Berkin Elvan Soruşturması Yürümüyor
Tam bir yıl oldu. Dört savcı değişti. Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili açılan soruşturma tamamlanmadı, sorumlular bile tespit edilemedi. Uzun süre raflarda bekleyen dosya şimdi beşinci savcı Mehmet Selim Kiraz’ın önünde.
Berkin Elvan, Gezi Parkı eylemleri sırasında evinden fırına gitmek için çıkmış ama bir daha dönememişti. Okmeydanı’ndaki eylemlere müdahale eden polisin attığı gaz bombasının fişeğiyle başından ağır yaralandı. Hastanede 269 gün yaşam mücadelesi verdi ama bu mücadeleyi kazanamadı.
Sürekli savcı değişti
Olayın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak soruşturmada birçok kez savcı değişikliği yaşandı.
Al Jazeera'den Selahattin Günday'ın haberine göre, dosya Adnan Çimen, Abdullah Yıldırım, Seyfettin Atıcı ve Faruk Bildirici isimli savcıların elinden geçti. Soruşturmayı son olarak Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Faruk Bildirici yürütüyordu. Ancak Savcı Bildirici soruşturma devam ederken HSYK kararı ile Haziran 2014’te Antalya Hakimliği’ne atandı. Savcı Bildirici’nin atanmasının ardından yaklaşık üç ay dosya ile ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Şimdi dosyaya Savcı Mehmet Selim Kiraz bakıyor.
Soruşturmada Berkin Elvan’ın anne ve babası Mart 2014’te şikâyetçi sıfatıyla ifada verdi. Anne Gülsüm ile baba Sami Elvan, ‘Berkin Elvan’ın ölümüne neden olan kamu görevlilerinden şikâyetçi’ oldu.
Elvan ile ilgili otopsi raporu da hazırlandı. Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı raporda, Berkin Elvan'ın sert bir cismin başına isabet etmesi ile aldığı yara sonucu öldüğü belirtildi. Ölümüyle ilgili üç ihtimal üzerinde duruldu. Raporda 'yaranın, başına sert bir cisim isabet etmesiyle, yere düşerek başını sert bir cisme çarpmasıyla ya da bir kişinin sert bir cisimle başına vurmasıyla oluşabileceği' ifade edildi.
Müfettiş raporuna yalanlama
Berkin Elvan soruşturmasında bir rapor daha hazırlandı. Raporun altında İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği polis başmüfettişleri Mustafa Kızıldemir ve Gökhan Özvarış’ın imzası vardı.
Raporda Elvan’ın yaralandıktan sonra hastaneden önce Çağdaş Hukukçular Derneği’ne götürüldüğü ve fenalaşması üzerine hastaneye kaldırıldığı iddia edildi. Bu iddia hastanenin acil servisinin karşısındaki kantinde çalışan A.D.’ye dayandırıldı. Sadece Elvan ailesinin avukatları değil, kantin çalışanı A.D. de kendisine dayandırılan bu iddiayı yalanladı. Savcıya ifade veren A. D, “Ben onlara böyle bir şey demedim. Olayla ilgili bir bilgim yoktur” dedi.
Polisler tespit edilemedi
Soruşturmanın kilit noktası Berkin Elvan’ın ölümüne neden olan gaz kapsülünün kimin tarafından atıldığının tespit edilmesi. Ancak bir senedir bu tespit edilemedi. Savcılık bu tespitin gerçekleştirilmesi için bazı girişimlerde bulundu ama şu ana kadar sonuç alamadı.
Ocak 2014’te yedi polis memurunun ifadesi alındı. Elvan’ın yaralandığı 16 Haziran 2013′te Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Salonu önünde görev yapan polisler, Berkin Elvan’ın ölümüne neden olan gaz kapsülünü kendilerinin atmadığını belirtti.
Bir ay sonra yine bir grup polisin ifadesi alındı. Ancak bu polisler de ya 'gaz tüfeği kullanmadıklarını' ya da 'kimin kullandığını hatırlamadıklarını' söyledi.
Emniyet savcıya cevap vermiyor
Olay yerinde çekilen görüntüler de savcılık tarafından incelemeye alındı. Bu görüntülerde olay yerindeki üç polis tespit edildi. Bu polislerle birlikte olay yerinde görev yapan bazı polislerin de arasında bulunduğu 20 polis ile ilgili emniyete yazı gönderildi.
Savcılık Eylül 2014’te gönderdiği yazıda, görüntülerdeki polislerin açık kimlik bilgilerini ve adreslerini istedi. Ancak savcılığın bu yazısına emniyet yaklaşık beş ay cevap vermedi. Cevap gelmemesi üzerine savcılık bir kez daha emniyete yazı yazdı. Savcılık, emniyetten bu 20 polisin resmi kıyafetli fotoğrafları ve görüntülerinin çekilerek kendisine gönderilmesini istedi. Emniyet henüz bu talebe de cevap vermedi.
Kaynak: Al Jazeera
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!