Beşiktaş Taraftarı "Korsana" da Karşı
Beşiktaş taraftarları korsan ürünlere karşı sosyal medyada örgütlenerek, Kartal Yuvası mağazalarından yaptıkları alışverişlerle kulübe 2 günde 1 milyon 100 bin lira kazandırdı.
Beşiktaş taraftarları korsan ürünlere karşı düzenledikleri 'Kartal Yuvası Organizasyonu' ile Kartal Yuvası mağazalarından alışveriş yaparak kulübe 2 günde 1 milyon liranın üzerinde gelir sağladı. Kulüp, iki günde 8 bine yakın forma sattığını açıkladı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, korsan satışlar nedeniyle kulüpler ciddi zararlara uğrarken, Beşiktaşlı taraftarlar çözümü sosyal medya hesapları üzerinden organize oldukları etkinlikle buldu. Beşiktaş Jimnastik Kulübü taraftarları kulüplerine mali destekte bulunmak ve korsan ürünlerin satışını azaltmak amacıyla gerçekleştirdiği 'Kartal Yuvası Organizasyonu' ile kulüplere ciddi miktarda ekonomik kayıp yaşatan korsan ürünlere karşı elini taşın altına koyarak Kartal Yuvası mağazalarından 2 günde 1 milyon liranın üzerinde alışveriş yaptı.
Organizasyon nedeniyle Beşiktaş Kulübü'nce taraftarlara hitaben yayımlanan resmi teşekkür yazısında, 8 ve 9 Ağustos tarihlerindeki organizasyon ile satışların 2,5 kat arttığı ve 2 gün içinde 1 milyon 100 bin lira ciro yapıldığı açıklandı. Yazıda, organizasyon günlerinde forma satışlarının 8 bine yaklaştığı belirtildi.
Organizasyonu düzenleyen sosyal medya hesaplarının sahipleri adına bilgi veren Bilal Çokal, Facebook, Twitter, Vine ve Instagram'daki hesaplarında kendilerini yaklaşık 2,5 milyon Beşiktaşlı'nın takip ettiğini belirterek, 'Hesapları yöneten 5 kişiyiz ve mesai saatlerimizi göz önünde bulundurarak koordineli çalışıyoruz' dedi.
Çokal, yaptıkları organizasyona ilişkin şunları anlattı: 'Kartal Yuvası'na gidiyoruz, görüyoruz ki orada çalışan arkadaşlarımız maaş alamıyorlar, Beşiktaş TV'de çalışan arkadaşlarımız var, bakıyoruz maaş alamıyorlar, kulübümüzün durumu zaten ortada. Stada gidiyoruz çoğunluk korsan forma ile maçlara geliyor. Bunların hepsini birleştirince 'Biz ne yapabiliriz? Elimizdeki sosyal medya hesaplarını kullanarak kulübümüze nasıl fayda sağlarız?' diye düşündük ve bu organizasyonları başlattık. Etkinlik kapsamında belli günler belirleyip, sosyal medya hesaplarımızdan taraftara bu günleri duyuruyoruz. Taraftarımız da aldıkları ürünle fotoğraf çektirip, ya da ürünün faturasını bizimle paylaşıyorlar. Toplu Kartal Yuvası alışveriş etkinliğiyle amacımız aslında insanları korsan ürünlerden uzak tutup kartal yuvasına yönlendirmekti. İlk organizasyonda çok iyi geri dönüşler aldığımız için devamını getirdik. Son organizasyonumuzdan sonra kulübün yayımladığı yazıya göre satışlar etkinlik günlerinde 2,5 kat artmış ve 2 günde 1 milyon 100 bin liralık ciro elde edilmiş, 8 bine yakın forma satılmış. Bu bizim için çok sevindirici.'
Kulüple herhangi bir bağlantılarının olmadığını vurgulayan Çokal, 'Sadece taraftar destekli bir organizasyonuz ama sonuçların daha büyük rakamlara ulaşması adına aslında kulüpten destek almak istiyoruz' dedi. Çokal, yaptıkları organizasyonlar sonucu Beşiktaş tribünlerinde korsan ürünlerin kullanımının azaldığını gördüklerini dile getirerek, 'Doğru bir iş yaptığımızın en önemli göstergelerinden biri oldu bizim için. Ama şunun altını çizmek isteriz ki bizler sadece duyurucuyuz. Biz duyurduk, Beşiktaş taraftarı da 'Sen, ben yok Beşiktaş var' diyerek elini taşın altına koydu' diye konuştu.
'Ronaldo'nun Real Madrid'e transfer bedelinin yüzde 80'i sadece forma satışlarıyla karşılandı'
Spor Hukuku Uzmanı Avukat Emin Özkurt da lisanssız ürün satışlarının kulüplere verdiği zarara ve taraftarların korsana karşı mücadelesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Beşiktaş taraftarının davranışını 'Takdire şayan bir tutum' olarak nitelendiren Özkurt, 'Tuttuğu takımına destek için, taraftarlar olarak tamamen kendi içerisinde örgütlenip lisanslı ürün satışından 2 günde 1 milyon lirayı aşan bir ciro elde etmek eşine az rastlanır bir başarı olup takdir edilmeli, diğer taraftar gruplarına da örnek olmalıdır' dedi.
Özkurt, bu girişimin daha geniş kitlelere yayılması için Kulübün de taşın altına elini sokması ve bu tür adımları desteklemesi gerektiğine işaret ederek, Beşiktaş yönetiminin de bu başarıya kayıtsız kalmaması ve bu sonucun ortaya çıkmasını sağlayan kişilerle bir araya gelip gelir artırıcı adımları tasarlaması gerektiğini söyledi.
Olayın hukuki boyutuna da değinen Özkurt, Türkiye'de tescilli sportif logo ve markaların 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile korunduğunu belirterek, cezalara ilişkin şu bilgileri verdi: 'Kanunlarımızdaki birtakım değişikliklerden sonra, her çeşit giyim eşyası, spor malzemesi, forma, eşofman, hediyelik eşya ve akla gelebilecek her türlü ticari malın üzerinde izinsiz olarak Kulüp yazısı veya logosu, Kulübün kuruluş tarihi logosu veya Kulüp adı marka, logo ve renklerini çağrıştıracak her türlü ibarenin bulunması halinde veya ürettikleri ürünlerin etiket veya ambalajlarında bu yazı ve logoları kullananlar, bu ürünleri üretenler, toptan veya perakende satanlar, satmak amacıyla işyeri ve depolarında bulunduranlar, sabit veya seyyar şekilde satanlar hakkında adli takip yapılmakta ve Cumhuriyet Savcılıklarınca Türkiye'nin her yerinde kamu davası açılmaktadır.
1995 tarih ve 4113 sayılı kanun ile yine bu kanuna dayanılarak çıkarılan 556 sayılı KHK'ye göre ağır suç olan bu fiilleri işleyenler, hapis cezasına veya ağır para cezasına mahkum edilirler. Ayrıca, aynı sürelerde ticaretten men ve ticarethanenin mühürlenmesi cezaları verilir.'
Dünyada da forma satışlarının kulüpler açısından önemli bir gelir kapısı olduğuna işaret eden Özkurt, Real Madrid ve Manchester United kulüplerinin, son beş yıl ortalaması itibarıyla yılda 1,5 milyon forma satışı gerçekleştirdiğini ve bu vesileyle yılda 88 milyon avro civarında gelir elde ettiklerini söyledi.
Ayrıca, bazı büyük transferlerin neticesinde yaşanan forma satışı patlamalarının o transferin maliyetinin karşılanmasında büyük kolaylık sağladığını dile getiren Özkurt, şunları kaydetti: 'Örneğin, Ronaldo'nun Real Madrid'e transfer bedeli tutarının yüzde 80'inin sadece forma satışlarıyla karşılanması dahi bunun kulüp için ne derece büyük bir katkı olduğunu gözler önüne sermeye yetecektir.
Ayrıca, UEFA'nın yürürlüğe koyduğu Finansal Fair Play kuralları ile kulübe doğrudan para aktarılmasının önüne geçilmesi nedeniyle gelir temininde sorun yaşayabilecek olan kulüpler açısından forma satışları doğru kullanıldığında bir can simidi olabilmektedir.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın