onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Berlin Şiir Evi: Dünyada En Çok Okunan İkinci Şiir Orhan Veli'den 'Anlatamıyorum'

etiket Berlin Şiir Evi: Dünyada En Çok Okunan İkinci Şiir Orhan Veli'den 'Anlatamıyorum'

Emre Ordu
13.07.2019 - 11:35 Son Güncelleme: 15.07.2019 - 11:51

Berlin Şiir Evi tarafından hazırlanan ve dünyanın en büyük şiir portalları arasında bulunan 'Lyrikline' internet sitesinde dünyanın en çok okunan ikinci şiiri Orhan Veli'nin kaleminden çıkan 'Anlatamıyorum' oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sitenin verilerine göre, dünyada en çok okunan şiir, İsviçreli şair Hermann Hesse'nin 'Stufen' şiiri olurken, onu Orhan Veli'nin 'Anlatamıyorum' şiiri takip etti.

Diğer çok okunan Türk şiirleri neler?

Diğer çok okunan Türk şiirleri neler?

Türkiye'de ilk sırada yer alan 'Anlatamıyorum' şiirinin ardından en çok okunan Türk şiirleri arasında 'Anlatamıyorum'un yanı sıra Orhan Veli'den 'Hürriyete Doğru', Behçet Necatigil'den 'Sevgilerde', Nazım Hikmet Ran'dan 'Masalların Masalı', Haydar Ergülen'den 'İdiller Gazeli', Orhan Veli'den 'Denizi Özliyenler İçin' de yer aldı.

84 dilden bin 375 şair

84 dilden bin 375 şair
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Lyrikline Türkiye Editörü şair Metin Celal, 84 dilde bin 375 şairin 12 bin 312 şiiri bulunan platformu ve Türk şiirine olan ilgiyi anlattı.

Celal, Lyrikline'ın dünyanın en büyük şiir portalı olduğunu belirterek, 'Şiirler, şairlerin kendi sesinden dinlenebiliyor. Sitede yer alan tüm şiirlerin ses kayıtları da bulunuyor. 84 dilde ayrı ayrı editörleri olan dünya çapında bir internet sitesi. Her ülke kendince katkıda bulunuyor, ben de Türkiye'den kendimce katkıda bulunmaya çalışıyorum.' dedi.

UNESCO destekliyor

UNESCO destekliyor

Lyrikline'ın şairler için tüm dünyada tanınıp bilinme fırsatı sağladığına dikkati çeken Celal, sitenin Berlin Şiir Festivali'ni düzenleyen Berlin Şiir Evi tarafından hazırlandığını ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından da desteklendiğini söyledi.

"Çok iyi bir sonuç"

"Çok iyi bir sonuç"

Orhan Veli'nin 'Anlatamıyorum' şiirinin dünyada en çok okunan ikinci şiir olmasının şaşırtıcı bir sonuç olduğunu ifade eden Celal, şunları kaydetti:

'Bu tabii çok iyi bir sonuç. Ben önceki yıllarda katıldığımız toplantılardan dolayı Türkiye'nin üst sıralarda olduğunu biliyordum ama bu sene ilk defa Orhan Veli'nin şiiri öyle bir atak yaptı. 'Anlatamıyorum' şiirini hem Orhan Veli'nin kendi sesinden dinleyebiliyorsunuz hem yabancı dillerde çevirileri var. Sanıyorum bu da ilginin artmasına sebep oluyor. Diğer şairlerimiz de aynı şekilde ilgi görüyor.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye en çok şiir okunan üçüncü ülke

Türkiye en çok şiir okunan üçüncü ülke

Bu yıl 20. yaşını kutlayan ve 179 ülkeden okuru bulunan Lyrikline'nın Haziran 2018 - Mayıs 2019'u kapsayan son istatistiğine göre, en çok şiir okuyan ülke Almanya olurken, onu ABD ve Türkiye izliyor.

En çok şiir okunan ülkeler arasında sırasıyla Büyük Britanya, Sırbistan, Avusturya, İspanya, İsviçre, Rusya ve Fransa yer alırken, Burundi, Kenya, Nijerya, Belarus ve Letonya da en az şiir okunan ülkeler sıralamasında bulunuyor.

Geçen yıl Türkiye'den 137 bin 587 tekil ziyaretçisi bulunan Lyrikline istatistiklerine bakıldığında, Türkiye'de son üç yılın okur sayısının istikrarlı bir şekilde arttığı görülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
625
243
25
12
11
10
10
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

kitap okuma oranlarinin diplerde oldugu turkiyede siir okuma oranlarinin dunyada 3uncu olmasi ilgincmis. turk halkinin duygusal yapisindan kaynaklaniyor olsa... Devamını Gör

Kenyan

Bir de şiirlerin kısa olmasını eklersek türk halkının başka bir yapısından da kaynaklandığını es geçmeyiz. Malum o kitapları kim okuyacak şimdi :)

Beyza

Ben şiir okumadığım halde bu şiiri ezbere bilirim. Öyle güzel bir şiirdir işte

idonotknow

Türkiye için bu mümkünmü inanamıyorum.