onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilim İnsanları Salyangoza Hafıza Aktarımını Başardı: 'Alzheimer Tedavisinde Kullanılacak'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bilim İnsanları Salyangoza Hafıza Aktarımını Başardı: 'Alzheimer Tedavisinde Kullanılacak'

Emre Ordu
15.05.2018 - 18:18 Son Güncelleme: 16.05.2018 - 11:22

Amerikalı bilim insanları, Aplysia olarak adlandırılan deniz salyangozları üzerinde yaptıkları çalışmada, RNA üzerinden bir salyangozdan diğerine hafıza aktarımını gerçekleştirmeyi başardı. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim olan Prof. Dr. David Glanzman, RNA'nın yakın bir gelecekte Alzheimer hastalığının tedavisinde de kullanılabileceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

AA'nın Science Daily'den aktardığı habere göre, California Üniversitesi Bütüncül Biyoloji, Psikoloji ve Nörobiyoloji Bölümünden Prof. Dr. David Glanzman ve ekibi, Aplysia olarak adlandırılan deniz salyangozları üzerinde yaptıkları çalışmada RNA ile hafızayı bir salyangozdan diğerine aktardı.

Elektrik şokuyla test edildi

Elektrik şokuyla test edildi

Araştırma çerçevesinde bir grup salyangoza kuyruklarından 20 saniye arayla 5 elektrik şoku verildi, bu eylem 24 saat sonra 5 kez daha tekrarlandı. Şoklar, salyangozların geri çekilme refleksini geliştirirken, elektrik verilenlere hafifçe vurulduğunda geri çekilmenin ortalama 50 saniye, kontrol grubundakilerde ise bir saniye sürdüğü gözlendi.

Bilim adamları, elektrik şoklarından bir gün sonra salyangozların sinir sisteminden çıkarılan RNA'yı, elektrik verilmeyen 7 hayvana yerleştirdi. Bu hayvanların da elektrik verilenler gibi hareket ettiği ve geri çekilme eylemini yaklaşık 40 saniye sürdürdüğü görüldü.

Alzheimer için umut ışığı

Alzheimer için umut ışığı
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sonuçları 'eNeuro' dergisinde yayımlanan araştırmanın bulgularının, travmatik hafızanın tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesinin önünü açabileceği ifade ediliyor.

Glanzman, 'Çok uzak olmayan bir gelecekte, RNA'yı Alzheimer hastalığının etkilerinin giderilmesinde veya travma sonrası bozukluk tedavisinde kullanabileceğimizi düşünüyorum.' ifadesini kullandı.

Ayrıca bakınız👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
129
30
18
4
4
3
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tüpçü Fikret

Keşke şu çomarlara da hafıza aktarımı yapsalar yazık aptallıklarının ceremesini biz çekiyoruz

Halil

Hafıza aktarımı ilerde doğrudan bilgi aktarımına dönebilir mi diye fantezi kuruyorum şu an. Acaba başka bir insanın yetenek ve tecrübelerini de bir gün kopya... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Yabancı bir dizide bu konu işlenmişti süper güçleri olan bir seri katilin tüm hafızası silinip bir tür hard reset atılıp yerine başka bir kişinin hafızası iş... Devamını Gör

Fark etmez

Bir an önce ülkemiz de bekleriz aynı uygulamayı, malum yapılanları unutup, sürekli kandırılan/dolandırılan bi kesim var...