Cerattepe'ye Giriş Yasağı: Sadece 10 Kişiye İzin Verildi
Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesindeki madencilik faaliyetleriyle ilgili 'hukuki süreç sona erene kadar çalışma yapılmaması’ kararının alınmasının ardından, 2 gün geçmesine rağmen bölgeye çıkış yasağının sürmesi, Artvinlileri endişelendiriyor. Artvin Valiliği'ne başvuran Yeşil Artvin Derneği, oluşturulacak bir heyetle bölgeye çıkmak için izin istedi. Valilik 10 kişilik bir ekibe çıkış izni verdi.
Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki heyetin 2 gün önce Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdiği toplantıda, ‘hukuki süreç sona erene kadar çalışma yapılmaması’ kararının alınmasından sonra Artvin’de gözler Cerattepe bölgesine çevrildi.
Ancak kararın ardından 2 gün geçmesine rağmen Cerattepe’ye çıkış yasağı sürüyor.
Cerattepe’ye çıkmak için başvuru
Cerattepe bölgesine çıkış yasağı sürmesi vatandaşları endişelendiriyor. Artvin Valiliği’ne başvuran Yeşil Artvin Derneği, Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu üyeleri ve basının da yer aldığı bir heyetin Cerattepe’ye çıkması için izin istedi.
“Başbakan’ın sözüne rağmen çalışma var mı görmek istiyoruz”
Cerattepe’deki mücadelenin sürdüğüne dikkat çeken Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve avukatı Bedrettin Kalın, Başbakan Davutoğlu’nun hukuki süreç sona erene kadar Cerattepe’de madencilik faaliyeti olmayacağını açıklamasının ardından kendilerinin de bölgeyi görmek istediğini söyledi.
Başbakan Davutoğlu’nun faaliyet yapılmayacağına dair söz verdiği gün Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nün maden şirketine yer tahsis işlemini yaptığını hatırlatan Bedrettin Kalın, şunları söyledi:
“İlin yöneticileri nasıl bir niyetle bunu yapıyor bilemiyoruz. Cerattepe ile ilgili olarak Başbakan ile yapılan görüşmede her hangi bir faaliyette bulunulmayacağı sözü verilirken, buradaki idarecilerin Başbakan’ın sözünü havada bırakır nitelikte bir tasarrufta bulunması son derece kötü olmuştur. Bunun idarecilikle alakası yoktur. Yangından mal kaçırır gibi yer teslimi yapmanın hukuki bir dayanağı da yoktur. Başbakan’ın sözünü havada bırakır bir tavır oldu. Bu nedenle Cerattepe’ye çıkarak ne yapıldığını görmek istiyoruz.”
TEMA: Artvin toplumsal uzlaşmanın simgesi olsun
Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da, Cerattepe’nin kurtulmasını istediklerini belirterek, Başbakan’ın Artvin heyetini kabul etmesiyle çok önemli bir aşama kaydedildiğine dikkat çekti.
Türkiye’de her konuda olduğu gibi çevre mücadelesinde de birbirimizi dinlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ataç, “Artvin halkının eski huzuruna kavuşmasını ve projenin tamamen iptal edilmesini umuyoruz. Süreci yakından takip etmeyi de sürdüreceğiz. ‘Artvin toplumsal uzlaşmanın simgesi olsun’ çağrısında bulunuyoruz. Ülkemizdeki tüm doğal varlıklarımız gibi Artvin’i de gelecek kuşaklara tüm zenginlikleriyle bırakmak hepimizin görevidir. Artvin’in doğal varlıklarının yer altı kaynaklarından çok daha değerli olduğunu düşünüyoruz. Artvin doğasının korunması halinde ülkemizin ekonomik gelişimine yer altı zenginliklerinden çok daha fazla değer katacağına inanıyoruz” dedi.
“Maden çıkarsa tüm bunları kaybederiz”
Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri ile çok şey kaybedileceğine dikkat çeken Deniz Ataç, “Artvin halkının yaşam alanını, Artvin’in kültür ve geleneklerini, Artvin halkının temiz su hakkını, Hatila Milli Parkı’ndan fazlasını, biyolojik çeşitliliği, bir daha asla geri kazanamayacağımız türleri, dünyanın en büyük el değmemiş, doğal, yaşlı orman ekosistemini, bölgedeki ormanların gelecek nesillerini, göç eden kuşların konacağı yuvaları kaybederiz” diye konuştu.Valilik’ten 10 kişilik ekip için izin
Artvin Valiliği, Yeşil Artvin Derneği’nin başvurusu üzerine 10 kişilik bir ekibin Cerattepe’ye çıkışına izin verdi. Valilik, basın mensuplarının ise bölgeye gitmesine yine izin vermeyeceğini duyurdu. Yeşil Artvin Derneği üyelerinden oluşan heyet, yarın Cerattepe bölgesine çıkarak inceleme yapacak, ardından ise kamuoyunu bilgilendirecek.
DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
kimin yaylasını kime yasaklıyonuz aq mahlukları