onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çanakkale Savaşı'nın Sonuçları Nelerdir?

Çanakkale Savaşı'nın Sonuçları Nelerdir?

Elif Ateş
16.09.2021 - 08:00

Çanakkale Savaşı, sadece Türk tarihi için değil, dünya tarihi açısından da büyük bir öneme sahiptir. Bu savaşI. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştirerek üç yıl daha uzamasına sebep oldu.  Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri'nin Çanakkale cephesinde yaptığı bu savaş, hem karada hem de denizde büyük başarılar elde etti. Özellikle boğazların kurtarılmasıyla birçok devletin geçişi engellendi ve devletler ekonomik sıkıntıya girdi. Ulusal bilincin tekrar kazanılmasıyla Anadolu'daki direniş daha güçlü hale geldi. Peki, Çanakkale Savaşı'nın sonuçları nelerdir? İşte tüm detayları ile Çanakkale Savaşı....

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1914 yılında Almanya, Rusya'ya savaş ilan etti. Osmanlı İmparatorluğu ise Almanya ile bir ittifak antlaşması imzaladı.  Osmanlı Donanma'sına ait gemiler Karadeniz'e açıldı ve 1914 yılında Rus limanlarını bombaladı. Bu olay sonucunda Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etti. İngiltere ise boğazlardan geçerek İstanbul'u işgal etmeye çalışsa da başarılı olamadı. Bu sefer kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'nı geçip Osmanlı'ya ait topçu bataryalarını ele geçirmek istedi. Bu hareketle birlikte Çanakkale Savaş'ı başlamış oldu. Çanakkale Savaşı'nın sonuçları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

ÇANAKKALE SAVAŞI'NIN SONUÇLARI NELERDİR?

Çanakkale Savaşı sıradan bir askeri harekât değildir. Bu savaş, tarihi açıdan oldukça büyük bir öneme sahiptir. Savaşta elde edilen başarı Osmanlı Devleti'nin dünya önündekini prestijini kurtardı. Özellikle Gelibolu Yarımadası'nda elde edilen zafer, çöken bir devletin içinde kahramanca savaşan Türklerin eski gücünü tekrar kazandığını gösterdi. Ayrıca burada kazanılan zafer, milli bilinci geliştirdi ve Kurtuluş Savaşı'na zemin hazırladı. Mustafa Kemal Atatürk bu savaş ile albaylıktan generalliğe yükseldi.

Batılı müttefikler boğazlarda Türk ordusunu geçemediği için Rusya'ya ulaşamadı ve Bolşevik Devrimi ile Çarlık Rusya çöktü. İç savaş yaşayan Rusya bir daha I. Dünya Savaşı'na katılamadı. Fransa ve İngiltere'nin savaşta başarısız olması, Balkan Devletlerini de etkiledi. Bulgaristan, Almanya tarafında savaşa katılırken, Romanya ve Yunanistan ise bir süre daha savaş dışı kaldı. Ayrıca İtilaf Devletleri'nin denizlerdeki başarısızlığı ise sömürgelerinde bağımsızlık mücadelelerine yol açtı. Fransa ve İngiltere'nin İstanbul'u ele geçirme planları da suya düştü. Boğazların kapalı tutulması devletlerde oldukça büyük ekonomik sıkıntılar yarattı. Avusturya ve Yeni Zelanda kolordusu denilen Anzaklar, Türkler ile sıkı dostluklar kurdu.

Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da ölüm sayısı oldukça fazlaydı. Türklerde 213 bin, İtilaf Devletleri'nden 215 bin asker ve vatandaş hayatını kaybetti. Çanakkale Savaşı'nda subaylara çok fazla ihtiyaç duyuldu. Bu subaylar Galatasaray Lisesi ve Anadolu'daki liseler, İstanbul'daki üniversitelerden karşılandı. Bu gençlerin yarısından fazlası da savaş sırasında öldü. Türkler için en acısı ise aydınların ölümü oldu. Çanakkale Savaşı'nda tahminen 5.000'den fazla öğretmen, doktor ve  mülkiyeli hayatını kaybetti. Aydınların eksikliği Cumhuriyet'in ilk yıllarında oldukça fazla hissedildi.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
9
4
4
4
3
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın