Bilgisayarınızdan İnternet Dağıtmak Mümkün
Windows'u Wi-Fi hotspot'a dönüştürün!
Windows'lu PC'nizi bir Wi-Fi hotspot'a dönüştürüp internetinizi paylaşmanın yollarını açıklıyoruz!
Bilgisayarınızı internete bir ağ kablosuyla bağlıyorsunuz, ancak diğer bilgisayarların bu bağlantıdan kablosuz olarak faydalanmalarını istiyorsunuz. Bunu nasıl yapabilirsiniz? Windows'lu bilgisayarınızı bir Wi-Fi router gibi çalıştırmanın yolu var mı?
Kısa cevabımız 'evet'. Bu iş için sahip olmanız gereken en önemli bileşen, bir kablosuz ağ kartı. Kablosuz bağdaştırıcınız Windows'ta düzgün biçimde yüklendiyse, bilgisayarınızı bir Wi-Fi hotspot'una dönüştürebilir, internet bağlantınızı paylaşabilirsiniz.
Nasıl çalışıyor?
Wi-Fi kartlarının çoğu, internet bağlantılarını kablosuz olarak paylaşmak için kullanılabilir. Bunun için ayrıca özel bir yazılıma veya bir miktar yapılandırmaya ihtiyacınız olacak. Sözkonusu yazılım veya yapılandırma, sanal bir router gibi çalışacak ve internet bağlantınızı paylaştıracak. Makalemizde bu işi Windows'ta yapmanızı sağlayacak birkaç farklı yola göz atacak, bu yolların avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.
Windows menüleri yoluyla 'ad-hoc' kablosuz bağlantı
Latince bir cümle olan 'ad-hoc', 'bunun için' anlamına gelir ve genellikle sadece belirli bir amaç için kullanılan bir şeyi tanımlamakta kullanılır. Windows'ta ad-hoc kablosuz ağ kurmanın iki yolu vardır: Biri, grafiksel menüler yoluyla, diğeri ise komut satırından. İsterseniz gelin, ilk önce grafiksel menülerle ad-hoc nasıl bağlantı kurulduğuna göz atalım.
Denetim Masası'nı ardından Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni açın. Yeni bir bağlantı veya ağ kur'a tıklayın. Yeni pencere açıldığında aşağı kaydırın ve 'Kablosuz ad hoc (bilgisayardan bilgisayara) ağ kur' seçeneğine tıklayın. Şimdi İleri'ye tıklayın.
Şimdi karşınıza ad-hoc ağları anlatan bir pencere gelecek. Bilmeniz gereken önemli bir nokta, ad-hoc kablosuz ağındaki cihazların birbirlerinden 9 metreden daha uzakta bulunmamalarının gerektiği. Pratikte bu mesafenin yarısı geçerli olabilir.
İkinci önemli nokta ise bir ad-hoc ağ oluşturduğunuzda, bu cihazda bağlı olduğunuz herhangi bir kablosuz ağdan bağlantınızın kopacağıdır. Yani bu yöntemle kablosuz bir ağa bağlanıp, onu kablosuz olarak paylaşmanız mümkün değildir.
Sonraki ekrana geçmek için İleri düğmesine tıklayın. Burada güvenlik türü olarak WPA2-Kişisel'i seçmenizi öneriyoruz. Bu sayede ad-hoc bağlantınızda en yüksek güvenliği elde etmiş olacaksınız. Başkalarına vermekte sorun yaşamayacağınızı düşündüğünüz bir parola ayarlayın. Facebook veya banka hesabınız için kullandığınız bir parolayı burada kullanmayın, aksi halde pişman olabilirsiniz.
İleride tekrar ad-hoc ağı kuracağınızı düşünüyorsanız, Bu ağı kaydet kutucuğunu işaretleyin ve İleri düğmesine basın.
Tebrikler, ad-hoc kablosuz ağınızı oluşturdunuz! Artık onu istediğiniz arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşabilirsiniz.
Sonuç
Bu yöntemin avantajı, hızla bir bağlantı kurup, çabucak kapatmanıza izin vermesi. Bu yöntem ile kablosuz cihazlarınız için hızla geçici bir ağ oluşturabilirsiniz.
Komut satırı veya toplu iş dosyasıyla ad-hoc kablosuz ağ
Komut satırını kullanarak da ad-hoc ağları oluşturabilir, onları devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için bir toplu iş dosyası yazabilir, onu tekrarladığınız görevlerde kullanabilirsiniz.
