Çevre Bakanı Açıkladı: 'Şişe Getirene Kontör Yükleyeceğiz, Belki de Para Vereceğiz'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2021 yılından itibariyle plastik poşet, pet, cam, metal şişeler, karton kutular gibi geri dönüşümü yapılabilecek malzemelerde depozito uygulamasına geçileceği bilgisini verdi. Kurum, 'Bu uygulamayla o pet şişeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız. Belki nakit de verebiliriz' dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyesi 16 çocuğu Bakanlıkta kabul eden Kurum, çocukların çevre ve doğaya ilişkin sorularını yanıtladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak en büyük hedefinin çocuklara daha güzel bir gelecek bırakmak, şehirlerdeki yaşam kalitesini artırarak daha çevreci şehirler inşa etmek olduğunu belirten Kurum, tüm illerde çevrenin iyileştirilmesi amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
"Kullanımını azaltmak ve geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçeceğiz"
Kurum, 1 Ocak itibarıyla plastik poşetlerin ücretlendirildiğini anımsatarak, plastik poşetlerin hem doğaya hem de denizde yaşayan canlılara büyük zararı olduğunu söyledi. Bakanlık tarafından 2021 yılında uygulanmaya başlanacak depozito uygulaması hakkında da bilgi veren Kurum, şöyle devam etti:
'2023 yılında tüm Türkiye'de depozito uygulamasına geçmek istiyoruz. Pet, cam şişeler süt içilen karton kutular gibi ürünlerin kullanımını azaltmak ve bunları geri dönüşümde kullanmak için depozito uygulamasına geçeceğiz. Amacımız üretilen kapların yüzde 80'inin, 90'ının, bu uygulamaya geçmiş gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geri toplanması. Dolayısıyla bu ham maddeleri üretimde yeniden kullanarak, çevreye daha az zarar vermiş olacağız. 2021 yılında plastik poşet, cam, metal şişeler, karton kutular gibi geri dönüşümü yapılabilecek malzemelerde depozito uygulamasına geçeceğiz. Bu uygulamayla o pet şişeleri getirenlere kontör yükleyeceğiz, otobüsle alakalı bilet uygulamasında destek olacağız. Belki nakit de verebiliriz. Onları siz toplayacaksınız, belki çikolata, gofret alacaksınız. O uygulamaları en yakın zamanda ülkemize getireceğiz.'
"Marinalarımızda sıfır atık sistemi ile ayrıştırma yapıyoruz"
Bakanlık olarak, denizleri temiz tutmak adına gemilerden atılan atıkları topladıklarını anlatan Kurum, 'Atıkları takip ediyoruz, o atıkları belli periyotlarla marinalara bırakma zorunlulukları var. Bu tekneleri dijital olarak takip ediyoruz. Hemen hemen birçok marinamızda sıfır atık sistemini kurarak o atıkları ayrıştırıyoruz, plastikleri ayrı bir tarafa, metalleri ayrı bir tarafa, kartonları ayrı bir tarafa... Organik atıkları da kompost makinası gübre haline getiriyor, o gübre ile bitkileri yetiştiriyoruz. Aynı şekilde denizden de atık topluyoruz.' ifadesini kullandı.
Hava kirliliğine sebep olan yakıtlara ilişkin vatandaşlar ve belediyelere tedbir almaları noktasında uyarılarda bulunduklarını belirten Kurum, 7 gün 24 saat anlık olarak illerdeki hava kalitesini izleyerek zarar veren durumlar için tedbirler aldıklarını söyledi.
"11 bin 800 kamu kurumunda sıfır atık sistemine geçildi"
Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak protokol çerçevesinde Ankara'da hemen hemen bütün okullarda sıfır atık uygulamasına geçildiğine işaret eden Kurum, Türkiye'de toplam 11 bin 800 kamu kurumunda bu uygulamaya geçtiklerini, kısa zamanda bu oranı 14-15 bin seviyelerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
hiçbir şeyden memnun olmayan herşeyi ben bilirim diyen klavye başından kalkmayan hiçbir kutsala saygısı olmayan, her konuda fikir sahibi olan bir gençlik tür... Devamını Gör
Bu kadar boş yapan görmedim. Yorumlarda kimse eleştirmemiş. Kimse Tanrı'ya küfür etmemiş. Niye bu kadar boşsun?
"belki de para vereceğiz." lafa bak, belki de. devletin diline bak. belki. bir plan, proje yok yani. duruma göre. ağam ne isterse. biz marabayız.
para almayın yeter aq