Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Burada Bu Oyunları Oynayamazsın! Oyunları Yasaklayarak Eğlenceye Sansür Uygulayan Ülkeler

Burada Bu Oyunları Oynayamazsın! Oyunları Yasaklayarak Eğlenceye Sansür Uygulayan Ülkeler

13.12.2017 - 14:44

Yasakçı politika, neredeyse her ülkede var. Bilgisayar oyunlarının iyiden iyiye popülerleşmesiyle de, bu politika oyun sektörüne de yansıyor. Hangi ülke hangi oyunları yasaklamış, sebep olarak ne göstermiş bir bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Brezilya

1. Brezilya

Brezilya'da yasaklanmış yüzlerce oyun var. Hatta tüm oyunlar önce denetleme kurulundan geçer not almak zorundalar. Örneğin, Bully isimli oyun, okulda şiddet içeriği nedeniyle yasaklandı.

2. Çin

2. Çin

Oyun yasaklamanın popüler olduğu bir başka ülke de Çin. Kültürel bir istila olarak düşündükleri için Battlefield 4, çocuklara uygun olmadığı için GTA serisi, Tayvan ve Tibet'i bağımsız ülke olarak gösterdiğinden Football Manager 2005 yasaklı oyunlar arasında.

3. İran

3. İran

Cinsellik, şiddet, çıplaklık ve Ortadoğu'yu karalayan oyunlar İran'da yasaklanıyor. Hayali bir Tahran işgali barındıran Battlefield 3, bu oyunlardan biri. Yakın geçmişin en popüler olmuş oyunlarından Pokemon Go'da, güvenlik sebebiyle İran'da yasaklanmıştı.

4. Japonya

4. Japonya

Oyun geliştirme konusunda ön sıralarda yer alan Japonya'da farklı bir sansürleme durumu var. Örneğin Fallout 3'de bulunan 'Fat Boy' isimli atom bombası, Hiroşima'ya atılan 'Little Boy' adındaki bombayı anımsattığı için ismi değiştirildi. GTA, Call of Duty, Dead Island gibi şiddet içerdiğini düşündükleri oyunlarda da, küçük düzenlemelere gitmeyi tercih ediyorlar.

5. Malezya

5. Malezya

Şiddet, cinsellik, din karşıtlığı, çıplaklık gibi sebeplerle Malezya'da oyunlar yasaklanabiliyor. GTA serisinin tamamı ülkede yasaklanmış durumda. Hatta 2017 Eylül ayında işleri biraz abartıp, içerisinde Fights of God isimli bir oyun barındırdığı gerekçesiyle Steam, platformuna erişimi de engellemişti. Steam, ilgili oyunu Malezya'da görünmeyecek şekilde ayarlayınca yasak kaldırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Meksika

6. Meksika

Meksika'nın değişik bir yasaklama geçmişi var. Bu güne kadar ulusal olarak bir oyun yasaklamamış olsalar da, Chihuahua ve Ciudad Juarez eyaletlerinde Tom Clancy's Ghost Recon Advenced Warfighter 2 oyununun satışı yasak. Ancak diğer eyaletlerde sorunsuzca satılıyor.

7. Yeni Zelanda

7. Yeni Zelanda

Yeni Zelanda da oyunlar, ülkenin film ve edebiyat komitesi tarafından inceleniyor. Aşırı şiddet, hayvanlara eziyet, çocuklara karşı cinsel içerik gibi sebeplerle oyunlara yasak getirebiliyor. Manhunt ve Postal serisi, şiddet ve zulüm içerdiği sebebiyle ülkede yasaklanmış durumda.

8. Pakistan

8. Pakistan

Medal of Honor: Warfighter ve Call of Duty: Black Ops II, Pakistan halkını olumsuz gösterdiği için yasaklandı. Aynı zamanda Valkyrie Drive: Bhikkhuni, cinsel içerikli olması ve homoseksüelliği övmesi sebebiyle yasaklanan bir başka yapım.

9. Suudi Arabistan

9. Suudi Arabistan

Arabistan'da oyunların yasaklanmasının yanı sıra, başka uygulamalar da yapılıyor. Örneğin GTA serisi çok yüksek fiyatlarla, sadece yetişkinlere özel içerik satan mağazaların raflarında bulunuyor. Call of Duty 4: Modern Warfare ve Assassin's Creed gibi yapımlar 2 hafta boyunca yasaklanmışken, LA Noire, Heavy Rain, Manhunt, God of War ve South Park: The Stick of Truth gibi yapımlar tamamen yasaklanmış durumda.

10. Singapur

10. Singapur

Singapur'da yaşayanlar Half-Life gibi bir efsaneyi oynayamayacaklar. Mass Effect ve The Darkness'da önce yasaklanıp, sonradan sadece yetişkinler için satılabilen oyunlar olarak etiketlendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Birleşik Arap Emirlikleri

11. Birleşik Arap Emirlikleri

Buradaki yasaklı oyunlar saymakla bitmez. Call of Duty 4: Modern Warfare, Darksiders, Dead Island serisi, Fallout New Vegas, God of War serisi, GTA Serisi, Red Dead Redemption, Watch Dogs gibi başlıca oyunlar da yasaklılar arasında.

Bonus: Antalya

Bonus: Antalya

Türkiye'de ülke çapında bir oyuna yasaklama gelmemiş olsa da, Antalya Valiliği geçtiğimiz yıl, Bloodrayne, Hitman, GTA, Battlefield, The Godfather, Call of Duty, Half Life, Wolfenstein serilerini ve Global Operations, Sniper Elite, Metin 2, Knight Online oyunlarının internet kafelerde 18 yaşından küçüklere oynatılmasını yasaklamıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
28
21
12
9
8
6
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Heavy raini neden yasaklamışlar ki

qweasdzxc

Şiddet, çıplaklık ve seks sahnesi diye not düşülmüş.

Yağmur YS

Ortaokuldayken bi çocuk vardı okula gelmez sürekli internet kafeye giderdi ya da okuldan kaçıp giderdi. Knight mı ne o oyunu oynamak için. Sırf internet kafe... Devamını Gör

Hiç yasal oyun oynamamısım. Canım ben :)

Boşyazar

Fm bile yasaklıymış 😧