Brüksel'in Detayları Belli Oldu
Brüksel'in Detayları
5 yıl aradan sonra ilk kez Brüksel’e ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan’ın görüşmelerinden Cemaat’e “büyük darbe” çıktı.
Erdoğan, Avrupa Komisyonu başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’la yaptığı basına kapalı görüşmede 17 Aralık operasyon sonrası yaşananları detaylarını anlattı, AB’ye sorunun ‘hukukun üstünlüğü ve erkler ayrılığı ilkesi çerçevesinde çözüleceği’ garantisi verdi.
Görüşme sonrası 3 lider basının karşısına çıktı. İlk sözü alan Rompoy ve Barroso’dan hükümet destek geldi.
Barroso, “Başbakan bize güvence verdi” derken, Rompoy, “Biz burada siyasi analiz yapmayız. Bu Türkiye’nin iç meselesi, biz sonuçları değerlendiririz” dedi.
Basın toplantısından satırbaşları şöyle:
ERDOĞAN BİZE GÜVENCE VERDİ
Basın toplantısında yapılan görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jose Manuel Barroso şunları söyledi:
“Burada ağırlıklı olarak ikili ilişkileri ve çevre ülkeleri konuştuk.AB ve Türkiye müttefiktir. Bu konuda yararlı ve verimli görüşmeler yapıldı. Tek bir sayıyı saymak isterim ticari ilişkilerimizi vurgulamak için . Türkiye’nin yüzde 75inden fazlası AB’den gelmektedir. Geri kabul anlaşması imzalandı. Vize için imzalar atıldı. İki taraf için de faydalı olacaktır.
AB’de bir çok kişinin düşündüğü gibi endişe duyuyoruz. Samimi bir dost olarak Erdoğan’la konuştum ve bu sohbet sonucunda memnun oldum.Başbakan bize güvence verdi. Erklerin ayrımına saygı duyduğunu belirtti. Bunlar Türkiye’nin ekonomik çıkarınadır. Dolayısıyla, burada dile getirdiğimiz konuları Türkiye kaydetmiştir. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı konuları izliyoruz. Size yardım etmeye hazırız. Ticari ilişkileri nasıl derinleştireceğimizi konuştuk. Çok acilen Kıbrıs konusunda kapsamlı bir çözüm sağlanması gerektiğini konuştuk. Türkiye’ninAB üyeliği için bu önemli bir konu.”
ANKARA ANLAŞMASINI HATIRLATTI
Barroso ardından konuşan Başbakan Erdoğan’ın da gündeminde cemaatle yaşanan gerilim ve Türkiye-AB ilişkileri vardı.
Uzun bir aradan sonra buradayız. Memnuniyetimi ifade etmek isterim. Her zaman samimi bir çaba içerisinde olduk. Eş zamanlı olarak geri kabul anlaşması imzalandı. Bu ilişkilerde canlanma anlamına gelmektedir. Uzun süre sonra Brüksel’e yaptığım bu ziyaret karşılıklı beklentilerimizin dile getirilmesi bakımından yararlı olmuştur.
Az önce gerçekleştirdiğimiz görüşmede ilişkilerimizin daha ileriye taşınması için görüşlerimizi teyit ettik. Altını çizmem gereken bir konu var; Ankara Anlaşması’nın 52’inci maddesinde dediği gibi tam üyelik konusunda ilerleme kaydedilmesini bekliyoruz.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI TAMAM DA…
Erdoğan, HSYK’nın yapısının değiştirilmesine ilişkin düzenleye ilişkin de şunları söyledi:
Eğer yargı bağımsızlığını tarafsızlık ilkesinden saparak kullanmaya kalkarsa orada ciddi manada sıkıntılar doğar. Bu sıkıntıları aşabilmek için de yargının hem bağımsızlığını hem de tarafsızlığı ilkesini ortaya koymak ve bunu da belli esaslara bağlamak yasamanın görevidir.
