Zihni Genç Tutup, Yıllara Meydan Okumanın 17 Pratik Yolu
Hep duyarız; dengeli beslenme, en az sekiz saat uyku ve düzenli egzersizlerle vücudumuz ve haliyle beynimiz dinç kalır. Ama sizlerle bu içerikte beyni ve vücudu dinç tutacak, çeşitli makalelerden derlenmiş farklı ve pratik yollar paylaşacağız.
1. Dans dersleri alın.
2. Bir enstrüman çalın.
3. Bir yabancı dil öğrenin.
4. Satranç oynayın.
5. Okumada niceliğe değil, niteliğe önem verin.
6. Okuduğunuz yazı tipini değiştirin.
7. Çoklu iş yapmak için uğraşmayın.
Eğer birden çok işi eş zamanlı yapabiliyorum, beynim yeterince güçlü diyorsanız, o kadar da emin olmayın. Çoklu işler yapmak beyninizin ön lobunu meşgul edecektir. Ki bu da beynin karar verme, problem çözme mekanizması olan ön lobun görevini tamamen yerine getiremeyeceğini gösterir.
8. Sizi strese sokan şeyleri yazın.
Üniversite öğrencileri arasında uygulanan bir çalışmada, kendilerini strese sokan şeyleri kağıda döken öğrencilerin, bu durumları değerlendirme şansı buldukları için not ortalamalarında ve günlük aktivitelerinde olumlu bir artış gözlendi. Uzmanlar, 'sizi sıkan bir şey varsa, bunu beyninizde tutmayın, kağıda dökün ve değerlendirin' önerisinde bulunuyorlar.
9. İlginize göre örgü örün, bahçe işleriyle uğraşın.
Bu önerinin esprisi, ellerinizi işlevsel olarak kullanabilmeniz. Aynı zamanda sizi stresten uzak tutabilecek aktiviteler olarak da değerlendirebiliriz. Ne kadar az stres yaşarsanız, beyniniz o kadar dinç olur ve sağlıklı kararlar alabilirsiniz.
10. Bir yaşam amacı edinin.
Hayatta amaçlarını belirleyebilmiş kişilerin, depresyondan uzak, daha uzun bir ömür geçirdikleri biliniyor. Ayrıca farklı çalışmaların ortak bir sonucu olarak, yaşam amacı olan kişilerde, ileriki yaşlarda Alzheimer, yani unutkanlık hastalığına daha ender rastlanıyor.
11. Sosyalleşin.
İnsan, toplu halde yaşamaya alışık, sosyal bir canlı. Sosyal olmanın da ne denli önemli olduğu, hepimiz tarafından bilinmekte. İnsanlarla vakit geçirerek, görünmez bir destek alıyoruz aslında. Bu destek de, dolaylı olarak beynimizin daha iyi çalışmasına katkıda bulunuyor.
12. Bilgisayar oyunları oynayın.
Florida Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, katılımcılara giderek popüler olan Portal 2 oyunu oynatılıyor ve sonucunda, karar verme, mekansal beceri gibi konularda iyi sonuçlar elde ettikleri gözleniyor. Daha önceki içeriklerde de belirttiğimiz gibi, bilgisayar oyunları etkili kullanıldığında, muhteşem birer araca dönüşebiliyorlar.
13. Zamanınızı iyi değerlendirin.
10 dakika gerektirecek bir işe, 1 saatinizi harcamayın. Keza tersi bir durumda, üstünde 1 saat çalışmanız gereken bir duruma da, sadece 10 dakika ayırmayın. Henüz işe başlamadan, zihinsel enerjinizi de ona göre ayarlayın ve bu doğrultuda hareket edin. Hızlı ve yavaş yapılması gereken şeyleri bilin.
14. El yazısı önceliğiniz olsun.
Bilgisayarda veya başka bir ortamda klavye yardımıyla yazmak daha kolay gözükebilir ama el yazısıyla yazmak beyniniz için daha yararlı olabilir. Öğrenciler üzerinde yapılan bir çalışmada, not tutan öğrencilerin, çıktı alan-fotokopi çektiren öğrencilerden daha başarılı oldukları gözlenmiştir. Yani bu da demek oluyor ki, yazma süreci aynı zamanda öğrenmeye de katkıda bulunuyor.
15. Gün içerisinde kısa şekerlemeler yapın.
Kısa uykuların bir zararı olmayacaktır. Aksine, beyninizi deşarj edici özelliği olduğu için yararlı bir aktivite olarak gösterilir. Uyku problemi çekenler, insomnia durumu olan bireylerde, bunama dönemi daha önce kendini belli edebilir.
16. Yemek yapmak, bulaşık yıkamak, ortalığı temizlemek gibi günlük işlerinizi aksatmayın.
Çok basit aktiviteler olarak gözüküyor olabilirler ama bunları düzenli olarak yapan bir bireyin beyni, sanıldığından çok daha iyi durumlar ortaya çıkarabiliyor. İçerikte daha önce bahsettiğimiz gibi, beyni ve vücudu meşgul eden aktiviteler, bunama sürecini oldukça geciktirebilir.
17. Kendinize meydan okuyun.
Gerek fiziksel, gerek zihinsel olarak, sınırlarınızı tamamen zorlamalısınız. 'Daha iyisini yapabilirim' diyerek kendinizle bir yarış içinde olun. Örneğin bir bulmaca çözüyorsanız, bir dahaki sefere daha fazla sorunun cevabını bulmaya odaklanın. Aynı mantık yürüme örneğinde de geçerli. Yürüdüğünüz mesafeyi kademeli olarak artırmanız, vücudunuz ve beyniniz için daha iyi olacaktır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!