Bu iş için ilk önce komut satırını yönetici izinleriyle açmanız gerekiyor. Ardından şu komutu girerek ağ sunucusu modunu başlatmalısınız:
netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=SSID'niz key=Parolanız keyusage=persistent
SSID'niz ve Parolanız bölümlerini ağa vermek istediğiniz ağ ve parola ile değiştirin. Ardından netsh wlan start hostednetwork komutunu vererek ağı başlatmalısınız.
Ağı kapatmak istediğinizde netsh wlan stop hostednetwork komutunu vermeniz yeterli olacaktır.
Hepsi bu kadar basit. Bu işlemleri bir toplu iş dosyasında kullanmak isterseniz, Not Defteri'ni açın ve aşağıdaki satırları yapıştırın. SSID'niz ve Parolanız bölümlerini değiştirmeyi unutmayın.
@echo off
CLS
:MENU
ECHO.
ECHO................................................
ECHO.
ECHO Görev seçmek için 1, 2, veya 3'e, çıkmak için 4'e basın.
ECHO................................................
ECHO.
ECHO 1 – Wi-Fi paylaşma ayarları
ECHO 2 – Wi-Fi paylaşımını başlat
ECHO 3 – Wi-Fi paylaşımını durdur
ECHO 4 – Çıkış
ECHO.
SET /P M=1, 2, 3 veya 4 yazın ve ENTER'a basın.
IF %M%==1 GOTO SET
IF %M%==2 GOTO START
IF %M%==3 GOTO STOP
IF %M%==4 GOTO EOF
:SET
netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=SSID'niz key=Parolanız keyusage=persistent
GOTO MENU
:START
netsh wlan start hostednetwork
GOTO MENU
:STOP
netsh wlan stop hostednetwork
GOTO MENU
Bu dosyayı masaüstünüze AdHocAğ.bat gibi bir isime kaydedin. Uzantısının .txt değil, .bat olmasına dikkat edin. Artık bir ad-hoc ağ oluşturmak istediğinizde, tüm yapmanız gereken bu toplu iş dosyasını çalıştırmak olacak.
Sonuç
Windows yöntemini kullanarak oluşturduğunuz ad-hoc ağının avantaj ve dezavantajları, bu yöntem için de geçerli. İnternet bağlantınızı hızla paylaştırmak ve bu işi otomatikleştirmek istediğinizde, bu yöntemi kullanabilirsiniz
Yazılım yaklaşımı
Windows PC'nizi sanal bir Wi-Fi router'ına dönüştürecek birçok yazılım var. Bu araçların çoğu, geleneksel ad-hoc ağları oluştururken oluşabilecek sorunlarla başa çıkıyorlar. Virtual WiFi Router (ücretsiz), VirtualRouter (ücretsiz), WiFi Hotspot Creator (ücretsiz), Thinix (13 dolar) ve Connectify Hot Spot PRO (40 dolar), hotspot kurmanızı sağlayacak araçlardan sadece bazıları.
Connectify Hot Spot PRO – 40 USD
Denemelerimizde bu amaç için en iyi aracın Connectify Hot Spot PRO olduğunu gördük. Aracın hem kullanımı çok kolay, hem de sorunsuzdu. Wi-Fi sinyalini alabilen cihazların bağlanmasında hiçbir soruna rastlamadık. Beş cihazı aynı anda bağladığımızda bile PC'de ve cihazlarda fark edilir bir gecikme oluşmadı.
Connectify Hot Spot PRO'nun biraz pahalı olduğu doğru, ancak sunduğu işlevler ve rahatlık bunu kapatıyor. Connectify Hot Spot PRO ile bağlı cihazlar arasında dosyalarınızı paylaşmanız da mümkün. Bizce Microsoft'un Connectify Hot Spot PRO'yu satın alıp, onu Windows'un bir parçası haline getirmeyi düşünmesi gerekiyor.
Sonuç
Connectify, satıcılar, kurumsal eğiticiler, öğretmenler ve fazlası için faydalı olabilir.
Özetlemek gerekirse
Artık Windows'lu PC'nizi bir sanal Wi-Fi router'ına dönüştürebileceğinizi, bunun için birkaç farklı yolu izleyebileceğinizi biliyorsunuz. Sizin için doğru olan yolu seçin, deneyin, test edin ve onunla başka neler yapabileceğinizi öğrenin.
Sanal Wi-Fi router'ını hangi amaçla kullandığınızı ve kendi deneyimlerinizi yorumlarda bizlerle ve okurlarımızla paylaşabilirsiniz.
Teknokulis
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!