Çalışanlar Dikkat: İş Yerinizde Bu Durumlar Varsa Toksik Bir Çalışma Ortamına Sahipsiniz Demektir!
Toksik bir çalışma ortamını deneyimlediyseniz bunun ne kadar yıldırıcı, sinir bozucu ve demoralize edici olabileceğini çok iyi bilirsiniz. Toksik çalışma ortamları temelinde; negatiflik, dedikodu, zorbalık ve itham kültürünü barındırır. Şu anda toksik bir iş yeri deneyiminiz olup olmadığını merak ediyorsanız aşağıdaki işaretleri göz önünde bulundurun.👇
Toksik bir çalışma ortamının etkileri sadece çalışanlara değil, işin kendisine de yansır.
1. Hızlı personel değişimi
2. Dedikodu
Çalışanlar, sorunları sağlıklı ve etkili bir şekilde çözmek için gerekli protokollerin mevcut olduğunu hissetmezlerse muhtemelen birbirlerine sağlıksız bir şekilde şikayet edecek veya dert yanacaklardır. Dedikodu, genellikle çalışanların görüldüğünü veya duyulduğunu hissetmediği bir çalışma ortamının neticesidir.
3. Cezalandırılma Korkusu
Çalışanlar, cezalandırılma korkusu olmadan sorunları ele alma ve problem çözme yetkisine sahip olduklarını hissetmelidir. Liderler çalışanlarla konuşmak için zaman harcamalı ve iş yeri kültüründe iyileştirmeleri teşvik etmelidir; bunu yapmazlarsa ortam yavaş ama kesin bir şekilde toksik hale gelecektir.
4. Belirsiz sınır ve sorumluluklar
Çalışanlar, kendi sorumlulukları veya iş arkadaşlarının sorumlulukları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarında, bir iş yeri hızla yozlaşabilir. Sınırların net bir şekilde tanımlanması ve liderliğin çalışma ortamını düzenlemekle sorumlu olması için önlemler alınmalıdır.
5. Güven eksikliği
İster çalışanların birbirlerine güvenmemesi isterse liderliğe güvenmemesi olsun, güven eksikliği iş yeri ortamında sorunlar olduğunun önemli bir göstergesidir. Güven eksikliği, iş arkadaşları arasında anlaşmazlıklara ve zayıf işbirliklerine neden olur.
6. Yetersiz veya zayıf iletişim
Sağlıklı ve sıcak bir çalışma ortamı için açık iletişim şarttır. Liderler etkisiz veya zayıf iletişim sergilediğinde bu durum, şirket geneline toksisite yayar.
7. Sözsüz geri dönüt
Göz devirmeler, sessiz kalmalar ve omuz silkmeler sorulan sorulara veya sorunlara verilen yaygın yanıtlarsa, bu kesinlikle bir alarm durumudur. Çalışanlar, liderleriyle konuşma gereği duymuyorsa, ortamda toksik davranışlar mevcut olabilir.
8. Lidere karşı güven eksikliği
Çalışanlar, liderlik konusunda kendilerini güvende hissetmeli, liderlerinin beceri ve karar verme yeteneklerine güvenmelidir. Çalışanlar liderlerine çok az saygı duyuyor ve işlerine inanç duymuyorlarsa bu, işyeri toksisitesinin kanıtlarından biri olabilir.
9. Soru sormaya korkma
Soru sormak, teşvik edilmek yerine hoş karşılanmıyorsa çalışma ortamı zarar görecektir. Soru sormak öğrenmenin ve yeni bilgiler edinmenin en iyi yoludur. Soru sorulmadığında iletişim kopar ve hatalar yapılabilir.
10. Çalışanların gelişmesi adına destek olunmaması
Toksik iş yerlerinde pek çok kişi, 'kendi başının çaresine bakmak' zorunda kalır çünkü büyümelerine yardımcı olacak bir mentorluk veya destek yoktur. Özellikle böyle bir işyerinde kendi hallerine bırakılan ve motivasyon kaybına ve hayal kırıklığına yol açan giriş seviyesindeki çalışanların yanı sıra, potansiyellerini büyüme fırsatlarına dönüştürmek için zaten çok az destek alma eğiliminde olan marjinal topluluklardan gelen çalışanlara da zarar veriyor. Firmalarında kendileri için başka ne gibi fırsatlar olabileceği konusunda hiçbir fikirleri yok. Çoğu zaman, kimse onları desteklemiyor ve bu da akranlarına kıyasla kariyerlerinde durgunluğa yol açıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Biz Dindarık+Fakirik+Ekmeğimizin derdine düşmüşük gibi Düşüncesi olan Çökkün Toplumlar; Vallah Toksik nedir Bilmeyik gibi Düşüncedelerdir ve anlamazlar.