Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Büyük Şehirlerde Gürültü Kirliliğinin Önüne Geçmek İçin Yapabileceğimiz 8 Şey
Gürültü kirliliğinin hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zararlar malum. Büyük şehirlerde gürültü kirliliğinin önüne geçmek için yapılabilecek 8 şeyi sizin için listeledik. İyi okumalar!
1. Motorlu taşıtlarda susturucu kullanmak!
2. Ses yalıtımı ihmal edilmemeli!
Ev ve işyerlerinde ses yalıtımını sağlamak, gürültü kirliliğine karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri. Köpük, elyaf ve cam yünü gibi malzemeler, gürültünün geçişinin engellenmesinde oldukça etkili.
3. Korna her zaman gerekli değil!
Kişisel araçlardan veya kamyonlardan gelen korna sesleri, şehirlerin gürültü kirliliğinde önemli bir yer tutuyor. Kişisel olarak korna kullanımını azaltırsak bu kirliliğin azaltılmasında önemli yol kat edebiliriz! Bunun yanında hastane, okul civarı gibi alanlarda korna çalınmasının sınırlandırılması da etkili bir önlem olabilir.
4. Kulaklık takma alışkanlığı edinilebilir!
Özellikle gürültülü ortamlarda çalışan kişilere, kulaklarının gürültüden zarar görmemesi adına kulaklık kullanmaları sıklıkla tavsiye ediliyor. Gürültüyü önleyen kulaklık türleri, gürültü kirliliğini kulağımıza gelmeden engellemekte oldukça etkili.
5. Toplu taşıma kullanımı teşvik edilebilir!
Kişisel araçların gürültü kirliliğine katkısı oldukça büyük. Bu araçları mümkün mertebe kullanmaktan kaçınmamız, eğer mümkünse toplu taşıma yollarını tercih etmemiz, gürültü kirliliğinin önlenmesi konusunda alabileceğimiz etkili önlemlerden bir diğeri.
6. Yol kenarlarında ağaçlandırma teşvik edilebilir!
Ağaçların insanoğluna sunduğu faydalardan bir diğeri, gürültü kirliliğinin azaltılmasına katkı sunması. Özellikle sert yapraklı ve kış aylarında yapraklarını dökmeyen ağaçlar gürültüyü önlemek için oldukça etkili. Şehir merkezlerinin ağaçlandırılması bir tür 'ses bariyeri' oluşturarak gürültü kirliliğinin önüne geçilmesine yardımcı oluyor.
7. Radyo, televizyon, cep telefonu gibi cihazların sesi mümkün olduğunca kısılmalı!
Televizyon, radyo ve cep telefonu gibi ses çıkışı olan cihazların sesi mümkün olduğunca çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde kısık tutulmalı ve o şekilde kullanılmalı. Bu da gürültü kirliliğini azaltmak için alabileceğimiz etkili önlemlerden bir diğeri!
8. Kişiler kulak sağlığı konusunda eğitilmeli!
Son olarak, bireylerin kulak sağlığı konusunda eğitilmesi, nelerin insan kulağına zarar verebileceği ve gürültü kirliliğinin çevreye ve insan sağlığına ne gibi zararlar getirebileceği konularında bilinçlendirilmesi, atılabilecek önemli adımlardan biri. Unutmamalıyız ki, huzursuzluk yaratan ve çevremize zarar veren bu gibi durumların önüne geçebilmek için hepimize büyük roller düşüyor!
Yorum Yazın