Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Borsa Haftayı Artıda Tamamlarken, Altın ve Petrolde Durgunluk Endişesi!

Borsa Haftayı Artıda Tamamlarken, Altın ve Petrolde Durgunluk Endişesi!

Dünyada makroekonomik veriler resesyon ihtimalini öne çıkarmaya devam ederken, enflasyonda güçlü kalmaya devam ediyor.

Varlık fiyatlamalarına bu gelişmeler yön verirken, rekorlar diyarı Borsa İstanbul'da düşüş kısa sürdü. Dolar/TL'de de yaprak kımıldamıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,43 oranında 19.5 puan artışla 4.526,73 puandan kapattı, işlem hacmi haftanın son işlem gününde düşük kalarak 81,440 milyar TL oldu.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,43 oranında 19.5 puan artışla 4.526,73 puandan kapattı, işlem hacmi haftanın son işlem gününde düşük kalarak 81,440 milyar TL oldu.

Borsa İstanbul'da uzun zamandır süren rekorlara BIST 100 endeksi dün ara vererek günü yüzde 3,45 oranında düşüşle 4.507,24 puanda tamamladı.

Bugün veri gündeminde içeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi, dışarıda da ABD'de ikinci el konut satışları öne çıkıyor. Gün sonunda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten Türkiye değerlendirmesi de bekleniyor. 

(Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'negatif' görünüm ile 'B' olarak teyit etti.)

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,92 oranında 41,64 puan düşüşle 4.465,59 puandan açılış yaptı.

ABD vadeli endeksleri karışık seyir izlerken, Avrupa endekslerinde yön yukarı.

ABD vadeli endeksleri karışık seyir izlerken, Avrupa endekslerinde yön yukarı.

Asya borsalarında yukarı hareket devam etse de bu sabah ABD vadeli endekslerinde karışık bir seyir hakim.

Goldman Sachs'ın Çin hisse senetleri için pozitif değerlendirme yapması ve Hong Kong için tavsiyesini 'piyasa ağırlığı'na çıkarması Asya borsalarına alım getirirken, Bullard'ın Fed'in faizi yüzde 5-5,25'e kadar yükseltmesi gerektiği değerlendirmesi ABD piyasaları üzerinde baskı yarattı.

Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi düne göre yüzde 0,21, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,08 ekside, Nasdaq 100 vadeli endeksi ise yüzde 0,03 artıda seyrederken, Avrupa'da ise FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,22, FDAX yüz de 0,42 ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 0,59 yukarıda işlem gördü.

Çin'de artan vakalara karşın, salgınla mücadelede alınan kararlara yönelik beklentiler borsalar üzerindeki baskıyı hafifletiyor. Japonya'da yıllık enflasyon yüzde 3,7 oranında artışla beklentileri aşarken, Mayıs 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 oranında gerilerken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 oranında yükselişle günü tamamladı.

Goldman Sachs stratejistlerine göre ABD doları yükselişine gelecek yıl da devam edecek.

Goldman Sachs stratejistlerine göre ABD doları yükselişine gelecek yıl da devam edecek.

Dolar/TL dün yatay seyirle günü tamamlarken, bugün piyasa açılışında 18,61 seviyesinden işlem gördü. Gün sonunda da 18,6096'dan kapanış yaptı. 

Tahvil piyasalarında uzun dönemli varlıklara satış baskısı görülürken, resesyon sinyali olarak kabul edilen ABD 10 yıllık tahvil faizi ve 3 aylık hazine bonosu getirisi farkı eksi 30 baz puana indi. Para piyasalarında Fed'in aralık toplantısında yüzde 81 ihtimalle 50 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Goldman Sachs stratejistlerine göre ABD doları yükselişine gelecek yıl da devam edecek. Stratejistler, yatırımcıların gelecek yılın enflasyon ve yüksek faizler arasında son derecek riskli bir yolda gezinmekle harcanmasını bekleyebileceklerini ifade ettiler.

Diğer merkez bankalarının Fed'in faiz artırım hızını yakalamakta zorlandıkları ortamda ekonomi ve iş gücü piyasası dayanıklılık gösterirken ABD dolarının 'yapacak çok şeyi var' değerlendirmesini yapan Goldman Sachs stratejitleri, 'Doları buralardan daha yukarıya bir hareketini geçen yıla göre daha düşük kaliteli ve dalgalı olmasını bekliyoruz' ifadelerini de kullandılar.

Goldman Sachs hala ABD'nin bir resesyondan kaçınabileceğini tahmin ederken, gelecek 12 ayda bir daralma yaşanması olasılığını yüzde 35 civarında tahmin ediyor. Ancak dünyanın başka yerlerindeki resesyon endişeleri ve finansal istikrar risklerinin ABD dolarını yükselttiğini ve güvenli liman algısını güçlendirdiğini belirten stratejistler, 'ABD dolarının gidecek alanı var, ticaret ağırlıklı endeks temelinde yaklaşık yüzde 3 daha yükselebilir' tespitinde bulundular.

Fed üyelerinden şahin mesajlar gelmeye devam etmesi altın fiyatını baskıladı.

Fed üyelerinden şahin mesajlar gelmeye devam etmesi altın fiyatını baskıladı.

St Louis Fed Başkanı Bullard ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari'nin faiz artırımlarının devam edeceği yönünde verdikleri mesajlar uluslararası piyasalarda altın fiyatını baskılıyor. 

Ekonomistlerin Fed faiz oranının tepe noktası için yaptıkları tahminlerin 25 baz puan yükselmesi de altını frenleyen faktörler arasında. 

Analistler, Çin ve Türkiye'nin İsviçre'den altın alımlarının güçlü olmaya devam etmesinin ise altın fiyatına destek verdiğini vurguluyorlar. 

Uluslararası piyasalarda spot altın sabah saatlerinde 1764,06 dolar/ons seviyesinden işlem gördü. Gün sonunda da 1.748 dolardan kapanış yaptı. Gram altın haftayı 1.046 liradan tamamladı.  

Analistler 1764 dolar/ons seviyesinin üzerinde kalınması halinde 1773 dolar/ons seviyesinin hedeflenebileceğini belirtiyorlar. Aşağı hareketlerde ise destekler 1759 ve 1750 dolar/ons seviyelerinde.

Petrolde resesyon ağır bastı!

Petrolde resesyon ağır bastı!

Resesyon endişelerindeki artış emtia fiyatlarını baskılarken, Brent petrol varili dün yüzde 2,7 azalışla 89,3 dolardan fiyatlanırken, yeni güne de yüzde 0,4 artışla 90 doların üzerinde başladı.

Haftayı yüzde 2'nin üzerinde değer kaybıyla 87,74 dolardan tamamladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın