yapamazsan seni kovarlar” şeklinde gelen cümleler de tehdit ve dolayısıyla mobbing kapsamına giriyor.

7. Farklılaştırma

Cinsiyet, din, ırk, dış görünüş, mesleki bilgi, eğitim gibi farklılıklar nedeniyle de dışlanıyorsanız mobbinge uğruyorsunuz demektir.

8. Yapılan işin sürekli sorgulanması

Ne iş yapıyorsanız yapın bu işin sürekli olarak sorgulanması, işinizi sürekli

savunmak durumunda olmanız, her zaman yıkıcı eleştiriler almanız, başka

insanların önünde işinizin değersizleştirilmesi de klasik mobbing eylemlerindendir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

9. Görev tanımının dışında rol verilmesi

9. Görev tanımının dışında rol verilmesi

Yapmanız gereken görevle alakası olmayan işlerle uğraştırılıyorsanız yine bir mobbing eylemiyle karşı karşıyasınız demektir.

10. Görev tanımının sürekli değiştirilmesi

Görev tanımınızın dışında rol verme eylemini bir kalıba uydurmak isteyen bir

işvereniniz mi var?  O zaman tanımını da değiştiriverir, ne olacak ki? Bu durum da sürekli olarak yaşanıyorsa mobbinge uğruyorsunuz diyebiliriz.  Sadece görev

tanımınız değil, görev yeriniz de sürekli değiştiriliyor ise aynı şekilde mobbinge

uğruyorsunuz demektir.

11. Yeteneklerinizin üstünde veya altında görevler verilmesi

Yapamayacağınızın belli olduğu görevleri sürekli size veriyorlar ya da tam tersi stajyerlerin yapacağı seviyede görevlerle sürekli siz uğraşıyorsanız mobbinge uğradığınızı söyleyebiliriz.

Peki hangi eylemler mobbing değil?

İş hayatında ne yazık ki pek çok olumsuzluk var. Bazı tatsız olaylar da hoş olmasa dahi mobbing kapsamına girmiyor. Bunlara da kısaca bir değinelim:

Sürekli olmaması

Yukarda belirttiğimiz örneklerde hep bir süreklilik söz konusu. Eğer mobbing olduğunu düşündüğünüz eylem sadece birkaç kere yaşanmışsa, hoş bir durum olmasa bile mobbing kapsamına girmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kabalık

Kabalık bir anlık da olabilir, en kibar kişi bile anlık olarak kaba davranabiliyor. Ayrıca iş yerinizde sürekli olarak kaba olan bir insan da olabilir. Bu kişi sadece size değil, herkese karşı kabaysa bilinçli bir şekilde mobbing yaptığını söyleyemeyiz ( elbette hıyarın teki olduğunu söyleyebiliriz, o ayrı). Ancak herkese karşı kibar davranıp size kabalık yapıyorsa o zaman işin rengi değişir.

Anlaşmazlık

Bir iş arkadaşınızla çalışırken sürtüşüyor ve bir türlü anlaşamıyorsanız, kötü bir durumla karşı karşıya kaldığınızı söyleyebiliriz. Ancak iş arkadaşınızın size karşı sistematik bir baskı yapma durumu söz konusu değilse bu durumda mobbingden bahsedemiyoruz. Elbette herkesle anlaşın, işler takır takır yürüsün isterdik ama her insanın iş yapışı farklı. En iyisi konuşup orta yolu bulmayı deneyin.

Kavga

Baya ağızlı burun kırmalı, tekmeli yumruklu kavga da dahil. İş hayatında olabilecek en kötü şeylerden biri kavga etmek elbette. Bu çirkin durumun mobbing olmadığını bilmenizde fayda var. Elbette kavgadan dolayı hukuki yolları arayabilirsiniz, ancak bu olay mobbing olarak değerlendirilmez.

Siz ne düşünüyorsunuz? İş hayatınızda hiç mobbing ile karşı karşıya kaldınız mı? Yorumlarınızı bekliyoruz…

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
12
12
5
4
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Mümkün olduğunca kadınlarla çalışmamaya özen gösteriyorum. Bir iş yerinde kadın çalışan sayısıyla dedikodu, kıskançlık, ispiyonculuk, verimsizlik ve iş ahlak... Devamını Gör

Uygar Aytun

Sürekli olan ve asla mahkemede ispatlanamayan ve üstelik yapanın yanına kâr kalan durum.

Kara

İşletmenin hangi siyasi partiden iş aldığı ya da yakın olduğuna göre değişir.