Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bingöl'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bingöl'de Ne Yenir?

Bingöl'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bingöl'de Ne Yenir?

Elif Ateş
30.09.2021 - 10:21

Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde bulunan bir şehirdir. Doğusunda Muş, güneyinde Diyarbakır, kuzeyinde Erzurum ve Erzincan, batısında ise Tunceli ve Elazığ bulunur. Toplam da yedi ilçeye sahiptir. Şehrin arazisi oldukça engebeli ve yüksektir. Bingöl ovasının dört tarafı dağlarla çevrilidir. Burada bulunan dağların yüksekliği 300 metreyi aşmaktadır. Bundan kaynaklı Bingöl'de kamp ve dağcılık gibi birçok doğa sporlarını yapma imkanı bulunur. Ayrıca Türkiye'nin diğer şehirleri gibi birden fazla tarihi döneme tanıklık etmiş ve pek çok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Özellikle de meşhur tarihi Urartu Yolu bu şehir güzergahında bulunmaktadır. Peki, Bingöl'de gezilecek yerler nerelerdir? Bingöl'de ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bingöl'ün bilinen en eski adı Çapakçur'dur. Bu isim ise akan temiz su manası gelmektedir. İlkçağ dönemlerinde şehir Urartuların sınırlarının içindedir. Daha sonra Asurlular, Persler ve Makedonya Kralı Büyük İskender'in hakimiyeti altına girdi. Ayrıca Evliya Çelebi seyahatnamesinde bölgeye bu ismi verenin Büyük İskender olduğunu belirtmektedir. Bölge 651 yılında Halife Osman döneminde İslam ordularının eline geçti. Ancak o dönemde Bizans ve Müslümanlar arasında durmadan el değiştirdi. Çapakçur bölgesi, Malazgirt Meydan Muharebesi ile Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun topraklarına katıldı. Arkasından Eyyübiler, Celaleddin Harzemşah, Timur ve Safeviler burayı ele geçirdi. Osmanlı padişahı I. Selim döneminde ise Bingöl Osmanlı İmparatorluğu'na bağlandı. Çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Bingöl'ün gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Bingöl'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Bingöl'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Hesarek Kayak Merkezi: Bingöl'de kış turizmin vazgeçilmezlerinden biri olan bu kayak merkezi, şehir merkezine oldukça yakındır. Kayak merkezinde birçok tesis bulunur. 

  • Kale Tepesi: Bu tepe, Türkiye'de güneşin doğuşunun en güzel gözüktüğü yerlerden biridir. Güneşin doğuşunu izlemek için yazın ve kışın birçok ziyaretçi buraya gelmektedir. Ayrıca Temmuz ve Ağustos aylarında festivaller de yapılmaktadır.

  • Çır Şelalesi: Bingöl'ün en meşhur şelalelerinden biridir. Yaz aylarında kuruyan şelale, kış ve bahar aylarında kendini gösterir. Kamp yapmak isteyenlerin sıklıklar tercih ettiği yerlerden biridir.

  • Buban Bacaları: Bölgenin Peri Bacaları olarak bilinir. Doğanın şekillendirdiği bu yer Bingöl'de mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Yüzen Adalar Tabiat Anıtı: Yemyeşil bir arazinin içinde bulunan bu adalar oldukça ilgi çekicidir. Muhteşem manzarası ile gelenleri kendine hayran bırakır.

  • Zağ Mağarası: Bu mağaraya ulaşabilmek için dik kayalıkları tırmanmak gerekmektedir. Üç kattan oluşan Zağ Mağarası, Erken Bizans döneminde inşa edildiği bilinmektedir.

  • Sülbüs Dağı: Efsanelere konu olmuş olan bu dağ, hem zorlayıcı hem de keyifli vakit geçirilebilecek yerlerden biridir. Dağın etekleri mesire alanı olarak kullanılır. Ayrıca dağ sporlarını sevenler için de ideal bir yerdir.

Bingöl'de Ne Yenir?

Bingöl'de Ne Yenir?
  • Ayran Çorbası: Bölgenin meşhur yemeklerinden biri olan ayran çorbası yazın soğuk, kışın ise sıcak olarak tüketilir. İçerisinde bulunan nohut ve döğmeden dolayı oldukça doyurucu bir lezzettir.

  • Tutmaç Çorbası: Bu yemek, elde açılan hamurlardan kesilen erişte ile kavurma gibi malzemelerle yapılmaktadır. İçerisinde bulanan bol malzemeden dolayı da ana yemek olarak tüketilebilir.

  • Mastuva: Görüntü itibari ile yoğurtlu pilava benzeyen bu yemek pirinç, ayran ve tereyağı ile yapılmaktadır. Özellikle pilavlar suyla değil ayran ile pişirilir.

  • Löl: Hamurun içine çökelek, peynir ve kavurma gibi malzemeler koyulur. Fırında pişirilen bu börek farklı işlemlerden geçerek servis edilir.

  • Keldoş: Bingöl'ün sevilen lezzetlerinden biridir. Elde açılan hamurlar köz üzerinde kızartıldıktan sonra parçalanır. Üzerine ise yoğurtlu ve tereyağlı sos dökülür.

  • Kaburga Dolması: Yörenin severek tükettiği bu dolma, kuzu kaburgasından yapılır. İçerisine ise pirinç ve çeşitli baharatlar koyularak fırında pişirilir.

  • Kalbur Hurması: Bu hamur işi yapılışı ve görünüşü itibari ile pişiye oldukça benzer. Ancak normal pişiye göre yağlı ve baharatlı bir sos kullanılır. Sadece kahvaltılarda değil her öğün tüketilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın