Birçok Kitap Basan İlk Türk Matbaacı İbrahim Müteferrika'yı Ne Kadar İyi Tanıyoruz?
Birçok Kitap Basan İlk Türk Matbaacı İbrahim Müteferrika'yı Ne Kadar İyi Tanıyoruz?
Birçoğumuz belki de İbrahim Müteferrika'nın adını, çocukluğumuzun unutulmaz filmi Hababam Sınıfı'ndaki bilgi yarışması sahnesinde duymuşuzdur. İlk Türk matbaacısı olarak hafızamıza yerleştirdiğimiz İbrahim Efendinin diğer vasıfları çoğunlukla ön plana çıkmamıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Günümüzde Romanya sınırları içerisindeki Koloszvar şehrinde, tam olarak bilinmese de 1670'li yıllarda doğduğu tahmin edilmektedir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Müteferrika aslında İbrahim Efendi'nin makamıydı. Bu vazife yüksek devlet görevlilerinin danışmanlığını yürüten mühim bir mevkiydi.
İbrahim Müteferrika 1717'de Osmanlı'ya sığınan Macar Kralı II. Rakoczy'nin sadece tercümanlığını değil, 1735'te kral ölene kadar onun bizzat her konuda yardımcılığını da yapmıştı. Matbaa meselesi ise Mehmed Said Efendi ile İbrahim Müteferrika'nın ortak çalışmalarının sonucu olacaktı. İlk kitapları 1729'da basıldıysa da bu tarihten önce İbrahim Müteferrika'nın bazı haritalar bastığı da bilinmektedir. Bu da kendisinin coğrafyaya olan ilgisini de yansıtmaktadır.
Esasında Osmanlı matbaa teknolojisini ilk defa İbrahim Müteferrika'nın teşebbüsleriyle görmemişti.
İbrahim Müteferrika ve Mehmed Said Efendilerin matbaası, evlerinin bodrumunda gayet mütevazı ve küçük bir adım olarak ortaya çıktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bilhassa Lale Devri sırasında faaliyetlerini yürüten İbrahim Müteferrika, III. Ahmed ve Nevşehirli Damad İbrahim Paşa'nın da desteklerini görmüştü.
Ömrünün son yıllarına kadar yayıncılıkla ve bürokrasideki vazifeleriyle uğraşan İbrahim Müteferrika, ölümünden kısa süre önce Yalova'da bir de kağıt fabrikası kurdu.
Mezarı önce Aynalıkavak ardından ise 1942 yılında Galata Mevlevihanesi'ne nakledilen Müteferrika'nın ölüm tarihi de tartışma konusu olmuştur.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
tarihe baktigimda bilginin saklanmasina ve paylasilmasina yonelik yeni buluslarin her seferinde medeniyette yasanan sicramalarla ayni devre denk geldigini go... Devamını Gör
ve tabi matbaa ile bati medeniyetinin yukselisi, osmanlinin bunu geriden takip etmekle odedigi bedel. bugunde benzeri bir sicrama noktasindayiz. dun yazinin ... Devamını Gör