Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Burdur'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Burdur'da Ne Yenir?

Burdur'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Burdur'da Ne Yenir?

Elif Ateş
28.10.2021 - 11:19

Burdur, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi'nde bulunan bir şehirdir. Güneyinde Antalya, batısında Denizli, güneybatısında Muğla, kuzeyinde Afyonkarahisar ve kuzeydoğusunda Isparta bulunur. Burdur'un doğal güzelliklerinden biri olan Boncuk Dağları, Elmalı ve Katrancık Dağları ilin güneyinde yer alır. Burdur Gölü  ve Karakus Dağı doğusunda, Acıgöl ve Eseler Dağları ise batısındadır. Burdur'da çok sayıda göl ve akarsu bulunurken, dünyaca ünlü Salda Gölü ise bu şehirde yer alır. Sadece zengin tabiatı ile değil, tarihi güzellikleri ile de ön plana çıkmaya başarmış yerlerden biridir. Peki, Burdur'da gezilecek yerler nerelerdir? Burdur'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yapılan araştırmalara sonucunda şehrin tarihi Paleolitik Çağ'a kadar uzanmaktadır. Özellikle Yeşilova ilçesinde bulunan bazı resimler, bu görüşü kanıtlar niteliğindedir. Anadolu'nun güney kesiminde yer alan Pisidia bölgesi, Burdur'un da içinde bulunduğu bir antik kenttir. Bölge ilk çağ dönemlerinde Lidyalılar ve Hititlerin egemenliği altında kalmıştır. Daha sonra ise Perslerin ve Büyük İskender'in eline geçmiştir. Pisidia Bölgesi, Roma dönemlerinde en parlak zamanlarını yaşamıştır. Bu dönemden kalma birçok yer, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Sagalossos antik kenti, Roma döneminin en muhteşem örneklerinden biridir. Roma İmparatorluğu'ndan sonra Bizans yönetimine geçmiştir. Malazgirt Savaşı ile birlikte Burdur ve çevresine Türk akınları başlamıştır. Bir süre Selçuklu Devleti'nin hakim olduğu Burdur, daha sonra Osmanlı Devleti'nin topraklarına katılmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Burdur'un gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Burdur'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Burdur'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Sığla Orman Tabiat Parkı: Adını endemik bir bitki türü olan Sığla ağaçlarından almıştır. Aslında bir baraj gölü olan yer, zengin florasından dolayı tabiat parkına çevrilmiştir. Bu tabiat parkı trekking gibi birçok doğa sporuna elverişli olduğu gibi balık tutmayı sevenlerinde oldukça sık tercih yerler arasındadır.

  • Arkeoloji Müzesi: Sagalossos Antik Kenti'nde çıkarılan kazılar burada sergilenmektedir. Aynı zamanda prehistorik döneme ait birçok eserde bu müzede bulunur.

  • Taş Oda Etnografya Müzesi: Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Taş Oda, 17.yy'da yapılmıştır. Bu yapının içi, süslü motiflerle donatılmıştır. Ayrıca yöreye ait eşyalar ve dokularda burada yer almaktadır.

  • Salda Gölü: Sadece yerli değil, yabancı turistinde ilgisini çeken bu göl, Burdur'un doğal güzelliklerden biridir. Türkiye'nin en derin krater göllerinden biri olma özelliğine sahiptir. Salda Gölü ve çevresinde kamp alanları da bulunmaktadır.

  • Burdur Gölü: Tuzlu göller arasında 3. büyük gölü ve Türkiye'nin ise 7. büyük gölüdür. 200'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan bu göl, kuş gözlemciliği yapmak isteyenlerin uğrak yerlerindendir.

  • Salda Kayak Merkezi: Bu kayak merkezi Burdur'un kış turizm merkezlerinden biridir. Eşeler Yaylası üzerinde buluna bu yer, göl manzaralı tek kayak merkezidir.

Burdur'da Ne Yenir?

Burdur'da Ne Yenir?
  • İncir Dolması: Burdur'un yöresel meyveli tatlılarından biri olan incir dolması, kuru incirlerden yapılmaktadır. İçerisine çekilmiş ceviz koyulur daha sonra tencerede pişirilir. Tercihe göre üzerine pekmez ya da kaymak da koyulabilmektedir.

  • Çekme: Özel günlerin vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Davar etiyle yapılan çekme yemeği, odun ateşinde pişer. Burdur'a gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetlerdendir.

  • Sülük Aşı: Bin asırdan fazladır bu bölgede yapılan bir yemektir. Buğday unu ve mısır unu ile hazırlanan hamur haşlanır. Daha sonra üzerine peynir, çekilmiş ceviz, tereyağı ve sos dökülür.

  • Burdur Şiş: Yörenin özel yemeklerinden biri olan burdur şiş, bir köfte çeşididir. Diğer köftelerden farklı olarak sadece kıyma ile yapılır. Yanına pideler koyulduktan sonra servis edilir.

  • Sarma Aşı: Bu yemek ortaya koyulan siniden yenilmesi ile bilinir. Sarmaların içine ince bulgur, salca, soğan ve haşhaş eklenir. Sinin ortasına bulgur pilavı koyulur ve üzerine çekilmiş ceviz dökülür.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın