Cenevre-2 Konferansı Sert Başladı
Montrö'deki Cenevre-2 Konferansı Başladı
Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre-2 Konferansı İsviçre'nin Montrö kasabasında başladı. Konferansın açılışına Suriye Dışişleri Bakanı ile BM Genel Sekreteri arasındaki diyalog damga vurdu.
Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından rejim ve muhaliflerin temsilcilerinin ilk kez masaya oturmasını sağlayan konferansın açılışı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuşmasıyla yapıldı. Ban konuşmasında, 'Suriye'de yaklaşık üç yıldır süren acı verici çatışmaların ardından bugün umut günü... Suriye halkına hizmet etmek için muazzam bir fırsat ve sorumluluğa sahipsiniz' dedi.
Ban'ın ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konferansa katılan tarafların 'tarihi bir sorumluluk' taşıdığını ifade etti. Lavrov, 'Müzakereler basit ve çabuk olmayacak' diye de ekledi.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise 'Beşar Esad'ın kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz' diyerek, Washington'ın çözüm sürecindeki duruşunu yineledi.
'SEN NEW YORK'TA YAŞIYORSUN'
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim muhalifleri vatana ihanetle suçladığı konuşmasında, Suriye'nin Türkiye dahil komşularının 'teröristlere' destek verdiğini iddia etti.
Kerry'nin sözlerine de yanıt veren Muallim, Suriyeliler dışında kimsenin Esad'ı iktidardan almaya hakkı olmadığını ifade etti.
Muallim'in, kendisinden konuşmasını 1-2 dakika içinde bitirmesini isteyen Ban'a dönerek, 'Sen New York'ta yaşıyorsun. Bense Suriye'de. (Daha uzun) konuşmaya hakkım var' demesi, ardından da 'Tamam 20 dakika içinde bitiyorum' diye eklemesi, salonda gülüşmelere neden oldu.
Yaklaşık 20 dakika sonra ise 'Son cümle lütfen' diye araya giren Ban'a 'Tamam' yanıtı veren Muallim, BM Genel Sekreteri'nin 'Sözünüzü tutun lütfen' lafı üzerine, 'Suriye her zaman sözünü tutar' cevabını verdi. Suriyeli Bakan'ın bu sözlerinin ardından da salondan gülüşme sesleri yükseldi.
DAVUTOĞLU DA KONUŞACAK
Konferansta, BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri, Esad rejiminin temsilcileri ve muhaliflerin ardından ilk konuşma sırasına sahip ülke Türkiye. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konferansta Türkiye'nin Cenevre-2 sürecine ilişkin görüşlerini ve beklentilerini aktaracak.
Cenevre Gölü kıyısındaki Montrö Sarayı'nda başlayan ve cuma günü Cenevre'de devam edecek konferansta muhalifleri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, rejimi ise Suriye Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Velid Muallim temsil ediyor.
Hürriyet
Suriye Konferansı Sert Başladı
3 yıldır süren Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla düzenlenen barış konferansı, İsviçre'nin Montrö kentinde başladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry Suriye lideni Esad'ın yeni bir geçiş hükümetinin parçası olamayacağını söylerken, Suriye tarafı da muhalifleri 'hain ve İsrail ajanı' olarak tanımladı
BBC muhabiri Lyse Doucet, Suriye hükümeti ile isyancılar arasındaki asıl pazarlıklara - şayet barış süreci Montrö'de ilk gününde çökmezse - cuma günü Cenevre'de başlanacağını aktarıyor.
Konferansın açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptı.
Ban, barış görüşmelerin zorlu sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Ban, ilk kez yüz yüze gelen Suriye yönetimine ve muhaliflere, bu sorunların üstesinden iyi niyetle müzakere ederek üstesinden gelmeye çalışmaya çağırdı.
Ban'ın ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim bir konuşma yaptı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov konferansın temel görevinin 'trajik' olarak değerlendirdiği çatışmaların bitmesini sağlamak ve çatışmaların bölgedeki diğer ülkelere yayılmasını önlemek olduğunu söyledi.
KERRY: ESAD GEÇİŞ HÜKÜMETİNİN BİR PARÇASI OLAMAZ
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry konuşmasında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yeni bir geçiş hükümetinin parçası olamayacağını söyledi.
Kerry’nin ardından Suriye Dışişleri Bakanı Walid Muallim söz aldı.
MUALLİM: SURİYELİ MUHALİFLER HAİN VE İSRAİL AJANI
Muallim konuşmasında Suriyeli muhalifleri hain ve İsrail ajanı olmakla suçladı.
Muallim ayrıca Suriye'nin komşusu ülkeleri, Suriye’deki iç savaşa silah ve savaşçı göndermek suretiyle Suriye'yi ateşe atmakla suçladı.
SÜRE TARTIŞMASI YAŞANDI
Ban'ın ilerleyen dakikalarda konuşma süresinin dolduğunu belirterek Muallim'i uyarması üzerine Muallim ve Ban arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.
Tartışmanın ardından Muallim kısa süre daha konuşmaya devam etti.
Üç yıl içerisinde 130 bini aşkın insanın canına mal olan savaşın sona erdirilmesi konusunda arabuluculuğu Birleşmiş Milletler özel elçisi Lahtar Brahimi üstlenmiş durumda.
Cenevre 2 olarak adlandırılan bu konferansın kilit önemdeki anlaşmazlık konusunu Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevden inip inmemesi tartışması oluşturuyor.
BBC muhabiri Lyse Doucet, Suriye hükümeti ile isyancılar arasındaki asıl pazarlıklara -şayet barış süreci Montrö'de ilk gününde çökmezse- Cuma günü Cenevre'de başlanacağını aktarıyor.
Cenevre-2 Konferansı Başladı
Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre-2 Konferansı, 39 ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelmesiyle başladı.
Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından ilk kez muhalifler ve rejim temsilcilerinin masaya oturmasını sağlayan konferansın açılışı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuşmasıyla yapıldı.
Konferansta, BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri, Esad rejiminin temsilcileri ve muhaliflerin ardından ilk konuşma sırasına sahip ülke Türkiye.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konferansta Türkiye'nin Cenevre-2 sürecine ilişkin görüşlerini ve beklentilerini aktaracak.
Cenevre Gölü kıyısındaki Montrö Sarayı'nda başlayan ve cuma günü Cenevre'de devam edecek konferansta muhalifleri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, rejimi ise Suriye Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Velid Muallim temsil ediyor.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan konuşmacı sırasına göre konferansta ilk olarak Esed rejimini temsilen Dışişleri Bakanı Muallim, ardından muhalifleri temsilen el-Carba konuşma yapacak. Suriyeli muhalifler konferansa el-Carba başkanlığında 29 kişilik bir heyetle katılıyor.
Konferansa Türkiye'nin yanı sıra ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Almanya, Katar, Suudi Arabistan, Brezilya, Kanada, Norveç, Hindistan, Japonya, Endonezya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, Vatikan, Yunanistan, Belçika, Danimarka, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, Güney Kore, Avustralya, Meksika, Mısır, Cezayir, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas katılıyor.
Konferansın katılımcıları arasında Arap Birliği, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da bulunuyor.
Montrö'de konferansın bitiminin ardından bir gün ara verilmesi ve 24 Ocak'ta Suriyeli tarafların BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi başkanlığında Cenevre'de müzakerelere başlaması bekleniyor.
AA | CNN Türk
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!