onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Burun estetiğinden sonra burun neden akar?

Burun estetiğinden sonra burun neden akar?

Op. Dr. Barış Çakır
27.11.2014 - 10:01 Son Güncelleme: 27.11.2014 - 10:26

Burun estetiğinden sonra burun neden akar?

Burun ameliyatını çok yapınca, binlerce ameliyat görüşmesi yapıyoruz. Bu görüşmelerden bir kısmı daha önce ameliyat olan hastalardır. Mutlu olmayan insanların birçok şikayetleri oluyor. Şekil problemlerini anlamak kolay oluyor ama bazı şikayetlere anlam biz de veremiyoruz.

Bunlardan birisini örnek olarak vermek istiyorum.

-Ben daha önce burun estetiği oldum.

-Peki

-Ameliyat olduktan sonra sürekli burnum akmaya başladı, çantamda artık sürekli selpak (ürün yerleştirme yaptım :), selpaktan telefon bekliyorum :)) )taşıyorum.

-hım

-Özellikle sol burun deliğimin tepesi sürekli ıslak

Bu şikayeti çok duymuştum ama bir anlam verememiştim. Hatta bazı hastalar, burnum akıyor aktığını hissetmiyorum diyorlar. 

-Peki lütfen muayene koltuğuna tekrar oturun, içeriye bakmak istiyorum.

-Peki

Sol burun deliğinin içine tekrar baktım. Spekulumla burun deliğinin tam tepesini açıp, ışıkla daha dikkatli inceledim. Hastam biraz hapşurdu ama sonunda suçluyu buldum sonunda. 

Burun ameliyatında bildiğiniz gibi kemeri alıyoruz. Burun kemerinin üstünde deri olduğu gibi, içinde de mukoza dediğimiz kırmızı derimiz var. Kemeri alınınca, mukoza fazlalığını da yönetmek gerekiyor. Hastanın mukoza fazlalığı içeriye kıvrılmış ve boylu boyuna bir katlantı oluşmuş. Mukoza bildiğiniz gibi sümük üretiyor. Normalde sümüğün burun boşluğuna oradan da boğaza doğru akar. Bu katlantı, burun ucuna doğru kanal halini almış. Burun kemerinin altındaki fazla mukoza katlantısının ürettiği sümük, burun deliğinin tepesine doğru akıyor. Son derece fizyolojik olan havayı nemlendiren ve tozları tutan sümüğün akış yönü değişmiş ve hastamızı rahatsız edici hale gelmişti. Açık rinoplasti tekniğinde, burun ucunda bazen uyuşukluk meydana geliyor. Arkadaşlarınızın kaşısında burnunuz akıyor ve siz de hissetmiyor durumuna düşebiliyorsunuz. 

Burun akması nasıl önlenir?

Mukoza diseke edilmeden upper lateral kıkırdakları spreader flap gibi tekniklerle içeriye kıvırmak mukoza ceplerine neden olabiliyor. Dorsal rezeksiyon ve rekonstrüksiyon teknikleri uygulanmadan önce internal valve mukozası diseke edilirse bu şikayet çok nadir oluşur diye düşünüyorum. Biraz teknik oldu ama bazı makaleler sadece hastalar için değil tabiki :)

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
1975 yılında Adana da doğan Dr. Barış Çakır, Çukurova Elektrik Anadolu Teknik Lisesi sonrası 1993yılında Çukurova Tıp fakültesine girdi. Teknik lise eğitimi sırasında, 4 yıl boyunca “el becerisi geliştirme atölyeleri”nde çalıştı.Bu nedenle tıp fakültesini bitirince bu beceriyi kullanabileceği bir cerrahi dal seçmeyi planladı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma hastanesinde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimine başladı.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın