onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Borsalarda Oynaklık Sürecek mi? Dolar ve Altın Yükselir mi? Petrolde Rusya'nın Hamleleri Sürüyor!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Borsalarda Oynaklık Sürecek mi? Dolar ve Altın Yükselir mi? Petrolde Rusya'nın Hamleleri Sürüyor!

Özder Şeyda
16.06.2022 - 10:28 Son Güncelleme: 16.06.2022 - 18:20

Tüm dünyanın izlediği beklediği Fed faiz kararı açıklanırken, dün ECB toplantısı da önemliydi. Bugün de İngiltere Merkez Bankası beklenirken, yarın Japonya MB izlenecek. Böylelikle bu hafta majör merkez bankalarının hamleleri görülerek gelecek hafta TCMB'nin kararı beklenecek. Borsalar sert faiz artışı ile bir miktar çalkalanırken, belirsizliği sevemeyen piyasalarda bir rahatlama görülse de sonrasında satışlar hızlandı. Altın, faiz ve güven aralığında seyrederken, petrol fiyatlarında 120 doların altında seyir sürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,22 oranında 5,69 puan yükselişle 2.536,8 puandan başladı

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,22 oranında 5,69 puan yükselişle 2.536,8 puandan başladı

Dün küresel piyasaların da etkisiyle oynak bir görünümde olan BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,88 oranında değer kazancıyla 2.531,11 puandan tamamlarken, bugün veri gündeminde haftanın odak noktası olan Fed kararını geride bırakan piyasalarda yurt içinde Merkez Bankası'nın konut fiyat endeksi ile yurt dışında BoE'nin faiz kararı ilk sıralarda yer aldı. ABD'de de konut başlangıçları, inşaat izinleri ve haftalık işsizlik başvuruları takip edildi. 

BIST100 günü yüzde 1,81 oranında 45,75 puan düşüşle 2.485,36 seviyesinden tamalarken, işlem hacmi 36,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

Fed'in kararı sonrasında piyasalar bugün bir miktar rahatlarken, sonrasında sert düşüşe geçti.

Fed'in kararı sonrasında piyasalar bugün bir miktar rahatlarken, sonrasında sert düşüşe geçti.

Powell'ın açıklamalarında enflasyona öncelik vermesi ve bu yönde bir hamle yapılması borsalarda para politikasındaki sıkılaşma hızına dair belirsizlik endişesi bir miktar hafiflerken, yükseliş görüldü. S&P 500 yüzde 1,46, Nasdaq yüzde 2,50 ve Dow Jones yüzde 1 oranında değer kazancı ile dün günü tamamlarken, bugün Nasdaq, Eylül 2020'den beri en düşük seviyeye geriledi. Güne Nasdaq yüzde 2,44, S&P 500 % 2,19 ve Dow Jones yüzde 1,93 oranında düşüşle başladı. 

Avrupa'da ise bugün gözler İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararındaydı. Avrupa tarafında borsalar dün alıcılı bir seyir izlerken, bugün sert düşüşler yaşanıyor. 

Asya borsalarında ise ABD'ye paralel alıcılı bir seyir görülürken, Japonya'da Nikkei 225 yüzde 0,5 ve Güney Kore'de Kospi yüzde 0,3 oranında yükseldi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng yüzde 1,4 oranında değer kaybettiği görüldü.

Fed'in para piyasalarına etkisi ECB ile arttı

Fed'in para piyasalarına etkisi ECB ile arttı

Dolar/TL dün bankalararası piyasada yüzde 0,1 oranında artışla 17,2839 seviyesinden günü tamamlarken, bugün piyasada 17,28 seviyesinde bulundu. Euro/TL ise 18 seviyesinin üzerine geri dönerken, euro/dolar paritesi 1,04 seviyesinde karşılık buldu.

Gün sonunda ise dolar/TL 17,30 üzerine çıkarken, euro/TL 18,20 üzerinde seyretti. Euro/dolar paritesi de 1,05 seviyesinin üzerine çıktı.  

ABD'nin tahvil faizleri Fed'in faiz kararı sonrası 11 yılın zirvesinden bir miktar gerilerken, resesyon fiyatlamasında düşüş görüldü. Dolar endeksinin de son 20 yılın zirvesinden dönerek 105 seviyesinin altında dengelendiği görülürken, küresel çapta merkez bankaları şahinleşmeye devam etti.

