onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilecik'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bilecik'te Ne Yenir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bilecik'te Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bilecik'te Ne Yenir?

Elif Ateş
22.09.2021 - 10:17

Yüzölçümü ile Türkiye'nin en küçük illerinden biri olan Bilecik, Marmara Bölgesi'nde yer alır. Karadeniz, Ege, İç Anadolu ve Marmara'nın tam kesim noktalarında üzerinde bulunur. Doğusunda Eskişehir ve Bolu, güneyinde Kütahya, kuzeyinde Sakarya, batısında ise Bursa ile komşudur. Şehir, en önemli su kaynaklarından biri olan Sakarya Nehri'nin etrafında büyümüştür. Bilecik mesire yerleri, geniş ormanları, göletleri ve dereleriyle zengin bir tabiata sahiptir. Sadece doğal güzellikleri ile değil, tanıklık ettiği tarihsel dönemleriyle de adını duyurmayı başarmıştır. Peki, Bilecik'te gezilecek yerler nerelerdir? Bilecik'te ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Şehirde ilk yerleşim M.Ö 3000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Bu dönem, Anadolu'nun Tunç Çağına geçiş sürecine denk gelmektedir. Bilecik Selöz Köyü sınırlarında yapılan kazı çalışmaları sonucunda, Agrilion adında bir antik kent bulunmuştur. 13.yy'da  Bizans ve Selçuklular'ın mücadelesinde sınır bölge olan Bilecik, bu yüzyılın ortalarında Bizans idaresinde merkezden yarı bağımsız olarak yönetilmiştir. 13.yy'ın sonlarına gelindiğinde ise bu şehir, ani bir baskınla Osmanlı topraklarına katıldı. Osman Gazi Bilecik'i ele geçirir geçirmez bir mescid yaptırmıştır.  Bu şehir Osmanlı hakimiyeti altında bir süre kaldıktan sonra, Tanzimat ile birlikte Hüdavendigar eyaletine bağlı bir sancak oldu. Pek çok medeniyete tanıklık eden Bilecik'in gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

BİLECİK'TE GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

  • Şeyh Edebali Türbesi: Bu türbe hem Türklük geleneği için hem de Müslümanlar için oldukça önemlidir. Bilecik'in fethinde ölen Şeyh Edebali buraya defnedilmiştir.

  • Bilecik Müzesi: Bu müze, Kurtuluş Savaşı'ndan 1995 yılına kadar hapishane olarak kullanıldı. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye çevrildi.

  • Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi: Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu yer, 2001 yılında müze olarak faaliyete geçmiştir. İçerisinde ise şehirde yaşayan Yörüklerin eşyaları sergilenmektedir.

  • Küçükelmalı Tabiat Parkı: Bilecik halkı genellikle hafta sonlarını bu tabiat parkında geçirir. Piknik yapmayı sevenlerin tercih ettiği yerlerden biridir. 

  • Pelitözü Gölpark: Doğal güzelliklerden biri olan bu Gölpark, misafirlerine birçok aktivite imkanı sunmaktadır. Özellikle bisiklet binmek, yürüyüş yapmak için oldukça elverişli bir yerdir.

  • Söğütlü Çatlı Kaplıcası: Bu kaplıca suyunun şifalı olduğunu bilinir. Mide rahatsızlıkları, romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca kaplıcanın çevresinde pek çok konaklama imkanı bulunur.

  • Harmankaya Kanyonu: Tabiat parkı olarak kabul edilen bu kanyonun içerisinde şelaler ve mağaralar bulunur. Dağcılık, treaking gibi birçok doğa sporu burada yapılır. Özellikle yaz aylarında kanyonun suyu oldukça soğuktur.

  • İnhisar Mağarası: Doğal zenginliklerden biri olan İnhisar Mağarası, binlerce yarasaya ev sahipliği yapmaktadır. 

  • Kömürsu Yaylası: İçerisinde 4 kaynak su bulunur. Kamp yapanların en sık tercih ettiği yaylalardan biridir. Ayrıca doğa sporları da yapılabilmektedir.

  • Bozcaarmut Göleti: Her mevsimde ayrı bir güzelliğe sahip olan bu gölet, özellikle sonbahar aylarında birçok kişinin akınına uğrar. Türkiye'deki kampçıların gözde alanlarından biridir.

BİLECİK'TE NE YENİR?

  • Yunus Erikli Ekşili Biber Dolması: Yaz aylarında kurutulmuş yeşil biber ve patlıcanların içinin dolma harcı ile doldurulmasıyla yapılır. Suda pişen dolmaların üstüne kızılcık gibi farklı tatlar eklenir. Bilecik'e gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerden biridir.

  • Zırz: Ana malzemesi ıspanak olan bu yemek, Çerkez tuzu ve soğan ile karıştırılır. Yoğurt dökülerek servis edilir.

  • Bilecik Güveci: Bol et ve sebze güveçte pişirilerek yapılır. Tercihe göre içine patates de eklenebilir. Üzerine dökülen kaşar eridikten sonra servis edilir.

  • Parmak Köftesi: Yörenin baharatları ve kıyma ile hazırlanan köfte, ince parmak şeklinde kızartılarak yapılır. Köfte sevenlerin denemesi gereken yemeklerdendir.

  • Kaçamak: Mısır unu, tereyağı gibi az malzeme ile yapılır. Sadelisinden pekmezine kadar her çeşitte yenilebilir. 

  • Gök Fasille: Bu yemeği özel yapan şey kurutulmuş fasulyedir. Salça, soğan koyularak sulu yemek şeklinde yapılır. İsteğe göre barbunya ya da çeşitli baharatlar konulabilir.

  • Nohutlu Kebap: Yufkalar etin yağında ıslatılır, üzerine nohut ve et serpilerek servis edilir.

  • Büzme Tatlısı: Bölgenin baklavası olarak geçen büzme tatlısı, genellikle özel günlerde yapılır. İsteğe göre içerisine fındık veya ceviz koyulur.

  • Mercimekli Bozüyük Mantısı: Bol ekmekli hamurların içine haşlanmış mercimek eklenerek mantı haline getirilir. Bilecik'te en sık tüketilen yemeklerden biridir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın