Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bunların Hepsi Aynı Adama Ait! İşte Onur Ünlü'nün Kalitede Seviye Atladığı İşleri
Senarist, yönetmen, oyuncu, şair, müzisyen, yapımcı... Birçok rolde, tamamında da başarılı bir adamdan bahsediyoruz. Dilediği gibi dilediği işi yapana kadar zamanını geçirdiği işler sizi şaşırtsa da, genç yönetmen ve senaristlere örnek olacak kadar azim ve hedef dersi verecek işlerini sizin için derledik.
1973 İzmit doğumlu, yeteneğini birçok alanda göstermiş biri.
Senarist, yönetmen, oyuncu, şair, müzisyen, yapımcı... Üf!
Ah Muhsin Ünlü mahlası ile, Türk modern şiirinin en iç yakan ve en absürt şairlerinden biri oldu.
Deli Yürek'in 'Umur'uydu. 'Ben de Özledim' dizisinde gönderme yapmayı ihmal etmediler.
Absürt komedi işleriyle bildiğiniz Onur Ünlü'nün, Deli Yürek'in senaristlerinden biri olduğunu biliyor muydunuz peki?
1999'da başlayan efsane dizi Deli Yürek'in tretmanlarından biriymiş yani. Ondan önce de TGRT'de yayınlanan 5 Maymun Çetesi'ni (1999) yazmış.
Dahası da var, bizim eblek Salih'in yaratıcısı da kendisiymiş:)
Amerikan dizi sektörünü kıskandıran, 5 sezon süren Büyük Buluşma (2004-2008), Görünmez Adam (2004), Beşinci Boyut (2005) gibi işleri para kazanmak ve bizi hayran bırakacak işlere maddi hazırlığını yapmak için yazdığını umuyoruz.
Kalbin Zamanı filmi, İstanbul Şahidimdir ve Körfez Ateşi filmlerinin senaristliği de onun.
Hala Onur Ünlü'nün olduğunu bilmediğimiz işlerdeyiz galiba:)
Kalbin Zamanı ve İstanbul Şahidimdir 2004, Körfez Ateşi 2005 yapımı.
Ve başlıyoruz: Polis filminin senarist, yönetmen ve yapımcısı.
Haluk Bilginer'e şunu söyletmiştir; 'Onur daha çok filmler çekecek, çok güzel filmler çekecek ve ne olursa olsun hepsinde oynamak istiyorum. Onur'a da bunu söyledim. Her filminde oynayacağım. Rol olması gerekmez, figüran olacağım. Zorla gireceğim sete.'Türk sinema tarihinin belki de en iyi filmi, en iyi filmlerinden biri. Film 2006 yapımı. Musa Rami'nin çaresizlik,dengesizlik ve umut üçlemi anlatılıyor.
Hakkını Helal Et'in araya girmesiyle tat kaçırıyor. My Name is Earl'ün enteresan bir Türk uyarlaması.
Shameless - Bizim Hikaye'ye laf edebilemezler ekibi arasında Onur Ünlü de varmış meğer. O enteresan Samanyolu TV dizilerinden. 2007 gibi yakın bir tarihte, bu dizinin senaristliğini yapmış. Aynı sene bir de Kör Aşık diye bir tv filmini de araya sıkıştırmış.
Senarist ve yönetmeni olduğu, fantastik komedi filmi: Çocuk
2008 yapımı, oyuncular iyi olsa da çok çok iyi bir çocuk filmi değil. Değişik.
Onur Ünlü kafa karıştırıyor. Bu kez de bir askeriye görüyoruz: Gazi.
Ahmet Kural'ın ilk ciddi işi. Hatırlarsanız İşler Güçler'de de epey geyiği dönmüştü. Senaristliğini Onur Ünlü'nün yapmıştı.
Ve devam ediyoruz, efsane film "Güneşin Oğlu".
2008 filmini yazmış, yönetmiş, yapımcılığını yapmış. Güneşin Oğlu olduğunu öğrenen Fikri Şemsigil'in, mucize beklerken hayatının alt üst olması anlatılyor.
