Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bilim Kurulu Üyesi Yeşim Taşova 'Rehavete Kapılmayın' Dedi ve Ekledi: 'Sonbaharda Daha Fazla Vaka Çıkabilir'

Bilim Kurulu Üyesi Yeşim Taşova 'Rehavete Kapılmayın' Dedi ve Ekledi: 'Sonbaharda Daha Fazla Vaka Çıkabilir'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki seyri ile ilgili konuştu. Vaka sayısındaki azalmanın devam edeceğini ancak bunun koronavirüsün ortadan kalktığı anlamına gelmediğini belirten Taşova, 'Haziran-temmuz aylarında daha az göreceğiz ama sonbaharda, belki daha fazla vaka çıkacak' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

DHA'nın haberine göre, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili olarak değerlendirmede bulundu.

Alınan tedbirler nedeniyle belirgin şekilde düşen vaka sayılarının sevindirici olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yeşim Taşova, “Ancak bu azalmanın da rehavet getirmemesi gerek. Güzel havalarla birlikte korunmaya devam etmemiz lazım. Ülkemizde hastaların temas ettiklerini yüzde 99 oranında bulabiliyoruz. Günümüzde bu azalma devam edecek ama bu mikroorganizmanın (koronavirüs) ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Biraz uykuya çekiliyor diyebiliriz. Yüzde 40’ın üzerinde bağıl nem olması bunlara yardımcı faktör olarak görülebilir. Haziran-temmuz aylarında daha az göreceğiz ama sonbaharda, belki daha fazla vaka çıkacak. O yüzden kulağımız her zaman aşı çalışmalarında olmalı. Aşı ortaya çıkınca rahatlayacağız” diye konuştu.

"Aşının tamamlanması 24 ayı bulabilir"

"Aşının tamamlanması 24 ayı bulabilir"

Virüste ikinci dalganın ortaya çıkmaması için hijyen ve sosyal mesafe kurallarının uygulanmaya devam edilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Taşova, hastaların yüzde 5’inin çok ağır şekilde yoğun bakımda tedavi gördüğünü, yüzde 10-15’inin ise orta derecede zatürre aşamasında hastalığı geçirdiklerini kaydetti.

Taşova, virüs nedeniyle böbrek, karaciğer, damarların yanı sıra akciğerdeki hasarın uzun süre takip edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, uzun süreli takip için özel bir merkez kurma aşamasında olduklarını anlattı. Aşı çalışmalarının da birçok kontrol listesi ve deneyler nedeniyle 24 ayı bulan bir zamanda tamamlanabileceğini aktaran Taşova, dünyadaki 70 çalışmadan 4’ünün önemli aşamada olduğunu söyledi.

"Normalleşme aşıya bağlı"

"Normalleşme aşıya bağlı"

Taşova, normalleşmenin de aşı çalışmalarına bağlı olduğunu ancak eskisi gibi bir normalleşmeden söz edilemeyeceğini dile getirdi. Taşova, vakalardaki araştırmalar nedeniyle bulgu çeşitliliğinin arttığını, sadece ateş ve öksürük değil, ishalle seyreden vakaların da bulunduğunu kaydetti.

Yeşim Taşova Ramazan Bayramı'nda alınması gereken önlemleri de şöyle aktardı:

Yeşim Taşova Ramazan Bayramı'nda alınması gereken önlemleri de şöyle aktardı:

'Ramazan Bayramı ile ilgili Bilim Kurulu üyesi olarak değil de kişisel olarak yorumda bulunabilirim. Bu düzenlemeler her bölgenin kendi alışkanlıklarına göre yapılmalı. Çin’deki, ABD’deki düzenlemelere veya bizdeki alışkanlıklara göre oralarda düzenlemeler yapmak anlamsız olur. Bayramlarda anne babalara gittiğinizde el öpmeyince sıkıntı çıkıyor. Hadi ‘Maskeli öptüm, elimi yıkadım’ derken riskli grubu da tehlikeye atabilme şansımız oluyor. O yüzden hazır güzel engellemişken, bir sıkımlık daha. Biraz daha sıkı tedbirler alınmalı. Belki sokağa çıkma yasağı olmaz ama şehirlerarası seyahat engellenmeli veya belli saatler arası kısıtlanmalı. Bunun dışında 65 yaş üstünü ve 20 yaş altını da biraz rahatlatmamız ancak dikkatli gitmemiz lazım.'

"Genç ve yaşlı kısıtlaması rahatlatılmalı"

"Genç ve yaşlı kısıtlaması rahatlatılmalı"

Taşova, kişisel olarak sokağa çıkma engeli bulunan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların biraz rahatlatılması gerektiğini belirtti:

'Benim 20 yaş altı oğlum sabahlara kadar bilgisayar oynuyor. Yeter. Böyle bir şey söz konusu biraz onları rahatlatmak gerekiyor ama rahatladığımız her noktada bir şey patlayabiliyor ona da dikkat etmek gerekiyor. Gerçekten önemli kararlar alındı, önemli başarılar olduğunu düşünüyorum. Yanlışlarımız olmuştur, her şey, hepsinden ders alarak gidiyoruz. Çünkü her olay bizim için bir ders, ancak bir anda geriye de sarmamak için kademeli kademeli gidilmesinin uygun olduğunu düşünüyorum.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
15
4
3
3
2
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kyle-reese

Yani bunu gelip geçici birşey olduğunu sanan,yaşadığı dünyadan her nasılsa birhaber kalmış insanlara sadece gülüyorum artık,o da uzaktan..

Serhat

hocam kime diyosun umrundamı milletin

Esra Gizem

💕💕💕