Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bir Yıl Çıkamayacaklar! Dört Kişi Yapay Mars Habitatına Kapatıldı

Bir Yıl Çıkamayacaklar! Dört Kişi Yapay Mars Habitatına Kapatıldı

Ulaş
27.06.2023 - 12:49

Mars'ta kolonileşme öncesi bilim insanlarının hazırlıkları sürüyor. NASA, gönüllü dört kişiyi çeşitli testlerden geçirmek için hazırladığı simülasyona soktu. Gönüllülerin bir yıl boyunca psikolojik ve fiziksel direnci ölçülecek. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

158 metrekarelik alanda yaşacaklar!

158 metrekarelik alanda yaşacaklar!

Independent Türkçe'den İpek Uyar'ın derlediği habere göre, CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog/Mürettebat Sağlığı ve Performansı İnceleme Analoğu) görevi kapsamında katılımcılar Teksas eyaletinin Houston kentinde, NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nde 158 metrekarelik bir habitatta yaşayıp çalışacak.

Bu, her biri sınırlı kaynaklarla kapalı bir ortamda yaşayan mürettebat üyelerinin sağlık ve performansını değerlendirmeyi amaçlayan üç adet bir yıllık simüle Mars görevinin ilki.

Gönüllülerin görevleri neler?

Gönüllülerin görevleri neler?

Katılımcılar, simüle edilmiş uzay yürüyüşlerine, bilimsel deneylere ve habitat bakımına katılacak ve aynı zamanda yiyecek için mahsul yetiştirmeye çalışacak.

CHAPEA'nın baş araştırmacısı Grace Douglas, 'Simülasyon, Mars'a yapılacak uzun süreli görevlerin mürettebat sağlığı ve performansı üzerindeki muhtemel etkileri hakkında bize daha fazla fikir vermek için bilişsel ve fiziksel performans verileri toplamamıza olanak tanıyacak' dedi.

'Nihayetinde bu bilgiler NASA'nın Mars'a başarılı bir insan görevi tasarlamak ve planlamak için bilinçli kararlar almasını sağlayacak.'

Görevde kimler yer alacak?

Görevde kimler yer alacak?
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

CHAPEA görevinin 4 üyesi araştırma bilimci Kelly Haston, yapı mühendisi Ross Brockwell, acil tıp doktoru Nathan Jones ve mikrobiyolog Anca Selariu'dan oluşuyor.

Her biri NASA'nın 2021'de 'sağlıklı, motive' adaylar için yaptığı çağrı sonrasında seçildi.

Daha önce de Mars habitatlarının simülasyonunu içeren birkaç araştırma projesi yürütülmüştü. 2007 ve 2011 arasında gerçekleştirilen Mars-500 görevlerinde gönüllüler, aylarca Rusya'nın Moskova kentindeki bir tesiste kalmıştı.

Hawaii'deki HI-SEAS programında da katılımcılar dünyadan soyutlanmış halde yaşarken bir görev, mürettebat üyelerinden birini elektrik çarpmasının ardından sadece 4 gün sürmüştü.

NASA, resmi Twitter hesabından gönüllülerin simülasyona girişini paylaştı 👇

Öte yandan Mars'a yapılacak 480 milyon kilometrelik yolculuğun yaklaşık 7 ay sürmesi bekleniyor. Gezegenin yörüngesi sebebiyle sadece 26 ayda bir seyahat fırsatı oluşuyor.

Bu da herhangi bir geri dönüş görevinin tamamlanmasının muhtemelen 4 yıla yakın bir zaman alacağı anlamına geliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
9
5
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aslı Alptekin

Çeşmede tuvalet 50 tl olmuş.Dün sokağa sıçtım hintliler gibi.

Semih Kurnaz

Çok iyi ya, keşke bende bu tarz deneylere katılabilsem. Ciddiyim. Bilimle meşgul olmayı özledim, o kadar üniversite okuduk, akademik hayatın içerisinde yer a... Devamını Gör