KUVVETLER AYRILIĞIYLA SORUNUMUZ YOK’
“Türkiye’de kuvvetler ayrılığı konusunda hiç kimsenin bir sorunu yoktur” diyenBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Demokratik parlamenter sistem içerisinde kuvvetler ayrılığı noktasında kimsenin bir şüphesi olmaz, olamaz. Ancak kuvvetlerin birbirine müdahalesi de söz konusu olamaz. Eğer kuvvetler birbirine müdahale etmeye kalkarsa orası demokratik bir ülke olmaktan çıkar” dedi.
AB İKNA OLDU MU?
Polis ve savcıların görevden alınmasıyla ilgili AB’nin ikna olup olmadığı yönündeki soruya Barroso şu yanıtı verdi:
Çok samimi bir görüşme oldu. Bu sorunların çözümü hukukun üstünlüğüne ve erklerin ayrımına dayanmalıdır diye uyardık. Tarafsızlık konusundaki endişelerAB standartları içinde çözümlenmelidir. Hem kendisinin niyeti hem de ülkenin niyeti bu ilkelerin tam uygunluk çerçevesinde bu adımların atılacağı çerçevesinde.
ROMPOY KIZDI
Basın toplantısının soru-cevap bölümünde gazetecilerin “Başbakan Erdoğan’a komplo kurulduğu iddialarına inandınız mı?” yönündeki ısrarlı sorusu Rompoy’u kızdırdı.
“İçeride bir şey konuşuyoruz, dışarıda başka bir şey söylüyormuşuz gibi birşey yok” diyen Rompoy şunları söyledi:
“Biz kendi analizimizi yapacağız. Müzakere çerçevesinde ne yapmamız gerektiğini analiz edeceğiz. Biz kaygılarımızı dile getirdik. Üyelikten sorumlu komiserde Türkiye’deki mahadilleriyle sürekli iletişim halinde. Eğer bu ilkelere uyulmadığı tespit edilirse rapor edilir. Ama biz burada siyasi bir analiz yapamayız. Bu Türkiye’nin iç meselesidir. Biz sonucu izler bu konuda görüş bildiririz.
TAHKİKAT BAKANLIĞI MI KURULUYOR?
Erdoğan, gazetecilerin Meclis’te tahkikat bakanlığı kurulduğu yönündeki sorularını ise şöyle yanıtladı:
Tahkikat bakanlığı diye bir şey sözkonusu değil. TBMM’de ve komisyonumuzda böyle bir konuşma yapılmadı. Kuvvetler ayrılığı konusunda görüşlerimizi söyledim. Kuvvetlerin birbirine müdahalesi de sözkonusu olmaz. Kuvvetler müdahale ediyorsa orada sorun vardır.
Bazı durumlarda fitne fesat içine girebilirler. 10 yıl önceki Türkiye’den çok farklı bir türikye var. Şuanda enflasyonda, faiz oranlarında çok farklı bir konuma gelmiştir. Türkiye dünyanın 18′nci büyük ekonomisidir. Bundan rahatsız olanların olumsuz girişimleri vardır.
GUARDIAN MUHABİRİNE TOKAT GİBİ CEVAP
Guardian muhabiri, “17 Aralık’tan bu yana olan bitenler hakkında görüş alışverişi bulunduğunuzu söylediniz. Sayın Başbakan da şunu söyledi: Hükümeti devirme konusunda bir komplodur ve uluslararası bağlantısı vardır. Bu inancınızı destekleyecek kanıt var mı sayın Erdoğan? Bununla alakalı sayın Van Rompuy’a bir kanıt sundu mu?” şeklinde bir soru yöneltti. Van Rompuy bu soru üzerine net açıklamalarda bulundu.
“İçeride ne konuşuyorsak dışarıda aynı şeyi söylüyoruz” dedi. Türkiye’nin iç işlerine karışamayacaklarını vurgulayarak, atılan adımlarla ve yasa paketleriyle ilgilendiklerini ifade etti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!