Dün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) olağanüstü toplantısında para politikasına ilişkin önemli kararlar aldı. Kararlar sonrası tahvil faizleri 8 yılın zirvesinden gerilerken, İtalya 10 yıllık tahvil faizi 40 baz puana yakın düşerken, bölgenin en borçlu ülkelerinden olmasından dolayı İtalya tahvil faizlerindeki artış, risk primini artırıyor. 

Fed ve ECB ile tahvil piyasalarındaki satış baskısı bir miktar azalırken, Japonya 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş baskısı da hafifleyince Japonya Merkez Bankası (BoJ) da rahat bir nefes aldı. BoJ yarınki toplantı öncesi son yılların en büyük tahvil alımı ile 10 yıllık tahvil faizini yüzde 0,25 seviyesinde tutma taahhüdünü yerine getirmişti. Dolar karşısında eğer kaybeden Japon Yeni'ne karşı, yarınki toplantı için BoJ'a tedbir çağrısı yapıldı.

Altın, Fed ve ECB ile oynaklık sergiliyor

Altın, Fed ve ECB ile oynaklık sergiliyor

Fed Başkanı Powell'ın dün yapılan sert faiz artışı ile serisinin devam etmesinin düşük ihtimalde olduğunu söylemesi sonrası altın son 3 ayda en hızlı çıkışını yaptı. Dolar ve tahvil getirilerinde görülen değer kaybı da buna destek verirken, ons altın 1.840 doların üzerine çıkarken bu sabah saatlerinde 1.828 dolardan karşılık buldu. Gram altın ise 1.016 liradan değerlendi

Gün sonunda ons altın 1.839 dolardan, gram altın ise 1.023 liradan karşılık buldu.

Altın, dün sabah saatlerinde ECB'nin tahvil getirilerindeki yükselişi engellemek için enstrüman hazırlaması ile destek bulurken, uzmanlar altının güvenli liman konumunun faiz artışları ile zedelendiğini belirtiyor.

Tüketimde artış ve arzda sıkışıklık petrol fiyatlarını yukarı itiyor

Tüketimde artış ve arzda sıkışıklık petrol fiyatlarını yukarı itiyor

Libya'nın petrol arzının 1 milyon varil/gün civarında azalması, yaz sezonu ile birlikte talebin tepe seviyelere çıkması petrol fiyatlarını yukarı itiyor.

Fed'in 1994'ten bu yana görülen en büyük faiz artırımını yapmasının ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve akaryakıt talebinin azalmasına yol açacağı değerlendirmelerine rağmen hem Brent hem de Batı Teksas petrolünde fiyatlar yükseldi.

ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 92 cent artışla 119,43 dolar seviyesindeyken, NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 1,02 dolar yükselerek 116,33 dolar/varilden işlem gördü.

Gün sonunda ise Brent petrol varili yatay seyirle 118 dolar seviyesinden işlem gördü. 

Suudi Arabistan Enerji Bakanı, St. Petersburg'da Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ile bir araya gelirken, Novak açıklamasında, 'Petrol üretimi Temmuz ayında artabilir' dedi. Rusya Enerji Bakanı Shulginov da şu açıklamaları yaptı: 

Rusya'nın petrol üretiminin bu yıl yüzde 5-7 azalması bekleniyor. Rusya'nın petrol arzını kısmasına acil bir ihtiyaç yok.

Enflasyondaki artışın ana kalemlerinden olan enerji, arz sıkıntısı ile Avrupa'da etkili olmaya devam ediyor. Alman Siemens şirketi ile yaşanan teknik aksaklığı bahane ederek 3 vanayı devre dışı bırakan Gazprom, dün 1 vananın daha kullanım dışı kaldığını açıkladı. Avrupa'ya giden doğal gaz miktarı 100 milyon metreküp azalış ile 67 milyon metreküpe geriledi. Bu gelişmelerle Avrupa'da temmuz vadeli doğal gaz kontratları yaklaşık yüzde 21 oranında yükselerek 118,25 euro oldu.

Bu içerikler de sizi ilgilendiriyor olabilir👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın