Çek, Bordro, Ödeme Günü… Bir İşverenin Hayatının Orta Yerine Yerleşen 11 Terim
İşte kullanılan terimler çoğu kişiye kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak bu sözcükler bir işverenin hayatının orta yerine yerleşmiştir. İş dünyasında bu terimleri bilmek, iş zekânızı geliştirmenize yardımcı olur. İşte, bir işverenin hayatının orta yerine yerleşmiş terimler.
1. Çek
2. Ar-Ge
Araştırma ve geliştirmenin kısaltmasıdır. Kurum ve işletmelerde üretim için verimi arttırmak ve daha gelişmiş ürünler ortaya çıkarmak için kullanılmaktadır.
3. Bordro
Bordro, işverenin iş karşılığında işçiye yaptığı ödemeyi tüm vergi ve kesintileri ile gösteren belgedir. İşçi çalıştığı sürece düzenlenir. Kısacası işverenin işçiye yaptığı ödemeyi ispatlayan belgedir. Bu nedenle hem işveren hem işçi açısından oldukça önemlidir.
4. SEO
Arama Motoru Optimizasyonu. Şirketin web sitesinin bir arama motorunun sonuç sayfasında daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize edilmesidir. SEO, Arama Motoru Optimizasyonunun İngilizce karşılığı olan Search Engine Optimization kısaltmasıdır.
5. Ödeme Günü
İşverenler, çalışanların maaşlarını her 30 günde bir ödemek zorundadır. Maaş ödemeleri en fazla 20 gün gecikebilir. 20 günü geçtiği takdirde, çalışan çalışmayı durdurabilir.
6. Sermaye
Sermaye genellikle paraya atıfta bulunur. Ancak işverenin işletmesinin sahip olduğu ve işlev görmek için kullandığı her şeye sermaye denir. Örneğin; ekipman, araçlar, arazi, araç, bina...
7. Sabit Maliyetler
İş iyi gitse de gitmese de işverenin ödemesi gereken maliyetlerdir. Kamu hizmetleri, kira ve çalışan maaşları gibi giderler sabit maliyet olarak kabul edilir.
8. Bilanço
Bir şirketin mali durumunu belirli zamanlarda, genellikle üç aylık dönemin sonunda belgelemesidir. Bilanço; öz sermaye, varlık ve borçları içerir. Bunun için muhasebe denklemini takip eder. Varlık değerleri borçların ve öz sermayenin değerlerine eşit olmalıdır.
9. Hasılat
Belirli bir zamanda ticari faaliyetten elde edilen geliri ifade eder. Satılan mal miktarı ile malın piyasa değeri çarpılır. Böylece hasılat bulunmuş olur.
10. KPI
Anahtar Performans Göstergeleri anlamına gelir. Genellikle işletmenin belirli bir alanda ne kadar etkili olduğunu söyleyen sayıdır. Kısacası şirketin hedefleridir.
11. Muhasebe
Her işverenin cephaneliğinde bulunan bir kelimedir. Ticari finansal işlemlerin sistematik olarak kaydedilmesini ve raporlanmasını içermektedir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın