Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Beygir Gücü ve Tork Ne Demek? Beygir Gücü ve Tork Arasındaki Fark Nedir?

Beygir Gücü ve Tork Ne Demek? Beygir Gücü ve Tork Arasındaki Fark Nedir?

Sunay Korkmaz
25.04.2021 - 13:29

Günümüz araçlarında aşina olduğumuz beygir ve tork tanımları her zaman merak edilir. Özellikle araç alırken araç özellikleri olarak en belirgin olarak öne çıkan terimlerdir beygir gücü ve tork. Peki, beygir gücü ve tork terimleri ne anlama gelir? İşte merak edilen beygir gücü ve tork ile ilgili bilinmesi gerekenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Eğer arabalarla ilgili biriyseniz beygir gücü ve tork terimlerine oldukça aşinasınızdır. Bir otomobil satın almadan önce konfor, teknoloji ve performans ilk bakışta akla gelen özellikler olarak bilinir. Sürücülerin ihtiyaçlarına göre konfor, teknoloji veya performans aracı tercih etmedeki temel sebepler olabilir. Aracın performansını önceliğine alarak seçim yapmak isteyen sürücüler bazın noktalara dikkat eder. Otomobilin performansını belirleyen iki temel kavram vardır. Bu kavramlar, tork ve beygir gücü olarak öne çıkar. Tork ve beygir gücü her ne kadar birbirlerini tamamlayan kavramlar olsa da çok ayrı anlamlar ifade eder. Şimdi beraber beygir gücü ve tork kavramlarının ne anlama geldiğine bakalım.

Beygir Gücü Ne Demek?

Beygir Gücü Ne Demek?

Tanım olarak beygir gücü, tarihte ilk kez İskoç mühendis ve mucit James Watt tarafından kullanılmıştır. James Watt, atın bir saniyede bir metre mesafeye taşıdığı güç miktarını 50 kilogram olarak hesaplayarak beygir gücü yani Horse Power (HP) terimini duyurmuştur. Otomotiv mühendisleri ise araçlardaki ağırlığı 75 kilogram olarak belirlemiştir. Yani, beygir gücü 75 kilogramlık ağırlığı 1 saniyede 1 metre ileri taşıyabilecek güç miktarı olarak tanılanabilir. İşte, beygir gücü hesaplama bu şekilde yapılır.

Tork Ne Demek?

Tork Ne Demek?

Tanım olarak tork ise, özetle dönme kuvveti olarak tanımlanabilir. Daha doğrusu, bir cismin dairesel olarak hareket etmesine neden olan kuvvet tork ile ifade edilir. Torkun ne olduğunu anlamak için tork birimi nedir sorusunun yanıtını da iyi bilmek gerekir. Birim sisteminde tork birimi Newton-Metre (Nm) olarak gösterilir. Araçların motorları dairesel bir şekilde çalışır ve gücü iletir. Bu yüzden, otomobil motorunun kuvveti torkla ifade edilir. Tork gücü ne demek? sorusunun yanıtı da işte buradan doğar.

Alçak devirde yüksek tork değerine sahip araçlar, yüksek çekiş gücüne sahiptir. Yüksek tork değerine sahip araçlar ise üzerindeki yükü daha az yakıt tüketimi ve daha iyi performansla taşır. Taşıtlarda torkun en önemli görevleri hızlanma sırasında yüksek hızlara daha çabuk ulaşılması, yokuş yukarı çıkarken, yük varken ve klima sistemi gibi etkenler açıkken aracın çekişinin düşmemesidir. Diğer bir avantajı da vites geçişlerindeki ara hızlanmaları kolaylaştırmasıdır.

Beygir Gücü ve Tork Arasındaki Fark Nedir?

Beygir Gücü ve Tork Arasındaki Fark Nedir?

Tork gücü, yukarıda da bahsettiğimiz gibi çekiş kuvveti, beygir gücü ise daha çok hız ile ilgilidir. Gücün kullanılacağı ihtiyaçlar farklıdır, temel ayrım budur. Örneğin yarış arabalarının beygir gücü fazladır; çünkü hızlı olmaları gerekir. Tork gücünün hızla bir ilgisi yoktur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın