Görüş Bildir
Haberler
Cehennem Çukuru

Cehennem Çukuru

Alper Er
07.02.2015 - 13:50 Son Güncelleme: 09.02.2015 - 00:25

Cehennem Kapısı

44 yıldır Gece Gündüz yanıyor..

Türkmenistan'ın Derveze bölgesinde 'Cehennem Kapısı' olarak bilinen doğalgaz krateri, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

AŞKABAT - Başkent Aşkabat'a yaklaşık 250 kilometre uzaklıktaki Merkez Karakum Çölü'nde yer alan kraterin derinliği yaklaşık 50 metre, genişliği ise 100 metrenin üzerinde bulunuyor.        

Türkmenlerin 'Cehennem Kapısı' olarak adlandırdıkları krater, 1971 yılında doğalgaz sondajının çökmesi sonucu meydana geldi. Bu kaza sırasında sondajda çalışan bazı işçiler hayatını kaybetti.        

Türkmen jeologlar, kraterin sondaj esnasında yer altındaki kireç taşı benzeri madenlerin suyla teması sonucu erimesiyle meydana geldiğine inanıyor. Bazı kaynaklar ise sondajın JEOFİZİK yöntemler olmadan yapıldığını ve yeraltı mağarası üzerinde yapıldığını savunuyor.

Mağara o kadar derindi ki, delinen yerin etrafı da bir anda çöktü. kamp çadırları ve ekipmanlar yerin dibini boyladı. kurtarma ekipleri bile, bir şeyleri kurtarmak için o derinliğe inmeye cesaret edemedi. çünkü onları o derinlikte toksik gaz tehlikesi de bekliyordu.Çöküntünün içinden yükselen bu toksik gazların atmosfere karışmasını önlemek için mağaranın dibine patlayıcı atıldı. Söner diye beklenildi ancak.işte o andan sonra yanmaya başlayan gazları hiç kimse söndüremedi. Yaz kış, gece gündüz, derinliği belli olmayan bu çukur yanmaya devam ediyor. 

  Derinden, zaman zaman gelen homurtular ise 'cehenneme açılan kapı'yla ilgili pek çok hikayenin uydurulmasına da yol açtı. köylüler gerçeği bilse de bu hikayeleri anlatmaya bayılıyor. kimileri ise inanarak anlatıyor ya da dinliyor.

Uzmanlar, doğalgaz sızdıran bu tür yerlerin kapatılamadığını, kapatılsa dahi zamanla biriken doğalgazın patlayabileceğini ifade ediyor.        

Aynı bölgede yine sondaj kazası olan başka bir kraterde ise yeraltı suları birikmiş.        

Doğalgaz aramaları esnasında meydana gelen kazalar sonucu oluşan bu tür yanar kraterlerden ülkenin diğer bölgelerinde de bulunuyor. Güney Yolöten doğalgaz sahasında yaklaşık beş sene önce meydana gelen kazadan sonra alevler kilometrelerce öteden görülebiliyordu..

ALPER ER

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1.

1.

2.

2.

3.

3.

4.

4.

5.

5.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Flaming Gas Crater (Night) / Turkmenistan, Darvaza

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın