Görüş Bildir
Haberler
Fiber Optik Kablolar

Fiber Optik Kablolar

Atıf Şener
08.03.2014 - 12:39 Son Güncelleme: 08.03.2014 - 14:46

Fiber Optik Kablolar

Fiber optik kablolar verileri bakır iletkenler yerine fiberden yapılmış seffaf tüpler ile ışık olarak ileten yeni bir teknolojidir. Fiber kablolar bakır kablolara göre daha yüksek kapasitede ve hızda veri iletimi sağlarlar. 100Mbps hızında veri iletiminde kullanılır. Güvenlik açısından verilerin ışık olarak iletilmesinden dolayı daha güvenlidirler.

Fiber optik kablolar oldukça ince şeffaf fiber cam liflerinden yapılmıştır. Bu cam lifler kırılma yansıma gibi dış etkenlerden etkilenmemesi için koruyucu bir kaplama ve yine bu kabloyu korumak için koruyucu kılıftan oluşur. Fiber kablolar kullanım şekline göre iç dış ortamlara uygun olarak farklı modellerde imal edilmektedir. Dış ortamlarda kullanılan Fiber kablolar genellikle çoklu olarak ve içinde kayganlık arttırıcı jel ve dış etkenlerden koruyucu çelik zırhlı olarak imal edilirler. Bakır kablolara göre daha hafif ve avantajlıdırlar.

Fiber optik kablolar Single Mode ve Multi Mode olarak üretilirler.

Single Mode: Single mode fiber optik kablolarında ışık direk olarak seyahat eder bu nedenle samplex (sıralaşmalı) çalışabilirler. Daha hızlıdırlar ama mesafe multimodlara nazaran daha kısadır .

Multi mode: Işık kablo cıdarında yansıyarak seyahat eder, her yansımada sinyak tekrar güçlenir, bu nedenle daha uzak mesafelerde haberleşebilir.

Kaynak: http://www.ccnaegitimi.com/2013/12/21...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın