onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Büyüdükçe Daha Çok Sevdiğimiz Kabak Tatlısı Tarifi

Büyüdükçe Daha Çok Sevdiğimiz Kabak Tatlısı Tarifi

Küçükken pek sevmediğimiz ama yaşımız ilerledikçe tutkunu olduğumuz tatlılardan kabak tatlısı. Bunun sebebini uzmanlar bir türlü çözemediler ancak kabak tatlısının değerini geç anlayanlar için önemi çok daha büyük elbette.

'Kabak piş, ağzıma düş' her zaman daha cazip gelse de eğer tarifini öğrenirseniz siz de istediğiniz her zaman bu eşsiz lezzet ile tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ha bir de bu tatlının kireçte yapılanı var ki o da tadından yenmiyor ama biraz daha zahmetli. Biz şimdilik standart kabak tarifini verelim, aşçılıkta level atlayanlar o yöntemi de deneyebilirler.

O zaman -kabak tatlısına giriş 101- dersi başlasın

Öncelikle kabak tatlısı için gereken malzemeleri bir toparlayalım.

  • 1 kilo bal kabağı

  • 2,5 ya da 3 su bardağı kadar toz şeker (normal bir kabak tatlısı istiyorsanız 2,5 su bardağı toz şeker, şekerli bir kabak tatlısı istiyorsanız 3 su bardağı toz şeker kullanmalısınız.)

  • Üzeri için kırılmış fındık.


Sırada geldi hünerli ellerle kabak tatlısı sanatını icra etmeye.

İlk olarak kabağı alıp bir güzel dilimliyoruz. Sonrasında dilimlenmiş parçaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartıyoruz. Ardından kabakları iyice yıkıyoruz.
Kabakları 2-3 parmak genişliğinde istediğimiz şekillerde doğruyoruz. Burada büyüklüğü tamamen nasıl seviyorsak ona göre ayarlayabiliriz. Ama çok da küçük olmamasına dikkat etmek gerek. Çünkü pişerken çok fazla dağılmamaları lazım.
Ardından büyük ve geniş bir tencere alıyoruz. Doğradığımız kabakları tencereye diziyoruz ancak aralara kat kat mutlaka toz şeker serpiyoruz. Toz şekerin direkt üstünde değil de aralarda olması çok önemli. Bu şekilde kabakları 2 ya da 3 saat boyunca tencerenin kapağı kapalı bir şekilde bekletiyoruz. Bu aşamada kabak suyunu salacak. Yani sonrasında tekrar su kullanmamıza gerek kalmayacak. Ha diyelim ki yeteri kadar salmadı. Ee o zaman tabii kendinizin biraz su ilave etmesi gerekebilir. Her kabağın cinsi de farklı oluyor sonuçta.

Bekleyen derviş gibi muradımıza ermemize az kaldı. Yeteri kadar beklemiş olan ve suyunu salmış olan kabaklarımızı artık pişirebiliriz. Ocağı orta ateşe getiriyoruz ve kabaklar yumuşayana dek pişiriyoruz. Kabağın şerbetinin koyulaşması gerekiyor. Bunun için bir süre kapağı açık bir şekilde pişirmekte fayda var.
Kabakların artık yumuşadığını düşünüyorsak şöyle ucundan birazcık tadına bakmak gerekebilir. Hem tatlıyı biz yaptıysak önce biz denemeliyiz. Eğer yeteri kadar pişmişse tatlıyı ocaktan alabiliriz. Ancak hemen yemek yok. Bir süre kenarda soğumasını bekleyelim. Yoksa yerken püreye dönüşebilir.
Sıra geldi bu lezzet şöleninin tadını çıkarmaya. Efendim, öncelikle boş bir servis tabağı alıyoruz. Sonra tabağın içine kabaklarımızın boyutuna göre 2 ya da 3 tane kabağı koyuyoruz. Üstüne bir miktar şerbetinden de döküyoruz. En son kırmış olduğumuz fındıkları kabakların üstüne serpiyoruz. Sonra da büyük bir iştahla ve başarımızın haklı gururuyla yemeğe başlıyoruz. (Tercihen üstüne kaymak da döküp yiyebiliriz. O zaman da çok efsane bir tatlıya dönüşüyor ama kaymağın oldukça kalorili olduğunu hatırlatalım, yemek ya da yememek size kalsın.)
Afiyet, bal, kabak olsun. :)

Peki ya püf noktası...

Aslında kabak tatlısının en önemli püf noktası kullanılan bal kabağı. Yani bal kabağının iyice olgunlaşmış olması gerekiyor. Bunu da kürdan batırarak anlayabiliriz. Kürdanın rahatça batabildiği bal kabakları olgunlaşmış oluyor. O yüzden sakın yumuşak bal kabağı almayın. Bal kabağı olabildiğince sert bir yapıya sahip olmalı. Hani şu kütür kütür dediklerimizden...

Aynı şekilde eğer vaktiniz varsa çok daha lezzetli bir kabak tatlısı yapabilirsiniz. Bunun için de şekerde beklettiğiniz bal kabaklarını bir gün önceden hazırlayıp, tüm gece boyunca şekerde beklemelerini sağlayabiliriz. Böylece kabaklar ile toz şeker birbirine çok daha iyi geçecek, lezzeti de kat be kat artacak.

Ha bu arada olabildiğince derin bir tencere kullanın pişirmek için. Çünkü tatlı pişerken bir hayli köpürüyor. Aynı zamanda kabağı çok yüksek ateşte de pişirmemek gerekiyor. Çünkü yüksek ateşte pişen kabaklar püreye dönüşüp ziyan oluyor. Kaynadığını fark ettiğiniz anda ocağın altını kısarak pişirmeye devam edin.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test
DMP tracking codeDMP tracking codeDMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın