Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bu Akşam Bavulu Toplayıp Nepal'e Gitmenize Sebep Olacak 10 Lezzet

Bu Akşam Bavulu Toplayıp Nepal'e Gitmenize Sebep Olacak 10 Lezzet

21.04.2015 - 22:59 Son Güncelleme: 05.06.2015 - 14:40

Nepal, Orta Asya'da Çin Halk Cumhuriyeti ile Hindistan arasında bulunan bağımsız bir ülke. Yerli halkı Türkiye halkına göre daha minyon bir yapıya sahip. Bu nedenle ülkeye ilk gidişimde aç kalacağımı düşünmüştüm. Everest'in eteklerinde yer alan bu şirin ülkenin mutfağı denenmesini kesinlikle tavsiye edeceğim lezzetler barındırıyor. Ancak Nepal'de turistleri takip ederek girdiğiniz bir çok lokanta kendi lezzetlerine nazaran Hindistan, Bangladeş, Çin ve ya Tayland yemekleri hazırlıyor. Nepal mutfağını deneye bilmeniz için biraz daha ara sokaklara girmeniz gerekebilir.

1. Güne güzel bir başlangıç için; Masala çayı...

1. Güne güzel bir başlangıç için; Masala çayı...

Aslında bildiğimiz tüm bitki çaylarının karışı demek daha doğru olur bu çaya. Farklı mekanlarda bir sürü farklı çeşidi ve sunum şekli olan bu çayı günün her saati tüketebilirsiniz.

2. Katmer sevenlere tavsiyem; Chapati...

2. Katmer sevenlere tavsiyem; Chapati...

Bizdeki bazlama ile krep arası bir lezzete sahip Chapati un ve su ile yapılan metal saçta ve ya tel süzgeç pişirme alanlarında pişirilen bir hamur işi. Hafif tatlımsı bir katmer kıvamındaki bu lezzet istenirse sade istenirse içine doldurulan mezelerle servis ediliyor. Bana göre en uygunu arasına beyaz peynir koymaktı ama elde olan mezeleri denemeniz tavsiyemdir...

3. Pizzaya benzer bir şey var mı dersen; Chatamari

3. Pizzaya benzer bir şey var mı dersen; Chatamari

Chatamari aslında Chapati'nin sebzeli ve ya etli versiyonuna deniyor. Yani ilave malzeme koydurmuş gibisiniz. Ha hamuru da biraz daha farklı. Zaten Chatamari pirinç unu, su ve ya süt karışımı bir hamurdan elde ediliyor. Üzerine isteğe göre et ve ya sebze konulup en üstüne yumurta eklenerek hazırlanıyor.

4. Mantıya benziyor diyeceğiniz lezzet; Momo...

4. Mantıya benziyor diyeceğiniz lezzet; Momo...

Momo ve ya bazı restoranlara göre Momos yerel halkın en çok tavsiye ettiği yemeklerden biri. Hemen hemen her lokantada Şefin tavsiyelerinden birisi. Momo, bizdeki haşlanmamış mantı kıvamında ama daha büyük boyutlarda servis edilen içi etli ve ya sebzeli harçla dolu bir ana yemek. Momo'nun  İç harcına gelince; etli, peynirli, patatesli ve ya sebzeli çeşitleri bulunuyor. Dip not; kişniş sevmeyenlere etli Momo tercih etmemelerini tavsiye ederim.

5. İlle de et diyenlere şiddetli tavsiyem Yak eti!

5. İlle de et diyenlere şiddetli tavsiyem Yak eti!

Ülkenin neredeyse tek ve en önemli et kaynağı olan Yak; aslında dilimizde kelime anlamı olarak Tibet sığırı diye girmiş. Bizim kurban bayramlarında süslenip kız evine yollanan iri kıyım koçları hatırlatan Yak, eti çok lezzetli bir hayvan. Vejeteryan lezzetler dışında her yemeğe ucundan kıyısından bir yak eti konuluyor zaten. Biraz daha pahalı restoranlarda bulabileceğiniz iyi pişmiş bol baharatlı yak etini denerseniz eminim pişman olmazsınız.

6. Etini sevdiyseniz sıradaki lezzet;Yak Peyniri.

6. Etini sevdiyseniz sıradaki lezzet;Yak Peyniri.

Tahmin edeceğiniz üzere Yak sütü ile yapılan bu peynirin, satış mekanlarında 3 sertlik derecesi var. 1. derece sert peynirin eski kaşar ile parmesan arası bir kıvamda olduğunu söyleyeyim 3. dereceyi varın siz düşünün... Diş kırılması pahasına denenecek bir lezzet mi orası tartışılır...

7. Çorba yanı efsanesi; Dhindo..

7. Çorba yanı efsanesi; Dhindo..

Yoğun bir baharat kültürü olan bu mutfak da çorba ve sulu yemeklerin yanında daha soft bir lezzete sahip meze türü olarak Dhindo servis ediliyor. Sebzelerin ve ya yoğun tatların yanında servis edilen Dhindo yerli halkın gündelik olarak tükettiği gıdaların başında geliyor.

8. Yok ben çorba yanına pilav alayım diyenlere; Dal-bhat

8. Yok ben çorba yanına pilav alayım diyenlere; Dal-bhat

Aslında bu hemen hemen her Nepal lokantasında gündelik yemek olarak sunulan özel bir lezzet. Haşlanmış jasmin pirinci ile servis edilen aşırı baharatlı mercimek çorbasından oluşan bu menüyü doğru şekilde yemek için kaşığı kenara atıp parmaklarınızı kullanmanız gerek. Her yerde olmasa da bazı lokantalarda yemeğin yanına restoranın diğer lezzetlerinden de tadımlık olarak ekleyerek servis ediyorlar. Böylece siz de beğendiğiniz bir tadımlıktan tekrar sipariş edebiliyorsunuz.

9. Kremalı mı kaymaklı mı bilemeyenlere; Juju Dhau

9. Kremalı mı kaymaklı mı bilemeyenlere; Juju Dhau

Bizdeki fırın sütlaş kafası servis şeklinde sunulan bu lezzet aslında çok da ekstrem bir yiyecek değil. Tat olarak bildiğimiz kese yoğurdunun iştah kabartan pamuk gibi bir versiyonu. Ha ismine gelince anlamı, Kralların lezzeti, kral yoğurt gibi değişik anlamlara çevriliyor. Adına yakışır bir lezzet mi diye sorarsanız tam da öyle.

10. Bu enfes tatların üzerine bir de tatlı; Sel Roti

10. Bu enfes tatların üzerine bir de tatlı; Sel Roti

Sel Roti glütensiz beslenen insanlar için mükemmel bir tatlı seçimi. Kızgın yağda kızartılarak yapılan bu halka şeklinde tatlı ilk zamanlarda özel gün ve festivallerde yapılıyormuş. Ancak günümüzde Nepal'de turist olan her yer de bulmak mümkün. İçeriğine gelince şeker, pirinç unu ve su karışımı bu tatlıya bazı yörelerde muz ve süt de ekleniyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
13
12
8
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın