Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Benim Zamanım Yok Demeyin: Sağlıklı ve Fit Olmak İçin 11 Beslenme Alışkanlığı

etiket Benim Zamanım Yok Demeyin: Sağlıklı ve Fit Olmak İçin 11 Beslenme Alışkanlığı

Bugünlerde zinde ve sağlıklı kalmak zor zanaat. Özellikle günün büyük bir bölümünde dolu iseniz bu daha da zorlaşır. Bir işle meşgul olanların, özellikle çalışan anne-babaların en uygun diyet metodlarını bulmaları ve denemeleri için pek de vakitleri yoktur. Eğer zamanınız kısıtlıysa sizleri sağlıklı ve zinde tutacak aynı zamanda metabolizmanızı düzenleyecek ve zihin sağlığınıza da yardımcı olacak 11 öneriyi bir yere not edin.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Şekeri bırakın

1. Şekeri bırakın

Eğer rafine edilmiş beyaz şekere alışkınsanız ve onsuz yapamıyorsanız onun yerine stevia bitkisinden elde edilen şekeri deneyin. Tatlı yemeyi bırakmayın sadece beyaz şeker yerine stevia şekeri kullanın. Amacımız vücudunuzun diyabete ve sayısız sağlık sorununa neden olan tatlandırıcıları dışarıdan almasını engellemek. Çayınızı ve kahvenizi şekersiz içmekle başlayın ve şeker bakımından zengin içecekleri tüketmekten kaçının.

2. Bitkisel gıdalar tüketin

2. Bitkisel gıdalar tüketin

Bol bol elma, havuç, şeftali ve muz stoğu yapınız. Temel olarak bütün meyve ve sebzeleri elinizde bulundurabilirsiniz. Diyet yaparken günlük gıda tüketiminizin %80-90'ının bitkisel içerikli olmasını hedefleyin. Bu sizleri zorlayabilir ancak sağlıksız atıştırmalıklar yerine havuç ya da meyve tüketirseniz emin olun ki yolu yarılamış olacaksınız. Bir öğle yemeği esnasında biftek yerine zengin içerikli bir salata yemeniz en doğrusu olacaktır.

3. Bol bol balık tüketin

3. Bol bol balık tüketin

Her gün yemek listenizde sardalye ya da hamsi mutlaka olmalıdır. Çünkü bu balıklar, vücudunuzun günlük ihtiyacı olan omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Diyet programınıza balık eklemenin en iyi yolu salatadan geçer. Salatanızda ton balığı yerine sardalye, hamsi ya da morina balığını deneyin.

4. Et tüketimini azaltın

4. Et tüketimini azaltın

Fit olmak istiyorsanız etten kaçınmalısınız. Ayda 450 gramdan fazla et tüketmemelisiniz. 300-450 gram arası ideal bir aralıktır. Bu yüzden haftada iki kez bir parça tavuk göğsü tüketmeniz yeterli olacaktır. Kırmızı et seçiminizi de açık alanda yetiştirilmiş kuzu etinden yana kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Demek istediğimiz katkı maddesi ve kimyasal madde içeren seri üretim ürünü olan tüm etleri tüketmekten kaçının.

5. Süt ve yumurta tüketimini azaltın

5. Süt ve yumurta tüketimini azaltın

İnsan metabolizması inek sütünü işlemekte pek de iyi değildir. İnek sütü yapısında yüksek miktarda süt şekeri ve yağ barındırmaktadır. Bir çok insan farkından olmadan süt şekerine karşı hassastır. Yani laktoz intoleransı dediğimiz durumla karşı karşıyadır. Laktoz intoleransı olanların ince bağırsakları süt şekerini parçalayamaz. Bu yüzden kişide mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal oluşturur. Günlük kalsiyum ihtiyacınızı inek sütü yerine lahana, brokoli ve ıspanak gibi belirli sebzelerden giderebilirsiniz. Diğer yandan keçi ve koyun ürünleri sağlık için yararlıdır. Keçi ve koyundan elde edilen ürünleri diyetinizde denemekte bir sakınca yoktur. Diğer bir yandan haftalık yumurta tüketiminizi 3-4 taneyle sınırlandırın. Eğer yumurtaya ihtiyaç duyuyorsanız yumurta yerine patates püresi, muz ve elma ile ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Oturarak yemek yiyin

6. Oturarak yemek yiyin

Ayakta veya hareket halindeyken yemek yemek sindirim için pek de iyi değildir. Ara atıştırmalıklar belki kabul edilebilir fakat bir kap dolusu yemeği ayaktayken veya hareket halindeyken yemek kesinlikle sağlıklı değildir. Çünkü ayaktayken veya hareket halindeyken çiğneme işlemi tam anlamıyla gerçekleşmiş olmaz. Bu da ağza alınan yemeğin tam çiğnenmeden yutulması anlamına gelir. İyisi mi oturun ve yemeğinize konsantre olun. Hatta televizyonunuzu kapatın akıllı telefonunuzu bir kenara bırakın ve yediğiniz yemeğin keyfini çıkarmaya bakın. Yemeğinize konsantre olup keyif alınca daha çok yemek yemekten çekinebilirsiniz ama bu şekilde yemek yiyerek daha erken doyacağınıza emin olabilirsiniz.

7. Ana öğünlerinizi günün aynı saatlerine denk getirin

7. Ana öğünlerinizi günün aynı saatlerine denk getirin

Gün boyunca küçük ve sağlıklı atıştırmalıklar sizi enerjik ve zinde hissettirecektir. Ana öğünler dışında gelen açlık hissinizi küçük atıştırmalıklarla giderebilirsiniz. Ana öğünleri yaklaşık olarak aynı zamanlarda almaya dikkat edin. Bu şekilde yapmak kendinizi kontrol etmenize ve metabolizmanızın çok hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.

8. Doğru zamanda su için

8. Doğru zamanda su için

Bir oturuşta çok yemek yemeyi sınırlamak isterseniz, yemekten yaklaşık 10 dakika önce 2 bardak su içmeyi deneyin. Ayrıca yediklerinizi yumuşatmak ve midenizin daha rahat işlemesi için lokmalar arasında su yudumlayın. Yemeğinizi yedikten sonra mümkünse 20 dakika boyunca hiç bir şey içmeyin. Sindirime yardımcı sıvıların etkisini zayıflatacak yönde tesir eden sıvılar tüketmeden önce midenize yediklerinizi parçalaması için zaman verin.

9. Sofradan tam doymadan kalkın

9. Sofradan tam doymadan kalkın

Eğer bir lokma daha fazla yiyeyim hissine kapılırsanız o anda yemek yemeği bırakın. %85-90 doyana kadar yiyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra yemek tabağınızı bir kenara bırakın ve asla yeme hissinize yenilmeyin! Bu hareketiniz sindiriminizin dengeli işlemesi adına mükemmel olacaktır. Bunu yapmakla önemli bir adım atmış olacaksınız. Diğer bir kural ise doyurucu lokmalardan sonra durmaktır. Kalan yemeğinizi kaldırıp buzdolabına koyun. Bitirmek zorunda değilsiniz.

10. Bol bol fındık tüketin

10. Bol bol fındık tüketin

Fındık kötü kolesterolü %20 dolayında azaltır. Araştırmalar günde iki avuç fındık yiyen insanların fındık yemekten kaçınan insanlara göre ölme ihtimalinin daha düşük olacağını göstermiştir. Ayrıca fındığın unutkanlığı giderdiği ve zekayı geliştirdiği kanıtlanmıştır. Diyet programınıza fındığı ekleminiz kötü kolesterolün azalması ve zekanın gelişmesi adına çok iyi olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Ruh sağlığınız için kahve tüketin

11. Ruh sağlığınız için kahve tüketin

Amacınız hem fiziksel hem de zihinsel olarak formda kalmak ise günde iki fincan kahve tüketimi yapabilirsiniz. Kahve içmek parkinson hastalığı ve bunamaya karşı iyi gelecektir. Eğer kahve beğenmiyorsanız kafein bakımından zengin çaylar da deneyebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
864
277
123
67
45
32
30
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Melih Demir

Yumurta, süt, beyaz et olabildiğince az tüket, miktar belirtmeden yararlı ancak kalori canavarı fındık ve muz tüket. Bari biraz araştırıp yapsaydınız şu içer... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

1950 tıp bilgileriyle hazırlanmış aptal bir içerik..

Meltem Erdaş

Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Erdaş olarak bu içeriğin yanlış olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Laktoz intoleransı olmayan bireylerin süt... Devamını Gör