Bilim Kurgu Filmlerini Gerçek Yapan Teknoloji Dünyasında Geçtiğimiz Ay Neler Oldu?
Bilimsel gelişmeler teknolojiye zemin sağlıyor, teknolojinin talepleriyle bilim aygıtlarını çalıştırıyor, bu da gelişimin önünü açıyor. Tabii her coğrafyada değil, ülkemizde olduğu gibi daha 'ciddi' sorunların peşinde koşmayan, bir adım ileride ne olduğunu arayan coğrafyalarda oluyor bunlar çoğunlukla. Bizim gelip geçici dertlerimiz başımızdan aşkınken, geçtiğimiz ay teknoloji evreninde neler oldu?
Daha fazlasını yapanların zararlı etkilerini 'daha azını yapan' bir telefonla dengelediler.
Navigasyon özelliği, Uber gibi hizmetlere erişme imkanı da sunarak hayatı basitleştirirken kolaylaştırıyor.
Dokunmatik ekranla barışamayanlar için her yüzeyi klavye haline getirmişler.
Bu yeni aygıt parmak hareketlerinizi tanıyarak sanal bir mouse ve klavye işlevi görüyor. Alışması biraz zor fakat Bluetooth bağlantısı sayesinde hemen her cihazda klavyeniz elinizin 'etrafında' oluyor. Ne demek 'etrafında', anlatalım.
Giyilebilir bir sanal klavye bu ve siz hareketlerinizin hangi harflere karşılık geleceğini tanımladıktan sonra tamamen size özel hale geliyor.
Yürürken, yatarken yahut en basit haliyle dizinizin üzerinde ekstra bir aygıta ihtiyaç duymadan cihazlarınızı yönetebilme şansı veriyor. Şimdilik teknoloji marketlerde satışa çıkmadı fakat girişim yatırımcıları için prototipleri satıştan sunmaya hazırlanıyor, deneyelim, görelim!
Hayat kalitemizi artıracak bu seyahat yastığı, teknoloji onun tasarımında gizli.
Şekil verdiğinizde kafanızı o açıda sabit tutmaya yarayan bu yastık yolculuk esnasında yaşanan ağrıların sonunu getirecek. Kafamızı herhangi bir yere yaslamaktan kurtulduk diyoruz, seyahat yorgunluklarının sona ereceği günlere yaklaşıyoruz.
Ofis çalışanlarının kadim boyun ağrıları, sizden kurtulmamıza ramak kaldı!
Oturma pozisyonumuzu tayin ederken duruş açımızı, özelllikle boynumuzun açısını doğru ayarlayamadığımızda yaşanan ağrıları sonlandırmak için böyle bir yardımcı tasarlanmış.
Koltuk dahil herhangi bir yüzeye sabitlendikten sonra boyun kaslarınızı güçlendirmenizi sağlıyor.
Kas ağrılarını gidermek bedensel iyileşmeye ek olarak verimi de artırmanın önemli bir yolu. Uzmanların desteğiyle geliştirilen bu yardımcıyla günde birkaç dakikada boyun ağrıları uçup gidecek!
Airbus Vahana Projesi kapsamında tamamen elektrikle çalışan 'uçan taksisini' deneme sürüşüne çıkardı.
6 metre yükseklikte gerçekleşen 53 saniyelik ilk deneme uçuşu sizlere kısa gelse de Alpha One bildiğimiz uçaklardan çok farklı.
Bu uçan taksinin kapasitesi bir kişi fakat bu kişi taksiyi kullanmıyor, o kişi bir yolcu!
Otonom biçimde uçan Alpha One trafik problemini alt edecek kişisel bir ulaşım aracı olarak yeni testler için hazırlanıyor. Kim bilir, yakın zamanda uçan taksiler göklerde yerini alır, o zaman belki köprü trafiğini izlemek de mümkün olur.
Tokyo Üniversitesi'nde araştırmacılar doktorlar ve hastaları arasında iletişim sağlaması için 'deri göstergesi' geliştirildi.
Milimetrik bir kalınlığa sahip, 384 LED ampulden oluşan bu esnek deri, oratalama 1 hafta boyunca kişinin sağlık durumunu hastane sistemine kaydediyor ve kimi hatırlatmaları doktorlardan hastalara direkt olarak iletiyor.
Uygulanışı parmaklara yerleştirilen sensörden ibaret olsa da yaşamsal verileri takip etmeyi hayli kolaylaştırıyor.
Kalp ritminden kan değerlerine tanımlanan birçok değerin takibi yapabilen bu yapay deri geliştirildiği üniversite bünyesinde kullanımına başlandı bile.
Valiz gibi ama değil. Plajlara bile taşınabilecek güneş enerjili bir klima!
Saatler boyu kullanım sunuyor, açık havada bile hem güneşin tadını çıkarmaya hem de serin kalmaya imkan veriyor. Ayrıca sap kısmında barındırdığı bir ışıkla açık havada geçirilen akşamları da aydınlatıyor. Sıcak günlerde açık havada klima olsa diye hayaller kurardık, gerçek oldu!
'İşten geldim, yemek hazırladım.' cümlesini 'İşten geldim, yemek hazırdı.' olarak evirecek bir mutfak yardımcısı istemez miyiz?
Evden çıkmadan birbirinden bağımsız bölümlerine yerleştirilen çiğ besinleri akşama dek buzdolabı niteliğiyle soğuk tutuyor, siz komut verene dek.
Tek tek yemeklerin tarifini vermeye de gerek yok, içine yerleştirdiklerinizi ona belirtmek yetiyor.
Hepsinin pişme süresi farklı, onu da biliyor. Eve geliş sürenizi mobil uygulamadan belirttiğinizde tüm besinleri aynı anda pişecek şekilde hazırlıyor. Haplarla besleneceğimizi düşünerek üzüldüğümüz gelecek bize sağlık mı getiriyor yoksa?
Hepimizin heves duyduğu kış sporlarında ekipman sorununu ortadan kaldıran bu eklenti herhangi bir ayakkabıyı snowboard haline getiriyor.
Buz pateni ve snowboard karışımı desek daha doğru olur. Yarattığı kaygan yapıyla kış sporlarını halka, bizlere sunuyor resmen.
Bagaj dolusu ekipman yerine sırt çantamıza atıp dağlara yol alacağımız günler geldi çattı ama kullanımı o kadar kolay değil.
Yine de öğrenme sürecinden sonra diğer ekipmanlara nazaran çok daha doğal bir deneyim sunduğu kesin. Belki snowboard ve kayak takımlarının yanına bir yeni kış sporu daha eklenir, şimdiden hazırlıklara başlamak gerek!
Taşınabilir şarj aletine yeni alışmıştık, bir de taşınabilir çamaşır makinemiz oldu.
Bir telefon boyutlarındaki bu temizleyici ultrasonik ses dalgalarıyla kendisiyle aynı su içerisinde bulunan her şeyi temizliyor. Kıyafet, sebze, meyve, ne isterseniz!
Çalışma mantığı ilginç olsa da oldukça basit.
Suyun içerisine temizlemek istediğiniz giysilerinizle bırakın, kablonun ucunu prize bağlayın, zamanlayıcıyı açın ve sihir sonlandığında alarmın çalmasını bekleyin. Seyahatlerin vazgeçilmezi olmaya aday!
Bilim ve teknoloji adına bu gelişmeler yaşanırken bizim gündemimiz daha 'ciddi' maddelerle meşgul.
Ne dersiniz, yakın gelecekte bizim gündemimiz de geleceği şekillendirecek olaylarla değişir mi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
editör güzel bağlamış takdir ettim ...
Çağımız gelişiyor daha iyi nesiller için teknoloji de gelişiyor.
Teknoloji, biraz yavaşlasan hayatım, ne dersin ha? Hem yakalama şansımız olur - belki, hem ulan ne oluyor sorusu bu kadar dönmez kafamızda. Yalnız harbiden a... Devamını Gör