Beynimiz Bir Şeylerin Ters Gittiğini Bize Nasıl Söyler?
Bir sesle karşılaştığımızda, beynimiz hemen sesin doğruluğunu değerlendirir. Örneğin arabanızın kapısını yeterince sert bir şekilde kapatmadığınızda, görmeseniz bile sesten dolayı bir yanlışlık yaptığınızı fark edersiniz. Peki bunu nasıl anlayabiliyoruz? Gelin bir bakalım...
Beynimiz sesleri ayırt etme yeteneğine sahip.
Bir eylemden beklenen sesi tahmin etme yeteneği sadece insanlara özgü değil.
New York Üniversitesi'nde bu konuyla ilgili bir deney yapıldı.
Herhangi bir hareket beklenmedik bir ses çıkardığında, beklentilerimizi birçok farklı şekilde değiştiriyor.
Bir hareket çok az ses çıkardığında aktif olan nöronlar ve yanlış bir ses çıkardığında aktif olan farklı nöronlar mevcut.
Bu çalışma şimdilik fareler üzerinde yapılmış olsa da, insanlardaki işitsel öğrenme çalışmaları için de oldukça önemli Tahmin hatası nöronları gibi nöronlar, konuşmayı öğrenmek veya bir müzik aleti çalmayı öğrenmek gibi davranışlarda hayati olabilir. Her ikisi de çok fazla deneme yanılma, çok fazla hata ve hatalardan çok fazla öğrenme içerir.
Bu durumda, uzman müzisyenlerin tahmin hatası nöronları acemilere göre daha mı iyi? Ve konuşmanın gelişmediği hastalıklarda, tahmin hatası nöronları bozuk mu çalışıyor?
Beyin, beklentiye çok bağlı çalışıyor. Öyle ki neredeyse tahmin makinesi gibi bir mekanizmaya sahip.
Örneğin, görsel alanımızdaki kör noktayı fark etmememizin nedeni de budur. Beyin basitçe orada olmasını beklediği şeyi doldurur. Araştırmalar, beklentinin dünyayı nasıl algıladığımız ve onunla etkileşimlerimiz üzerinde güçlü bir etkisi olabileceğini öne sürüyor.
Yorum Yazın