Yine Haluk Bilginer, yine Özgü Namal, yine Ahmet Kural. Çalışmayı sevdiği kişilerle devam ediyor, belli ki çalıştığı kişiler tarafından da seviliyor. Hümeyra, Bülent Emin Yarar, Tansu Biçer'in yanısıra Leyla ile Mecnun'un dedesi Köksal Engür.
Hatta unutabilir misiniz bu müthiş sahneyi?
Aman, kendini asmış yüz kiloluk bir zenci,
Üstelik gece inmiş, ses gelmiyor kümesten;
Ben olsam utanırım, bu ne biçim öğrenci?
Hem dersini bilmiyor, hem de şişman herkesten.
İyi nişan alırdı kendini asan zenci,
Bira içmez ağlardı, babası değirmenci,
Sizden iyi olmasın, boşanmada birinci...
Çok canım sıkılıyor, kuş vuralım istersen.
Acı Aşk (2009) ile enteresan bir romantik drama gördük.
Senaristi ve ortak yapımcısıydı. İyi ya da kötü bir film midir onu boşverin, çok 'benzersiz' bir film.
Altın Portakal ödüllü, yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği film: Beş Şehir.
2009 filminin replikleri ezberlenesi, sahneleri hafızalardan silinmeyesiydi. “Benim yerimde olsaydın Kedicik, benim yerimde olmak istemezdin.” Beş ayrı karakter, beş ayrı şehir, beş ayrı hikaye.
Çerçeveletilmiş film afişleri ve "Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi".
2011'de yazıp yönetti. Aile meselesine değinme konusunda çok iyi olan ünlü, yine eleştirisini getirmekten çekinmemiş. Anayasa profesörü, örnek adam Celal Tan'ın (Selçuk Yöntem), ikinci eşi ve ailesiyle yapacağı sürpriz doğum gününün öncesinde yaşanacak olayların tüm aileyi değiştirdiği filmi izlemeden 'Ben Onur Ünlü'yü iyi bilirim' demeyin. Gerçi onu tanımak için hiçbiri yeterli kalmayacak.
Gurur duyulacak, Türk televizyonunun gördüğü en iyi işlerden: Leyla ile Mecnun.
2011'de başlayıp 3 sezon süren dizide çok Leyla değişti ama bize kattıkları, absürt komediyi hayatımızın ortasına taşıması, sevdirmesi, TRT gibi bir kanalda göreceğimizi tahmin bile edemeyeceğimiz kareleri yaşatması, Leyla the Band grubu, sonrasında daha çok projede görebilme imkanı bulduğumuz çoğu daha önce pek bilinmeyen oyuncular... Şüphesiz Türk televizyon tarihinin en iyi komedisi. En çok da gözyaşı döktüğümüz sahneleri için. Bir gözyaşını da final bile yaptırılmadığı, finalini Ben de Özledim dizisinde dinlediğimiz için dökelim. Ne iyi yönettin Onur Ünlü, ne güzel bir dünya kurdun!
Hak ettiği değeri görememiş bir dizi: Şubat.
Yaratıcısı olduğu dizinin genel yönetmenliğini de kendi yapmıştı. İzleyenin aşık olduğu ama nedense sıranın bir türlü ona gelmediği bir dizi. 2012'de başlayıp tek sezon süren dizi, yine fantastik drama türünde. Bu listeyi bitirir bitirmez başlayacağınız bir dizi olsun. Yetimhanede büyüyen ve bir yangında yüzünün bir kısmı yanan Şubat'ı, toplayıcılık yaparak geçinen Aziz Bey tarafından kurtardıktan sonra ona sahip çıkıyor. Şubat'ın sahip olduğu bilgi ve güç için onu yıllarca gözlerden uzak yaşatıyor ve 20 sene sonra onu bir gün 'gerçek' dünyayla tanıştırıyor.
Aynı ekip, daha gerçek bir iş: Ben de Özledim.
Gezi olayları sonrası yayından kaldırılan Leyla ile Mecnun'dan sonra, Star TV'ye 2013'te hazırlanan dizi de 13 bölüm yaşayabildi. Aynı ekipti ama aynı ruh muydu? Galiba hayır. Hatırda kalan sahne, Leyla ile Mecnun'un finalinin anlatıldığı sahne oldu. Oyuncular kendilerini canlandırıyordu. Yönetmenliğini yapan Onur Ünlü de dahil olmak üzere.
Kara sinema örneği: Sen Aydınlatırsın Geceyi.
Siyah-beyaz, kasabanın her sakinin bir süper güce sahip olduğu ve bunun hayatın doğal akışını bozmadığı bir film. Eleştirmenlerin bu film için 'zirve' demesinin bir sebebi olmalı. Yönetmen ve senaristliği onun.
Dedektifliğe soyunan bir imam da ancak Onur Ünlü'nün aklına gelirdi: İtirazım Var.
Yazmış, yönetmiş ve yönetmenliğini yapmış. 2014 filminde, cemaate namaz kıldırdığı esnasa gerçekleşen bir cinayeti çözmeye çalışan imam ve gelişen olaylar anlatılıyor. Polisiye, aksiyon, komedi... Ne ararsan var! Serkan Keskin'e de başrolde ödülü getirmiştir. Serkan Keskin'i hayatımıza kattığı için ayrıca bir teşekkür kendisine.
Siyasi tokatlar bitmedi, bir "Beş Kardeş" daha geldi.
Onur Ünlü yaşadığı ve bu sektörde olduğu sürece, biz bu muhteşem oyuncuları hiç özlemeyeceğiz. Çünkü seviyor ve seviliyor olsa gerek, birbirinden yetenekli oyuncuları tekrar ve tekrar görüyoruz. Bu dizi de örneklerinden biri. Fakat maalesef Leyla ile Mecnun'dan sonra diğer hiçbir dizisi gibi uzun soluklu olmadı. Siyasi sebeplerle yayından, Youtube'tan kaldırıldı. 2015'te, sadece 13 bölüm süren dizinin yaratıcısı, senaristi, yönetmeni kendisiydi.
Kadrosunu görünce küçük bir hıçkırık tutmacası: Kırık Kalpler Bankası.
Takımları ligten düşmesin diye banka soymaya kalkan, hikayesi teeee Romeo ile Juliet'e dayanan bir 2015 filmi. Festivallerde yayınlandı ama henüz vizyona girmedi. Yönetmenliği ve senaristliği Onur Ünlü'ye ait.
İlk dijital dizi: Görünen Adam.
Sadece Youtube'ta yayınlanan bilim kurgu-komedi türündeki dizi, tek sezon ve 10 bölümden oluşuyor. Bu yıl başlayan ve final yapan dizinin yönetmen ve senaristi Onur Ünlü olunca çok ses getirir diye düşünüldü ama kadro da ücretsiz platform da kurtaramadı. Havada kalan senaryosu ve finali ile çok da parlak bir proje olmadı. Kimsenin göremediği ve sadece aynadan görünen adamların İstanbul'daki maceralarını konu alıyor. Her bölüm 15-20 dakika arası sürüyor.
Peyami Safa'nın Cingöz Recai'si, bir kez de Onur Ünlü'den.
Yönetmenliğini yaptığı film, yakında vizyona girecek. Kibar, akıllı, hatta dahi, iyi niyetli hırsızımız Cingöz Recai ile girdiği türlü oyunları izleyeceğiz. Yine Haluk Bilginer, yine Serkan Keskin, yine Ushan Çakır, yine Fatih Artman...
Yorum Yazın
Leyla ile Mecnun Türk televizyon tarihinin en iyi dizisidir. Aksini iddia eden kulpu kırık çaydanlıktır.
Değildir.
recep ivediği savundu bitti gözümde
Bu kadar kolay yani..
Şubat ne diziydi bee