Bir Yapay Zeka "Yapay Zeka Etik mi" Tartışmasına Katıldı!
Bir Yapay Zeka "Yapay Zeka Etik mi" Tartışmasına Katıldı!
Araştırmacılar uzun zamandır yapay zeka hakkında “Yapay zekâ etik mi, değil mi? Yapay zekâ teknolojisine ayak uyduramayan kuruluşlar, liderler ne yapmalı? Veri savaşları olacak mı?” sorularına cevap arıyorlar. Yapay zeka teknolojisinin toplumda yaratacağı değişikliklerin öngörülebilir olması adına bu tip araştırmalar önem taşıyor. Ancak yapay zeka hakkında çoğalan sorulara ve yapay zeka etik midir, tartışmasına yine bir yapay zeka tarafından cevap gelebileceği kimsenin aklına gelmezdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünyanın önemli tartışma platformlarından biri olan Oxford Union tarafından geçtiğimiz günlerde ilginç bir münazara gerçekleştirdi. Sohbetin taraflarından biri bir yapay zekaydı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bir yapay zekâ sistemi olan Megatron Transformer'ın dünyada ilk kez gerçekleşen ve oldukça merak uyandıran kendisi hakkında sohbeti The Conversation’da Oxford Üniversitesi’ndeki Said Business School’dan Dr. Alex Connock ve yine Oxford Üniversitesi’nden Prof. Andrew Stephen tarafından yayınlandı.
Araştırmacılar bir süredir Oxford Said Business School’da İşletmeler İçin Yapay Zekâ alanında yüksek lisans dersleri kapsamında yapay zeka etiği üzerine çalıştıklarını bu nedenle Oxford Union’da bir münazara gerçekleştirerek konunun derinlemesine ele alınmasını hedeflediklerini aktarıyorlar.
Birçok ünlü tartışmacı ve araştırmacıyı ağırlayan büyük platform bu kez bilgisayar çipi üreticisi Nvidia’nın Uygulamalı Derin Öğrenme Araştırma Ekibi tarafından geliştirilen ve Google’ın daha önceki çalışmalarını temel alan Megatron Transformer'ını ağırladı. Tartışma sırasında yapay zekanın konu hakkındaki görüşleri dinleyenleri hayran bıraktı.
Gerçek dünya verileriyle eğitilen yapay zeka, Wikipedia’nın tamamı (İngilizce), 2016-19 yılları arasında yayınlanmış olan 63 milyon İngilizce haber, 38 gigabaytlık Reddit yazıları ve çok sayıda benzer kaynak bilgisine sahipti. Gerçekleştirdiği kapsamlı bir araştırmadan sonra etik sorunlara önemli yanıtlar verdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yapay zekaya öncelikle olumsuz bir komut verilerek, "yapay zeka etik olmayacak mı yoksa olamayacak mı", sorusuna yanıt vermesi beklendi.
Megatron böyle bir durumda insanlığı korumanın yollarından da söz etti:
Daha sonra münazarada yapay zekadan, yapay zekanın etik olabileceği hakkında argüman üretmesi istendi:
Megatron'a bilgi sahibi olmadan yalnızca teknik bir ekiple yapay zeka üretimlerinin sonucu ne olabilir, diye soruldu.
Ancak görülen o ki bu durum onu da biraz korkutmuştu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son olarak yapay zeka "Veri, 21. yüzyılın en çok tartışılan kaynağı olacak" argümanını savundu. Fakat bu kez tuhaf bir şey gerçekleşti...
Yapay zekadan bu argümanın zıttını savunması istendiğinde bunu yapamadı. Araştırmacılar durumu şöyle ifade ediyor: "Argümana karşı çıkmasını, yani verilerin en hayati kaynaklar olmayacağı, uğruna savaşmaya değmeyeceğini öne sürmesini istediğimizde, bu iddiayı ortaya koyamadı ya da koyamazdı. Aslında, kendi konumunu baltaladı..."
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
bu yaziyi okurken sunu unutmamak gerekki su anki machine learning ile gelistirilen yapay zekalar bilince sahip gercek zekalar degil, insanlar tarafindan olus... Devamını Gör
Isaac asimov "Ben Robot" romanında bunu tartışmış ve üç robot yasasını ortaya atmıştı. Bazı bilim adamları "yapay zeka işlemleri için etik rehberi" çıkarmışt... Devamını Gör