onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bu Gurur Hepimizin! Burdur Gölü Yok Olması Engellenemez Noktaya Ulaştı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Bu Gurur Hepimizin! Burdur Gölü Yok Olması Engellenemez Noktaya Ulaştı

Emre Ordu
22.09.2018 - 10:09 Son Güncelleme: 22.09.2018 - 10:11

Aralarında endemik kuşların da olduğu binlerce canlıya ev sahipliği yapan doğa harikası Burdur Gölü'ndeki çekilme geri döndürülemez noktaya ulaştı. Bilim insanları gölün yok olmasının hayvanlarla birlikte insan sağlığını da ciddi ölçüde etkileyeceğini vurguluyor... 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan, 300 bine yakın su kuşuna, endemik kuş türlerine ve özellikle dünyada nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapan Burdur Gölü’nde yürütülen son çalışmalar korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Gölün su seviyesindeki azalmanın kritik noktayı aştığı söyleyen bilim insanları, sürecin insan ve hayvan sağlığını ciddi şekilde etkileyeceğini vurguluyor. Son yıllarda gölü kurtarmak için projeler yapılmış, sanatçı Tarkan da bölgeyi ziyaret ederek destek mesajı vermişti.

"Artık Burdur Gölü’nü eski haline getiremeyiz”

"Artık Burdur Gölü’nü eski haline getiremeyiz”

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre, Burdur Gölü’nde yürütülen çalışmaların detayları hakkındaMehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, “Burdur Gölü’nün geldiği son noktayı görmek için bilim insanı olmaya gerek kalmadı. Çünkü göldeki çekilme eski haline dönmeyecek şekilde kritik seviyeyi aştı. Artık Burdur Gölü’nü eski haline getiremeyiz” dedi.

"Solunum yolu ve kanser hastalıkları artacak"

"Solunum yolu ve kanser hastalıkları artacak"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Su oranındaki azalmanın sadece hayvanları değil, insanları da etkileyeceğini kaydeden Prof. Dr. Gülle, şöyle devam etti: 

“Yazın sıcaklık artacak. Kışın daha çok don olayı görülecek. Gölün çekilen kısımlarındaki toz ve tuz rüzgârlar ile yerleşim yerlerine doğru harekete geçecek. Bu durum solunum yolları hastalıkları, çeşitli kanser türleri hatta kalp damar hastalıklarında artışa neden olacak.”

"Susuzluk sorunu çok ciddi boyutlara ulaşacak"

"Susuzluk sorunu çok ciddi boyutlara ulaşacak"

Bilimsel verilere dayanarak öngürüde bulunduklarını belirten Gülle, 'Çünkü bu tespitlerin dünyada örnekleri var. Burdur Gölü’nün suyunun azalmasında yüzde 10 doğal, yüzde 90 aşırı su kullanımı etkili. İşin dramatik tarafı su oranı azaldıkça biz daha çok su kullanımına yöneliyoruz. Bu durum yer altı sularını da yok ediyor. Uyarıyorum; uzun vadede susuzluk sorunu çok ciddi boyutlara ulaşacak. Bakanlıklar her şeyin farkında. Ancak çözüm artık çok zor. Çünkü sosyal tepkileri göze alıp bol suya alışan vatandaşın suyunu kesemiyorsunuz. Bakanlıkların da yapacağı bir şey kalmadı. Kaçınılmaz sona doğru sürükleniyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Yalvarırım sesimizi duyun"

"Yalvarırım sesimizi duyun"

Çevre tehlikesinin boyutlarına dikkat çeken Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ise şöyle dedi: “Bir çevreci olarak yalvarıyorum: Lütfen sesimizi artık duyun. Gölümüzdeki çekilme inanılmaz boyutlara ulaştı. Burada açık bir doğa faciası yaşanıyor. Belki gölümüzü eski haline getiremeyiz ama süreci yavaşlatmanın bir yolunu bulabiliriz. İlgili bakanlıklar lütfen harekete geçsin. Biz de belediye olarak elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyarız.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
505
236
56
28
16
12
9
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Atakan Aydın

ülkeyi siktiniz

Burasıda Türkiyenin Maldivleri diye meşhur edip iki günde siktiğimiz Salda gölü. Fotoğrafı daha dün çektim. https://i.hizliresim.com/qvXkRQ.jpg - Ülke insanı... Devamını Gör

Ayna Efendi

burası saldanın karşı kıyısı doğanbaba köyü tarafı sanırım salda gölünü hiç bu açıdan görmemiştim

Ayna Efendi

o göl çevresindeki bütün barajların yıkılması gerek gölün beslendiği kaynaklara baraj yapıp bu hale getirdiler, gölün dibindeki atıklar da açığa çıkacak asıl... Devamını Gör